• DOLAR 32.392
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2324.16
  • ...
`Cizre`de yıkımın boyutları`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çatışmaların sona erdiği ancak sokağa çıkma yasağının devam ettiği Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşanan tahribatın her gün yeni bir boyutu ortaya çıkıyor. Yafes, Sur, Cudi ve Nur mahallelerindeki ev ve işyerlerin tamamına yakını yaşanan çatışmalar nedeniyle kullanılamaz hale gelirken öte yandan kimi mahallelerdeki okulların da karakola dönüştürüleceği öğrenildi.

Cizre Suriye`yi anımsatıyor

Cizre`den yansıyan yeni görüntüler Suriye`deki yıkımı anımsatırken, büyük bir manevi ve kültürel mirasa sahip şehrin neden bu hale getirildiği ve bir daha nasıl toparlanacağı sorularını gündeme getiriyor.

Ağır silahların kullanıldığı, caddelere, sokak aralarına yerleştirilen patlayıcıların infilak ettirildiği, top atışlarıyla binaların yerle yeksan olduğu Cizre`nin şu anki hali moloz yığınlarından ibaret. İlçenin tahrip olması bir yana, sönen hayatların geri gelmeyeceği, esir düşen vicdanların ve yüreklerdeki sessiz çığlıkların susmayacağı bir süreç de yaşanıyor.

Cizre hayalet şehir

On binlerce insanın evini-barkını, doğup büyüdüğü toprağını terk ederek göç etmek zorunda kaldığı Cizre`de, yaşamı temsil noktasında bir emare görünmüyor. Cizreliler, hayalet şehri andıran kentlerinin tarihi boyunca böyle bir yıkımı görmediğini dile getiriyor.

90`larda bile görülmeyen yıkım yaşandı

90`lı yıllarda devletin tüm baskı ve sindirme politikalarına, hukuksuz uygulamalarına rağmen bu yıkımı yaşamayan Cizre, çatışmaların kırsaldan şehirlere, ilçelere, sokaklara ve hatta evlerin kapı önlerine taşınmasıyla büyük ve onarılması güç yaralar aldı.

Cizre`nin maruz kaldığı bu saldırıların şehrin şahs-ı manevisine büyük bir saygısızlık olduğunu ifade eden Cizreliler; âlimlerin, edebiyatçıların, bilim adamlarının bağrından çıktığı toprakların, böylesine geri döndürülmez bir tahribata maruz bırakılmasının kabul edilemez olduğunu dile getiriyorlar.

Fotoğraflar Cizre halkının dramına tanıklık ediyor

Kadim kentteki yıkımı yansıtan her gün yeni kareler objektiflere takılıyor. Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Cizre`de ulaştığımız yeni görüntüler, yaşanan drama tanıklık ettiği gibi, iki ayı aşkın bir süredir halkın ne gibi acılara muhatap olduğunu gösterir nitelikte.

İlçenin farklı mahallerinde çekilmiş görüntülerde evlerin, binaların, iş yerlerinin, okulların, hastanelerin tamamen tahrip olduğu görülürken, cadde ve sokaklarda tuzaklanan patlayıcıların infilak ettirilmesiyle oluşan çukurların boyutu, Cizre ile Suriye`yi birbirinden ayırt edilemez duruma getirmiş.

Görüntülerde, Nur Mahallesi`nde bulunan özel bir hastane de kullanılamaz hale geldiği, şiddetli çatışmaların yaşandığı Özkan, Akaydın ve Botaş Caddesindeki ev, işyeri ve barikat olarak kullanılan araçların da kullanılamaz hale geldiği görüldü.

Cudi Mahallesi`nde ise çatışmaların yoğun yaşandığı Bostancı Caddesi, Akdeniz ve Narin Sokak ile Sur Mahallesi`ndeki Ebuliz Sokak ve civarındaki sokaklar çatışmalar sonrası yıkımın en fazla yaşandığı yerler orak göz çarptı.

Yaşanan çatışmalar ve devam eden sokağa çıkma yasağıyla beraber, öte taraftan da kimi mahallelerdeki okulların ve kamu binalarının karakola dönüştürüleceği ve bu yönde çalışmaların başlatıldığı öğrenildi.

Kimi okullar ve kamu binaları karakola dönüştürülüyor

Cizre'de karakola dönüştürülmesi planlanan okul ve kamu binalarından bazılarının şunlar olacağı öngörülüyor:

“Nur Mahallesi`nde Atatürk Anadolu Lisesi, Cudi Mahallesi`nde Endüstri Meslek Lisesi ve bu lise içinde bulunan binaların tamamı, Alibey Mahallesi`nde Trafik Tescil Binası, Sur Mahallesi`nde İsmail Ebuliz Ortaokulu karakola dönüştürülecek okullar arasında. Yine Cudi Mahallesi İdil Caddesi üzerindeki eski Karayolları şubesinde bulunan bir bina, Köye Dönüş Rehabilitasyon Projesi (KDRP) binası, Cudi Mahallesi`nin üst kısmında bulunan Ahmet El-Cezeri Ortaokulu yanındaki boş araziye inşa edilen yeni bina…”

Belirtilen bina ve okullarının çoğunluğu yaşanan çatışmalardan zarar görmüş. Tadilatın devam ettiği bu yapıların karakola dönüştürülecek olması nedeniyle söz konusu binalarda çalışmaların devam ettiği öğrenildi. (İLKHA)






















































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir