• DOLAR 32.367
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2325.211
  • ...

Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Kerem Baynal ve TÜRSAB Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Kapıköy Sınır Kapısı’nda tespit edilen eksikliklerinin ivedilikle giderilmesi ve bu noktada ticari araçların gidiş-gelişleri hızlandırılması için iyileştirilmelerin yapılması gerektiğini ifade ettiler.

Kapıköy Sınır Kapısı’nın modernizasyon çalışmalarının ivedilikle başlanması gerektiğini belirten MÜSİAD Van Şube Başkanı Kerem Baynal, modernizasyon çalışmalarının 2017 yılında bitmesiyle beraber Van’ın ticaret noktasında çok gelişeceğini söyledi.

Baynal,  “Kapıköy şu an için sınırlı sürede giriş çıkışların yapıldığı bir kapıdır. Fakat geçen yıllarda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin üstlenmiş olduğu bir modernizasyon projesi söz konusudur. Fatih Çiftçi’nin geçtiğimiz günlerde Van ziyaret programında Kapıköy ile ilgili ciddi çalışmaların olacağını bildirmişti. Şu an Kapıköy ihale aşamasındadır. Orada bir imar tadilatı söz konusudur. İmar tadilatından sonra ihale süreci başlıyor ve bu çalışmaların 2017 yılında bitmiş olacağı söyleniyor. 24 saat orada TIR geçişlerini müsait bir hale getirilmesi söz konusudur. Sanırım bu uygulamada başlatıldı. Bu arada Fatih Çiftçi Van için çok önemli, özellikle Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı olarak atanması önemli bir durumdur. İl ekonomisi sınır ticareti üzerinde yürütülürken bu durum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Fatih Çiftçi’nin bakan yardımcısı olmasıyla beraber, sınır ticaretindeki çalışmaların da hızlanacağı kanaatindeyim.” dedi.

“Van önemli bir lojistik konuma gelecektir”

İran’a dünya tarafından uygulanan ambargonun kaldırılmasıyla Van’ın önemli bir pazar haline geleceğini aktaran Baynal,  “İran üzerinde ambargonun kaldırılması olumlu bir adımdır. Bu sayede Van önemli bir lojistik konuma gelecektir. Artık Van’da ortak üretimler yapılacak, üretimler burada yapılıp ihraç edilecektir. Van İran’a en yakın sınır kapısı ile iyi bir potansiyele sahip olacaktır.  Önemli olan bölge dengeleri noktasında huzurun gelmesidir. Barış gelmeden ticareti konuşmak çok zor. Silahlar konuştukça el sıkılmıyor. Bundan sonraki süreçte silahları bırakıp elleri sıkmak gerekiyor. Bugün hem biz İran’dan hem de İran bizden menfaat sağlamalı ki iki ülkede kazanabilsin. Bunun içinde aklıselimin hâkim olması gerekiyor. Bu noktada ümitliyiz çatışmalı ortam biterse her şeyin iyi olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

“Olmazsa olmazımız Kapıköy Sınır Kapısı’nın iyileştirilmesidir”

Kapıköy sınır Kapısı’nın yenilenmesi için çalışmaların nisan ayından itibaren başlayacağını bildiren TÜRSAB Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe ise “bizim şu an olmazsa olmazımız Kapıköy Sınır Kapısı’nın iyileştirilmesidir. Aldığımız bilgilere göre, sınır kapısıyla ilgili ihale bitti ve nisan ayında temel atılımına başlanacaktır. Kapının şimdiki durumu ise çok kötü ve maalesef konaklanmak için bir yer yok ve ihtiyaç durumda bir lavabo dahi bulunmuyor. Bu noktada temennimiz; bir an önce Kapıköy Sınır Kapısı’nın iyileştirilmesi ve ticari araçların rahatlıkla gidip-gelmesini rahatlatacak bir düzene sahip olması. Van çok güzel bir şehir ve bu alanda da kendisini kanıtlamasına gerek yok. Van’a çok ince rötuşların yapılmasıyla hak edeceği yere gelecektir.” şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)