• DOLAR 32.326
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2303.134
  • ...
Van'da kira fiyatlarında artış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bölgede çatışmaların yaşandığı ilçelerden Van’a göçler olurken, kentte yakınlığı hasebiyle en çok göç Yüksekova ilçesinden oldu. Göç nedeniyle bazı ev sahiplerinin kiraları yükseltmesi fırsatçılık olarak değerlendirildi.

“Van geçmişten bu yana göç alan bir kenttir”

Kiralık ev fiyatlarının artmasıyla ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) açıklamalarda bulunan Van Emlakçılar ile Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, 2011 yılında Van’da yaşanan deprem ve ardından insanların batı şehirlerine göç etmesini örnek göstererek, göç etmenin zorluklarını anlattı.

Özdek, “Yüksekova ve Cizre’den ilimize göç eden insanlar vardır. Bu insanlarımızın zorunlu bir göçü söz konusudur. Bizler de Vanlılar olarak, zorunlu göç eden insanlara kucak açmamız gerektiğini düşünüyorum. Van Emlakçılar Derneği Başkanı olarak, yaşanan bu göçü tasvip etmiyoruz, fakat bu mecburi bir göçtür. Orada mağdur olan inşaların kaçış olarak Van’ı tercih ettiğini görüyoruz. Bugün Van konumu itibariyle büyük bir şehirdir. Bu nedenle geçmişten bu yana göç alan bir kenttir, ama maalesef bizlerde geçmişte bir deprem yaşadık. Bu depremden dolayı Van’da yaşayan birçok insan kenti terk etmek zorunda kaldı. Van’da depremle ilgili çok üzüntü verici durumlar yaşandı. Bizler göçün ne derecede zor olduğunu çok iyi biliriz. Dolayısıyla Vanlılar olarak hemşerilerimizden ricamız; Van’a zorunlu olarak gelen insanlara yardımcı olmamız ve onlara kucak açmamız gerektiğini vurgulamak istiyorum.” dedi.

“500 lira olan bir konutun kirasını 300 liraya indirmeliyiz”

Van’a göç eden insanlara yardımcı olunması noktasında tavsiyelerde bulunan Özdek, “Bugün zorunlu olarak göç eden insanlarımızın kesinlikle çok zor durumda olduklarını ve buna bağlı kira ödeyemeyecek durumda olduklarını biliyoruz. Bu insanların ev talep ettiklerini ve talep ettiklerinde ise karşılarında kiraların çok yüksek olduğunu görüyorlar. Bizler bu hoş olamayan durumu kesinlikle tasvip etmiyoruz. Dışardan gelen bu tip kardeşlerimize kiramız 500 lira ise 300 liraya ve yahut 700 lira ise 500 liraya çekmemiz gerekiyor. Dolayısıyla kira konusunda muhakkak göç eden kardeşlerimize yardımcı olmamız gerekiyor.” diye konuştu.

“Vanlılar misafirperverliğini göstermelidir”

Misafirperverliğiyle bilinen Vanlıların çatışmalardan dolayı göç eden muhacirlere yardımcı olmaları gerektiğini belirten Özdek, “Bugün Vanlıların misafirperverliği ve cana yakınlığı bir kez daha gösterilmesi gerekiyor. İlimize göç eden muhacir kardeşlerimizi cana yakın bir şekilde kucaklamalıyız. Bu vesileyle bölgemizde devam eden bu çatışmalı sürecin bir an önce bitmesi gerektiğini ve artık kanların dökülmemesini arzu ediyoruz. Vanlılar olarak kiralarını artıran o vatandaşlara da kira artışının tekrar geri çekmelerini istiyorum. Gerçekten bu çok büyük bir vebaldir ve kesinlikle doğru değildir. Bu noktada misafirperver olduklarını kanaat ettiğimiz Vanlıların, misafirperverliğini kanıtlaması gerekiyor. Ayrıca göç ederek mağdur olan kardeşlerimize gerek maddi ve gerekse manevi her türlü imkânı sağlamamız lazım.” şeklinde ifade etti.

“Kira artışlarını kesinlikle kınıyoruz”

Kira artışlarını kınadığını söyleyen Özdek, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Çatışmalardan dolayı Yüksekova’dan 150 ‘ye yakın aile gelmiştir. Bu gelen 150 ailenin de burada mağdur olduğunu ve burada da çok yüksek kiralarla karşı karşıya kaldıklarını biliyoruz. Bizler TOKİ’lerde 250 lira kirası olan bir dairenin kirasının 500 liraya çıktığını da duymaktayız. Bu yapılan kira artışlarını kesinlikle kınıyoruz. TOKİ’lerde kiranın tekrar eski fiyatına indirilmesi gerekmektedir. Normal 500 liralık konutların da 300 liraya indirilmesi söz konusu olmalıdır. Nitekim buraya gelen insanlar zorunlu göçle geldiğini unutmamamız ve bu insanların da çok perişan olduğunu bilmekteyiz. Dolayısıyla bizlere buradan düşecek olan bu tür insanlara yardımcı olmaktır.” diye belirtti. (Yılmaz Sönmez- İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir