• DOLAR 32.59
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2501.079
  • ...
Türkiye`nin yüzde 92`si deprem kuşağında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla yaptıkları çalışmaları aktaran Van İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Osman Uçar, 2011 yılında Van`da meydana gelen iki büyük depremin ardından ağır risk teşkil eden yapıları yıktıklarını belirterek, hafif risk teşkil eden yapıları da bu yıl içerisinde ivedilikle yıktıracaklarını söyledi.

Deprem haftası münasebetiyle ülke geneli etkinlik düzenlediklerini bildiren Uçar,  “Her yıl 1-7 Mart tarihlerinde deprem haftası münasebetiyle AFAD başkanlığı bünyesinde 81 ilde etkinlikler düzenlemektedir. Meydana gelebilecek deprem ve risk zararlarına karşılık, çeşitli etkinlikler, eğitimler ve tatbikatlar düzenliyor. Bu yönde de üst yapı sistemlerini kuruyoruz. Bu üst yapı sistemlerinden biri lojistik depomuzdur. Bu vesileyle birkaç ay içerisinde lojistik depomuzu da hizmete açmış olacağız. Özellikle vatandaşlarımıza eğitim verme noktasında deprem haftası münasebetiyle biraz ağırlık verdik. Bilindiği üzere AFAD Başkanlığı bünyesinde ‘afete hazır Türkiye` projesi kapsamında afete hazır aile, okul, iş yeri ve gençlik modüleri altında çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Yerin 300 metre altındaki depremler tespit edecek

AFAD Başkanlığının çalışmaları sonucunda yerin 300 metre altındaki sismolojik mikro depremlerin tespit edileceğini açıklayan Uçar, “Van genelinde 5 bin okulda öğrencilerimize afet konulu eğitim vermiş bulunmaktayız. Türkiye genelinde ise 5 Milyon kişiye deprem konusunda eğitim verilmiştir. Toplum olarak bizlerin deprem gibi afetlere hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Bilindiği gibi deprem açısında stratejik konuma sahip bir ülkede yaşamaktayız. Bu konumundan dolayı ülkemizin topraklarından yüzde 92`si deprem kuşağında yer almaktadır. Bu nedenle AFAD Başkanlığımız, yerin 300 metre atındaki sismolojik deprem hareketliliğini tespit edecek cihazlar yerleştirilmiştir. Bu cihazlar 0,5 büyüklüğündeki bir mikro depremi his edilebilen biz dizayna sahiptir.” diye konuştu.

“Depremin kötü izini ortadan kaldıracağız”

2011 yılında meydana gelen depremde ağır hasar olan yapıların yıktırılacağını aktaran Uçar, “Malumunuz Van 2011 yılında iki büyük deprem yaşadı. Evlerde 20 binin üzerinde ağır hasar oluştu. Bu binalar içerisinde risk taşıyanlar ilk etapta yıktırılarak tahliye edildi. Acil risk teşkil etmeyen yapılar ise şu an müdürlüğümüz tarafında son güncel tespitler yapılıyor. Son güncel tespitlerimizi geçtiğimiz hafta Van`da bitirdik. Şu an iki ekibimiz Erciş`te ağır hasar tespitlerini sürdürmekte, onlarda bir iki hafta sonra çalışmalarını bitirecektir. Bu tespitler sonucunda başkanlığımızla yazışmalarımıza başlayacağız. Başkanlığımızın bize göndereceği ödenek neticesinde yıkıma başlayacağız inşallah. Bu sayede depremin görsel olarak kötü izini ortadan kaldıracağız.” İfadelerini kullandı.

Uçar, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Lojistik depoyu kurduğumuz yerde, yaklaşık 30 dönümlük geniş büyük bir alanımız var. Bilindiği üzere, şu an 2011 depreminde köylere, mahallelere ve resmi kurumlara dağıtılıp da toplanmayan 2 bin 300 civarında konteynerimiz var. Bizler onları topladıktan sonra ıslah edip, lojistik depomuzun bulunduğu bölgede etrafını kapatıp, güvenlik altına aldıktan sonra, olası bir afete karşı hazırlıklı bir şekilde bekleteceğiz.” (Yılmaz Sönmez-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir