• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Gaziantep Ticaret Borsasının (GTB), Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) ve Bulgur Sanayicileri Derneği işbirliğiyle Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan Bulgur Festivali’ne, Türkiye’nin tüm şehirlerinden bulgur üreticilerinin katılımının sağlanması planlanıyor.

Gaziantep Ticaret Borsası tarafından meclis ve komite üyelerine yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e, borsanın çalışmaları ve ‘Bulgur Festivali’nin detayları hakkında bilgiler verildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GTB Meclis Başkanı Selami Memiş, UNESCO Gastronomi kenti unvanını Gaziantep’e kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ve ekibini kutlayarak, GTB’nin çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

GTB’nin Türkiye’de faaliyet gösteren 113 borsa arasında işlem hacmi bakımında ilk 5 içerisinde yer aldığını belirten Memiş, 2015 yılında yaşanan küresel krize rağmen GTB’nin, 2104 yılına oranla işlem miktarı bakımında yüzde 50’lik bir büyüme performansı gösterdiğini ifade etti.

Konuşmasında paydaş kurumlar tarafından düzenlenmesi planlanan Bulgur Festivalinin önemine de değinen Memiş, “Anadolu insanının asırlardır, sofrasından eksik etmediği bulguru, bu festivalle her kendi topraklarında tüm dünyaya tanıtma fırsatı bulmuş olacağız.”dedi.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise, borsanın şehir ve ülke tarımının kalkınmasına yönelik sürdürdüğü yenilikçi projeler hakkında bilgi verdi.

Tiryakioğlu, finans kaynaklarının yanı sıra yer ve fizibilite çalışmaları tamamlanan Hububat Emtia Merkezi, Et Borsası, Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk, Antepfıstığı Mükemmeliyet Merkezi ve Antepfıstığı Pilot İşleme Tesisi projelerini en kısa sürede hizmete kazandırmak istediklerini söyledi.

Zaman kaybetmeden çalışmalara başladıklarını ifade eden Tiryakioğlu, “Şehrimizdeki tüm bulgur üreticisi arkadaşlarla bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptık. Geleneksel Antep sofrasının vazgeçilmez yemeği bulguru tanıtmak ve toplumun tüm kesimlerine sevdirmek amacıyla festival içeriğinde neler yapılacak onlara karar verdik. Festivali bu yılın mayıs ayı içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Açılacak tüm stantlarda bulgur yemekleri yapılacak, Türkiye’nin önde gelen gurmeleri şehrimize davet edilecek. Seyyar bulgur araçlarıyla yapılan yemekler fuar alanındaki ziyaretçilere ikram edilecek. Bulgur kitabının yazılması için ise çalışmalara şimdiden başladık. Tüm bunların yanı sıra bulgurun sağlık açısından önemine vurgu yapılacak.”şeklinde konuştu.

Tiryakioğlu, Bulgur festivalinde unutulmaya yüz tutmuş üretim aşamalarının da nostalji şeklinde ziyaretçilere sunulacağını da sözlerine ekledi.

Geleneksel antep yemeklerinin yapıldığı ve tanıtıldığı tüm etkinliklerin Dünya Gastronomi kenti Gaziantep’in uluslararası tanınırlığına kazanç sağlayacağını kaydeden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’de, ‘Bulgur Festivali’ni ihtisas taşıması açısından önemli bulduğunu söyledi. (İLKHA)