• DOLAR 32.574
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2500.453
  • ...
`Avrupa kendini krize sürüklüyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) , ülkelerin birbiri ardına sınır kontrollerine başlaması ve hükümetlerinin ortak hareket etmemesi nedeniyle Avrupa'nın insani krizin eşiğinde olduğu uyarısında bulundu. BMMYK Sözcüsü Adrian Edwards, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında kış dönemine rağmen sadece iki ayda Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşan sığınmacı saysının 131 bin 724'e ulaştığını ve 410 kişinin ise hayatını kaybettiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Avrupa, kendini insani krizin eşiğine sürüklüyor. Sığınmacı krizinde anlaşmaya varılmasına rağmen hükümetler ortak hareket etmiyor, ülkeler birbiri ardına sınırları kapatıyor ve sığınmacılar, krizle başa çıkmaya çalışan Yunanistan'da birikiyor. Tutarsız uygulamalar, gereksiz acılara neden oluyor ve AB ve uluslararası hukuk standartlarıyla örtüşmüyor"

Sığınmacılar geceyi dışarıda geçirdi

Edwards, Yunanistan'da 24 bin sığınmacı için kampa ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekerek, en az bin 500 sığınmacının geceyi dışarıda geçirmek zorunda kaldığını ifade etti.
BMMYK Avrupa Bürosu Direktörü Vincent Cochetel ise Avrupa'ya ulaşan Suriyeli sığınmacıların yüzde 57'sinin kadın ve çocuklardan oluştuğunu söyledi.
Sığınmacıların bir çoğunun Halep'ten kaçtığını ve bunların sadece yüzde 25'nin Türkiye'de kaldığını söyleyen Cochetel, Yunistan ve Makedonya sınırında sığınmacılara yönelik oransız güç kullanımının ise endişe verici olduğunu belirtti.

Avrupa ülkelerinin sınır geçişlerine yönelik kısıtlamaları nedeniyle Makedonya`nın sınırlarını kapatması sonucu çok sayıda göçmen Yunanistan'da mahsur kalmıştı. Kuzey Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyen ancak Yunanistan`dan çıkışlarına izin verilmeyen göçmenlerin bir bölümü otobüslerle Selanik ve Atina`daki kamplara taşındı. Bazı göçmen grupları ise Yunanistan-Makedonyasınırında bekleyişlerini sürdürüyor.

'Kâbus gibi'

Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki Idomeni köyünde bekleyen bir mülteci çocuk.

Yunanistan üzerinden Avrupa'ya gitmeye çalışan mülteciler, sınırlardaki kısıtlamalar yüzünden zorlu koşullarda yaşam savaşı veriyor. Mültecilerin ana geçiş noktalarından Makedonya'nın Idomeni sınır kapısında günde 300 mültecinin geçişini izin verilirken, 6 bin mülteci derme çatma çadırlarda kapıların açılmasını bekliyor.
Sınırın açılması için dün kapıya yürüyen mültecilere Makedonya polisi gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü yoğun gazdan etkilenen mültecilere ilk tıbbi müdahaleyi yaparken, mülteciler gece boyu da bölgede şiddetli yağışdan olumsuz etkilendi.

Şam'dan kaçan Yusuf dünkü polis müdahalesini ve zorlu mevsim şartlarını "Kabustu. Yüzme havuzunda uyandık. Çadırlarımızı başka yere taşımak zorunda kaldık." sözleriyle anlattı.

Yusuf mültecilerin sabrının tükendiğiin belirtip, "İnsanlar kızgın, artık onları kontrol etmek zor" dedi.

Yunanistan'da da diğer AB ülkelerine gitmelerine izin verilmeyen 22 bin mülteci sıkışıp kalmış durumda. Yetkililer bu sayının önümüzdeki günlerde 70 bine yükselebileceğini söylüyor.

Kaynak: AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir