• DOLAR 32.584
  • EURO 34.975
  • ALTIN 2426.381
  • ...
Diyarbakır`da `yürüyüş` çağrısı karşılık bulmadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, PKK'ya yönelik operasyonların sürdüğü Sur ilçesine yürüyüş çağrısı kentte karşılık bulmadı.

Demirtaş'ın, Sur'daki operasyonların sona ermesi ve sokağa çıkma yasağının kaldırılması gerekçesiyle halka, Sur ilçesine bulundukları yerlerden yürümeleri yönündeki çağrısına vatandaşlar ilgi göstermedi.

Kolluk kuvvetleri önlemlerinin artırıldığı kentte, vatandaşlar günlük yaşamlarını olağan akışında sürdürdü, esnaf iş yerini kapatmadı.

Küçük gruplara müdahale

Kentin bazı bölgelerinde toplanan az sayıdaki gruplara polis araçlarından "yürüyüşün izinsiz olduğu ve dağılmaları gerektiği" yönünde anonslar yapıldı.

Uyarıları dikkate almayarak yürümek isteyen gruplara kolluk kuvvetlerince müdahale edildi. Göstericiler ara sokaklara dağıldı.

Sosyal medyadaki "asılsız" paylaşımlar

Geçmiş yıllardaki eylem ve gösterilerde çekilen fotoğraf ve videolarla sosyal medyada paylaşımlarda bulunularak izinsiz yürüyüşe katılımın sağlanması amaçlanıyor.

Trenle ya da farklı bölgelerden araçlarla kalabalık grupların Diyarbakır'a geldiğine ve bu grupların Sur'a doğru yürüdüğüne ilişkin asılsız paylaşımların yapıldığı sosyal medya hesaplarıyla yürüyüşe yoğun ilgi olduğu şeklinde algı oluşturulmaya çalışılıyor.

HDP Eş genel Başkanı Demirtaş da EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ve HDP Milletvekili Osman Baydemir ile Sur ilçesindeki Dicle Fırat Kültür Merkezinde gelişmeleri takip ediyor.

Diyarbakır'da Sur yürüyüşüne müdahale

Urfakapı, Ofis ve Kayapınar'da grupların toplanmasına polis izin vermedi. Toplanmaya çalışan küçük gruplar gaz ve basınçlı suyla dağıtıldı. Urfakapı'da toplanan küçük gruplara polis müdahale etti. En az 10 kişi kişi gözaltına alındı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, PKK'ya karşı operasyonların ve 6 mahallesinde sokağa çıkma yasağının devam ettiği Diyarbakır'ın Sur ilçesine yürüyüş çağrısı üzerine kentte yoğun güvenlik önlemleri alındı. Kolluk güçleri zırhlı araçlarla önlemleri artırırken, içeri girenleri tek tek kimlik kontrolünden geçirdi.
Çağrıya uyup saat 15.30 sıralarında Urfakapı'da toplanıp Sur'a girmek isteyen yaklaşık 200 kişilik grup dağılmaları için yapılan uyarılara uymayınca polis, tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahaleye başladı. Gruptakiler de polise taş ve havai fişekle karşılık verdi. Bir süre devam eden olayların ardından göstericiler ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Ayrıca merkez Yenişehir ilçesindeki Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binası önünde öğleden sonra toplanan yaklaşık 300 kişi Sur'a yürümek için hazırlık yaparken, polis ekipleri de bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı. Polisin dağılmaları yönündeki uyarısına rağmen yürümeye çalışan gruba saat 16.00'dan itibaren polis basınçlı su ve gaz bombasıyla müdahale etti.

2 Aralık'ta ilân edilen sokağa çıkma yasağı halen sürüyor. Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy salı günü yaptığı basın açıklamasında, kentteki 6 mahallede bulunan "sıkıntılı bölge"nin yüzde 98`lik kısmının temizlendiğini açıklamıştı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakırlıları çarşamba günü operasyonların ve sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur ilçesine yürümeye çağırmıştı. Demirtaş, ilçede sokağa çıkma yasağının kalkmasını istemişti. Demirtaş ve DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek hakkında da yaptıkları çağrı nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy bu çağrı üzerine salı günü yaptığı basın açıklamasında halktan, izinsiz gösteri ve yürüyüşlere katılmamasını istemişti. Diyarbakır Valiliği, HDP'nin yapmayı planladığı Sur`a yürüyüş öncesi, ilçede ikamet edenler haricinde, Sur'a girişlerin yasaklandığını duyurmuştu.

İçişleri Bakanı: Provokasyonu yapan sonuçlarına katlanır
İçişleri Bakanı Efkan Âlâ da, Demirtaş'ın Sur'a yaptığı yürüyüş çağrısı için, "Açık bir provokasyondur. Provokasyonu yapan sonuçlarına katlanır" demişti.
Nijerya'da konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise, HDP lideri Demirtaş'ın Diyarbakır'ın Sur ilçesine yürüyüş çağrısı yapmasıyla ilgili, "Birilerinin suç duyurusu yapmasına gerek yok, savcılara davettir" demiş, "Ülkemi karıştırmaya kimsenin hakkı yok" diye de eklemişti.

Kaynak: AA/Al Jazeera


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir