• DOLAR 32.362
  • EURO 35.346
  • ALTIN 2323.061
  • ...
Gaziantepli çiftçileri kuraklık korkusu sardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep`in son yılların en kurak dönemini yaşadığına dikkat çeken Gaziantep Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep`te de beklenen yağışların olmamasının çiftçileri endişelendirdiğini vurguladı.

Yağışların olmaması biz çiftçileri endişelendiriyor

Her yıl bu aylarda yağışlı günlerin yaşandığını hatırlatan Yiğit, “Yaklaşık 2 aydan bu yana yağmurların yağmaması çiftçileri endişelendiriyor. Kış mevsimi bitti bahara girdik. Fakat bir damla yoktur. Çiftçiler olarak ne çok zor günler bizi bekliyor.”dedi.

Geçen yıla oranla yağış oranının düşmesinin çiftçiyi büyük sıkıntıya koyduğunu belirten Yiğit, “Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep`te de yağışların olmaması biz çiftçileri endişelendiriyor. İki aydan beri yağmurun yağmaması kuraklık tehlikesini beraberinde getirdi. Yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçiler olarak birçok tarım ürününün zarar göreceğinden endişeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Kuraklık böyle devam ederse bu yıl ürünlerde bir düşüş olacaktır

Kış mevsiminin bitip bahar mevsimine girilmiş olmasına rağmen hala yağışların olmamasının çiftçileri tedirgin ettiğini söyleyen Yiğit, kuraklığın sadece bu yıl değil, önümüzdeki yıllarda da ciddi sorunlara sebep olacağına dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti: “Kuraklık böyle devam ederse bu yıl ürünlerde bir düşüş olacaktır. Çiftçiler büyük oranda zarar edecek. Bundan esnafımız dahil tüm bölge insanı da etkilenecektir. Çünkü ekinler bu yıl yeterince yağış görmedi. Buğday, arpa ve mercimek ile diğer ürünlerde sıkıntı yaşayabiliriz. Kuraklık çok ciddi bir sorun ve önümüzdeki yıllarda da çok fazla olacaktır.”şeklinde konuştu.

Yağışların olmaması durumunda ürünler daha fazla zarar görecek

Bu yıl Gaziantep`te yeterli oranda yağışın olmadığını aktaran Yiğit, “Ekimi yapılan ürünlerin bir kısmı yağışların olmamasından dolayı zarar gördü. Ekim ayında az da olsa yağışlar oldu. Fakat daha sonra özellikle Şubat ayında nerede ise hiç yağış olmadı. Zaten son iki haftadan itibaren bahar gibi günler yaşıyorduk. Ekim ayında etkili olan yağışlar, ekilen ürünlerin bir kısmının çimlenmesini sağladı. Geriye kalan tohumlar ise yeterli yağış alamadıkları için zarar gördü. Tarlalara ekimi yapılan ürünlerin üçte biri zarar gördü. Yağışların olmaması durumunda ürünler daha fazla zarar görecek.”diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir