• DOLAR 32.59
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2509.419
  • ...
"Rusya`yı durduracak bir güç olmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriyeli muhalefetin Cenevre görüşmeleri için oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi üyesi Esad el Zuabi, rejimi ateşkesi tamamen 'geçersiz kılmaya çalışmak'la suçladı. Zuabi, "Şu an ateşkes ihlâliyle değil ateşkesin tamamen iptaliyle karşı karşıyayız" dedi. Zuabi, "Uluslararası toplumun tüm deneylerinde başarısız olduğu kanaatindeyim. Rejime karşı uygulanabilir tedbirler alınmalı" çağrısı yaptı.

7 Mart'ta Cenevre görüşmelerine devam edilmesi planlanırken Zuabi "Ben barış görüşmelerinin yeniden başlayacağını gösterir hiçbir hazırlık işareti görmüyorum" ifadelerini kulllandı.

Yüksek Müzakere Konseyi'nin sözcülerinden Salim Muslet ise Rusya'ya tepkili. Muslet, ateşkes ihlâllerini durdurmak için bir mekanizma kurulması çağrısı yapıp, "Rusya ve rejimin yaptıklarını durduracak bir güç olmalı. Bugün (Pazartesi) Rusya 10, rejim 16 hava saldırısı düzenledi" diye konuştu.

Esed: İhlâllere karşılık vermiyoruz
Alman televizyonuna konuşan Beşar Esed ise ateşkes anlaşmasına 'şans tanımak için' rejim güçlerinin, ihlâllere karşılık vermediğini iddia etti. Esed, "Teröristler daha ilk günden ihlâllere başladı. Biz, Suriye Ordusu olarak bu ihlâllere karşılık vermekten kaçınıyoruz. Bunu anlaşmanın sürmesi için yapıyoruz. Bizim yapabileceğimiz bu. Ama bunun da bir sınırı var. Bu tamamen karşı tarafa bağlı" diye konuştu.

Fransa'nın IŞİD ve Nusra Cephesi'nin yanısıra ılımlı muhalifleri vurmakla suçladığı Rusya da ateşkes anlaşmasına uyduğunu öne sürdü. Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Suriye muhalefeti içineki muhataplarından herhangi bir şikayet almadıklarını söyledi.

Bogdanov, "Biz herhangi bir şeyi ihlâl etmiyoruz. Ateşkesin başlamasıyla birlikte bombardımanı durdurduk" dedi.  Rus saldırılarının muhalifler dışındaki grupları hedef aldığını savunan Rus diplomat, "IŞİD ve Nusra'nın hariç tutulduğu ateşkesin sürmesini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Reuters, AFP

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir