• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Kutnu mesleği canlandırılmaya çalışılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep`e özgü dünyaca ünlü Kutnu kumaşı dokumacılığının çok az sayıda ustanın ellerinde yaşam bulduğunu belirten Gaziantep Kutnu-Der Başkanı Emre Latifoğlu, Kutnu sanatının dokuma noktasında sadece Gaziantep`te yapılan bir el sanatı olduğunu belirterek, unutulmaya yüz tutan bu mesleğin unutulmaması ve yeniden canlandırılması için harekete geçtiklerini belirtti.

Kutnu sanatının yıllar boyunca pek çok Gaziantepli ailenin geçim kaynağı olduğunu belirten Latifoğlu, günümüzde ise bu dokuma tekniğinin yok olmaya yüz tuttuğunu, Kutnu mesleğini yeni yapmış oldukları modellerle canlandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Latifoğlu, “Kutnu dokumacılığı Gaziantep`te çok eskilerden beri süre gelen el sanatı olan bir meslektir. Kutnu dokumacılığının özelliği, Kutnu kumaşı dünyaca ünlü ve meşhurdur. Kumaş içerisinde sentetik ve kimyasal hiçbir madde bulundurmamaktadır. Tamamen doğal ortamlarda ve elde yapılması Kutnu kumaşının özelliğidir.” dedi.

"Günümüzde dokuma tekniği yok olmaya yüz tutmuştur"

Kutnu kumaşının günümüzde eskiden saray ve atlas kumaşı olarak da bilindiğini söyleyen Latifoğlu, “Kutnu kumaşının eskiden saraylarda padişah kumaşı olarak da tanınırdı. Aynı zamanda eskiden çok önemli bir geçim kaynağıydı. Kutnu sanatı yıllar boyunca pek çok Gaziantepli ailenin geçim kaynağı olmuştur. Günümüzde ise bu dokuma tekniği yok olmaya yüz tutmuştur.” ifadelerini kullandı.

"Kutnu sanatı sadece Gaziantep`te yapılan bir sanattır"

Dünyaca ünlü el dokuması Kutnu kumaşının Gaziantep`in bir sanatı olduğunu dile getiren Latifoğlu, “Günümüzde Kutnu kumaşı son zamanlarda modacıların çok dikkatini çekmiştir. Şal, fular, kravat ve çanta gibi ürünlerde elde edilebiliyor. Kutnu kumaşı içerisinde sentetik hiçbir madde olmaması çok sağlıklı bir kumaş olmasından çok fazla kullanılan bir kumaştır. Kutnu sanatı sadece Gaziantep`te yapılan bir sanattır. Başka hiçbir yerde Kutnu dokumacılığı yapılmamaktadır.” şeklinde konuştu.

"Kutnu sanatına sahip çıkmaya çalışıyoruz"

Son zamanlarda Kutnu ustasının yetişmemesinden dolayı Kutnu dokumacılığının unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında olduğunu ifade eden Latifoğlu, “Biz Kutnu dokumacılığını daha çok canlandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Yeni modeller, renkler ve motifler üretmeye çalışıyoruz. Kutnu sanatına sahip çıkmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

Latifoğlu, Gaziantep'in önemli bir değeri olan Kutnu'nun geleneksel kullanım alanları dışında da, üretiminin ve kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla Kutnu Kumaş Tanıtım Grubu kurulduğunu da sözlerine ekledi.

Kutnu hakkında

Kökeni Selçuklulara dayanan ve Osmanlı İmparatorluğu`nda da üretimi devam eden Kutnu kumaşı, 16 yüzyıldan bu yana da sadece Gaziantep ve civarında dokunuyor.

Adı Arapça “pamuk” anlamındaki “kutun” kelimesinden gelen Kutnu, yaklaşık 50-60 santimetre  eninde dokunuyor. Kutnu, çözgü sayısına göre Alaca ve Meydaniye gibi isimler alıyor.  Kutnuya sadece çözgü sayısına göre değil, desenlerine göre de farklı adlar veriliyor. “Mecidiye, hindiye, zencirli, kemha, darcı, sedefli, mekkavi, kürdiye, cütari, rehvancıoğlu, kırkalem, sultan, Osmaniye, mehtap mercan, sedyeli, çiçekli” gibi 60`ın üzerinde geleneksel desen çeşidi olan Kutnu'nun hakim rengi olan sarı, kumaşa doğal parlaklığını veriyor. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir