• DOLAR 32.56
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2429.679
  • ...
Koroner Damar Hastalığı Güneydoğuda Daha Yaygın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Ölümlerin birinci derecede nedeni olan ve günümüzde dünya nüfusunun yüzde 25`inin etkilendiği kalp damar hastalıklarının Türkiye`de görülme sıklığı 50 yaş üstündeki yetişkinlerde yüzde 12-15 arasında değişiyor.

Yetişkin nüfusun yarıya yakını kalp damar hastalıklarının riski altında olduğu Türkiye`de, Kalp damar hastalıklarının başlıca nedeni; beslenmede doymuş yağların (katı yağlar, margarinler vb.), ağırlıklı tüketimi, aşırı tuz tüketimi, saflaştırılmış (rafine) besinlerin yüksek, diyet posası, antioksidan öğelerin (sebze, meyve ve tam tahıl ürünlerinin) tüketiminin yetersiz olması, hareketsiz yaşam biçimi ve sigara kullanımı gösteriliyor.

Bir Ayda 25 Kişi By-Pass Oldu
Dicle Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniğinde son bir ayda 25 hastaya By- Pass yapıldığına dikkat çeken Kalp Damar Cerrahisi Kliniği ameliyat ekibi şefi Yrd. Doç. Dr. Celal Yavuz, "Beslenme tarzının da etkisiyle koroner damar hastalığının daha sık görüldüğü Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, vatandaşlar yediklerine daha çok dikkat etmelidir. Koroner damar hastalığı olanlarda şah damarda ve vücuttaki diğer atardamarlarda da hastalık olma ihtimali artmaktadır. Dolayısıyla kalp hastalığı olan hastalar diğer damar hastalıkları için de kontrolden geçmelidirler" dedi.

Üç Dinamik Doktorun Başarısı
Dicle Üniversitesi Hastaneleri Kalp Damar Cerrahisi kliniğinde, hiç para ödemeden kendi bölgesinde tedavi görerek sağlığına kavuşan hastalar, son bir ayda 25 hastayı yaptıkları By- Pass`la sağlığına kavuşturan Yrd. Doç. Celal Yavuz, Yrd. Doç. Sinan Demirtaş ve Yrd.Doç. Ahmet Çalışkan`ı konuşuyor.

Bu üç idealist ve dinamik doktorlar son olarak 62 yaşında ve 10 çocuk babası Şefik Ulutepe`yi de yaptıkları eşzamanlı üç operasyonla sağlığına kavuşturdu. Ameliyattan 4 gün sonra taburcu olan Şefik Ulutepe`` Allah doktorlarımdan razı olsun. Yeniden dünyaya gelmiş gibiyim" dedi.

Göğüs ağrısı ve baş dönmesi şikâyetleri ile kardiyoloji kliniğine başvuran ve yapılan anjiyografisinde kalbi besleyen başta ana koroner damarında olmak üzere diğer koroner damarlarında ve sağ şahdamarında ciddi darlıklar olduğu tespit edilen Şefik Ulutepe (62 ameliyata alındı. Kalp- Damar Cerrahi kliniğinde Yrd. Doç. Dr. Celal Yavuz, Yrd. Doç. Dr. Sinan Demirtaş, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Çalışkan`dan oluşan ameliyat ekibinin yaptığı başarılı operasyonla, eşzamanlı olarak boyundaki şahdamarı açıldı, koroner By-Pass`ı yapıldı ve kasıktaki balonlaşan atardamarı onarıldı. Hasta 4 gün sonra sağlığına kavuşarak taburcu edildi.

Ölmek Üzereydim
Hastaneye geldiğinde ölmek üzere olduğunu ifade den Şefik Ulutepe, "Beni hemen ameliyata aldılar. Sonradan öğrendiğim kadarıyla üç ayrı operasyon geçirmişim. Çok şükür sağlığıma kavuştum. Buradaki ilgi alaka ve tedaviden çok memnun kaldım. Bir hastam olduğunda seve seve, hiç tereddüt etmeden buraya getiririm. Kısa sürede sağlığıma kavuştum. Beş kuruş paramda gitmedi. Batı illerine gitseydim. Maddi ve manevi olarak çok zorluk çekecektim" dedi.

Ayetullah Turgut - İLKHA
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir