• DOLAR 32.585
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2428.8
  • ...

Gaziantep`te Ocak ayına göre Şubat ayında yüzde 11,7 oranında artışla 531,7 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştirildiğini belirten iş adamları, Gaziantep`in Şubat ayında en fazla ihracat yapan iller arasında 6`ıncı sıradaki yeri koruduğunu belirttiler.

Güney Doğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin (GAİB) 2016 yılı Ocak-Şubat döneminde 1 milyar 233 milyon 538 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, yılın ilk 2 ayında 163 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

Ocak-Şubat 2016 dönemiyle ilgili ihracat rakamları hakkında bir açıklama yapan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, “Birliklerimizce 2016 yılı Ocak-Şubat döneminde, 2015 yılının ilk 2 ayına oranla yüzde 7,9`luk düşüşle toplam 1 milyar 233 milyon 538 bin dolarlık ihracat yapılmıştır.” dedi.

Diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 79 milyon 152 bin dolarlık ihracat kayda alındığını belirten Çıkmaz, “Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 9,6`lık düşüşle 1 milyar 312 milyon 690 bin dolar olmuştur. Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2016 yılı Ocak-Şubat döneminde 959 milyon, 115 bin dolar ihracat ile Türkiye`nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır.” ifadelerini kullandı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden gerçekleştirilen ihracatta Ortadoğu ülkelerinin yüzde 56,9 pay ile ilk sırada yer aldığını belirten Çıkmaz, “Bölge ihracatımızda Ortadoğu ülkeleri yüzde 56,9 pay ile ilk sırada yer alırken AB Ülkeleri yüzde 18 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri ise 11,6 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Bu dönemde toplam 163 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, ABD, Suudi Arabistan, Suriye, İran,  İtalya, Almanya, İngiltere, Belçika ve Sudan bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” diye konuştu.

“Sıkıntılara rağmen Gaziantep`in ihracatında artış olması sevindirici”

İhracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ise Gaziantep`ten Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 oranında artışla toplam 531 milyon 776 bin dolar değerinde ihracat yapıldığını bildirdi.

Gaziantep`in Şubat ayında Ocak ayına göre en fazla ihracat yapan iller arasında 6`ıncı sıradaki yerini koruduğunu belirten Konukoğlu, “2016 Ocak-Şubat dönemi ihracatımız ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 gerileyerek 959 milyon 115 bin dolar oldu.” dedi.

Dünya ticaretinde durgunluk, iç karışıklıklar, çevre ülkelerin ekonomik ve dış ticaret taleplerinde görülen sıkıntılara rağmen Gaziantep`in ihracatında artış olmasının sevindirici bir gelişme olduğunu anlatan Konukoğlu, şöyle devam etti:

“Şubat ayında çift haneli artış rakamları ihracatçılarımıza moral verdi. Geçen yılın aynı ayında 476 milyon dolarlık ihracat yapmıştık. Bu yıl Şubat 29 çektiği için bir gün daha fazla ihracat yaptık, ama 28 gün bile olsa ihracatımız artışla kapanıyor. Gaziantep`in, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran ve çift haneli rakama imza atan tek il olması da önemli bir gelişmedir. Temennimiz, Şubat ayındaki artışın önümüzdeki süreçte de kalıcı ve sürdürülebilir olmasıdır.”

"Açıklanan rakamlar iş dünyasına moral aşıladı"

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık da, Şubat ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, açıklanan rakamların iş dünyasına moral aşıladığını belirtti.

2015'in şubat ayını 476 milyon 117 bin dolarla kapattıklarını hatırlatan Bartık, geçen yılın şubat ayına göre ihracatın yüzde 11,7 artarak 531 milyon 776 bin dolara yükseldiğini ifade etti.

Dünya genelinde yaşanan olumsuzluklara rağmen Gaziantep'in ihracatındaki artışın ardındaki fedakar iş adamlarını tebrik eden Bartık, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Dünyanın farklı noktalarında yaşanan sıkıntılara ve dövizdeki hareketliliğe rağmen azim ve sabırla yoluna devam eden iş dünyasını kutluyorum. Şehrimizin geçmişten bugüne başarısının ardındaki sırrın da bu olduğuna inanıyorum. Dünyanın farklı coğrafyalarına ürün satmakta olan Türkiye markalarının tanınırlığını sağlayan iş dünyamızın bu başarısının sürekli hale gelmesi için çalışıyoruz. Şubat ayı verileri iş dünyasına moral verdi, bu rakamların artarak devam etmesini istiyoruz."

Bugüne kadar ihracata katkı sağlayan ihracatçıların artık kiloda hafif ancak pahalı ürünlere ağırlık vermesi gerektiğinin altını çizen Bartık, bunu başaracak güç ve kabiliyete sahip işadamlarının olduğunu vurgulayarak, küçük desteklerle bu insanların katma değeri yüksek ürünlerle şehir ve ülke ihracatına katkılarını artırabileceğini kaydetti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)