• DOLAR 32.33
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2294.662
  • ...
SON DAKİKA
Başbakan Davutoğlu Bingöl`de STK`larla buluştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bingöl`deki temasları kapsamında  bir araya geldiği Sivil Toplum Kuruluşlarıyla yapılan toplantıda,  son dönemde artan terör olaylarına değinerek,    Türkiye'nin etrafındaki ateş çemberini fırsat bilen bazı hain odakların tekrar harekete geçerek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 1990'lı yılları andıran terör saldırını başlattıklarını belirtti.

Ülkelerin, şehirlerin tarihleriyle ve coğrafyalarıyla kaderlerini belirlediklerini dile getiren Başbakan Davutoğlu,  Bingöl'ün Anadolu'da ve ülke coğrafyasında hiç işgal görmemiş nadir illerden biri olduğunu söyledi.

“Bingöl, yakın dönem siyasi tarihimizde hep müstesna adımların şehri oldu”

Davutoğlu, Bingöl'ün özgürlüğüne düşkün onurlu, kendi fikrine, iradesine sahip, onurlu insanların vilayeti olduğunu belirterek, “Bingöl, yakın dönem siyasi tarihimizde hep müstesna adımların şehri oldu.  12 Eylül'den sonra bugün değiştirmeyi arzu ettiğimiz ve benim de şahsen “hayır” oyu vermiş olduğumu her zaman deklare ettiğim 82 Anayasası'na en yüksek oy oranıyla “hayır” diyen il de Bingöl olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Bingöl'ün eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'a da sahip çıktığını ve 1995 seçimlerinde büyük destek verdiğini hatırlatan Davutoğlu, “Bingöl'ün doğrunun, haklının yanında olduğunu vurguladı.

“Birilerinin talimatını alan piyonlardır”

Başbakan Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Silahları bırakacağız deyip, sizleri ve bizleri aldatarak, daha çok silahı Türkiye`ye sokarak ne elde etmek istediler. Nedir biliyor musunuz? Çünkü irade onların iradesi değil onlar sadece piyon. Birilerinin talimatını alan piyonlar. Herkesin ve özelikle sivil toplum kuruluşlarının korkmadan ve çekinmeden ayağa kalkıp silahları bırakacağız. ‘Silahlı gruplar ülkeyi terk edecek` sözünün gereğinin niye yapılmadığını sormasını istedi. "Silahları bırakacağız' deyip, sizleri ve bizleri aldatarak, daha çok silahı Türkiye`ye sokarak ne elde etmek istediler. Nedir biliyor musunuz? Çünkü irade onların iradesi değil onlar sadece piyon. Birilerinin talimatını alan piyonlardır.”

“PKK halkın değerlerine saldırıyor”

PKK`nın Cizre,  Silopi ve Sur'da yaptığı tahribata değinen Davutoğlu,  Diyarbakır'ın Hazreti Süleyman`ının Konya`nın Hazreti Mevlana`sı gibi mübarek,  Diyarbakır`ın Ulu Camisi`nin Bursa`nın Ulu Camisi kadar aziz,  Diyarbakır'ın sur içinin İstanbul`un sur içi kadar mukaddes olduğunu ve mutlaka korunacak. Oraları, silah deposu haline getiren kim?  Keskin nişancıları oralara, buralara yerleştiren kim? Evleri, barkları, duvarları delerek birbirine bağlayıp, orada kandırdıkları gencecik çocukları ölüme götüren kim? Bütün bu bölgenin ilim merkezi olan Cizre`yi, kana bulayan kim?  Cizre'ye halka hizmet için giden sağlık mensuplarını, ambulansları yakanlar, tarayanlar, devlet hastanesine 24 saatte 20 roket gönderenler kim?” Bunlar, En büyük zulmü Kürt vatandaşlarına yapıyor.” diye konuştu.

“Devletin artık tahakküm makamı değil, hesap verme makamıdır”

Devletin artık tahakküm makamı değil, hesap verme makamı durumuna geldiğini ifade eden Davutoğlu, sivil toplum kuruluşlarına, "Bu topraklar, şehirler, ilçeler, dağlar, ırmaklar, vadiler bizim" diyerek, hiç kimseye ve terör odağına bu yerleri terk etmeme görevinin düştüğünü belirtti.

“Bu yeni süreçte muhatabımız milletimizin tamamıdır”

“Bu yeni süreçte muhatabımız milletimizin tamamıdır ve illerde muhataplarımız da sivil toplum kuruluşlarımızın meşru temsilcileridir.” Diyen Davutoğlu,  Başka da muhatabımız olmayacak. Elinde silah olan, tetiği elinde tutan ve ne zaman, ne yapacağı belli olmayan, yollara mayın döşeyen, molotof kokteyli elinde bulunduran kimseyi muhatap almayacağız. Önce bırakacaklar, bütün o silahları bırakacaklar,  Türkiye'ye silah sokmayı durduracaklar ve bütün bu terörle aralarına mesafe koyacaklar.” İfadelerini kullandı.

“Elinde silah olan muhatap alınmayacak”

Davutoğlu, ekonomik, sosyal boyutu bulunan eylem planının en çok önem verdiği ayaklarından birinin her ilde sivil toplum kuruluşlarından oluşan istişare meclisi kurulması olduğunu belirterek, “Bundan sonra diyoruz ki, bu yeni süreçte muhatabımız milletimizin tamamıdır ve illerde muhataplarımız da sivil toplum kuruluşlarımızın meşru temsilcileridir. Başka da muhatabımız olmayacak. Elinde silah olan, tetiği elinde tutan ve ne zaman, ne yapacağı belli olmayan, yollara mayın döşeyen, molotof kokteyli elinde bulunduran kimseyi muhatap almayacağız. Önce bırakacaklar, bütün o silahları bırakacaklar,  Türkiye'ye silah sokmayı durduracaklar ve bütün bu terörle aralarına mesafe koyacaklar. Bizim için tek muhatap bundan sonra sizin oluşturduğunuz sivil toplum kuruluşları forumlarıdır, meclisleridir.” dedi.

Başbakan Davutoğlu, “Türkiye'yi,  Bingöl'ü, Doğu ve Güneydoğu'yu kan çanağına döndürmek isteyenlere karşı omuz omuza durmanız, sivil toplum olarak 'bu bizim şehrimiz, bu bizim sokağımız. Burada çukur açamazsınız, burada mayın döşeyemezsiniz. Bu benim yaylam, bu benim dağım, bu benim dedemin bana miras bıraktığı topraklar' Buralarda benden habersiz, bana rağmen herhangi bir şey yapamazsınız' diye sesinizi yükseltmenizdir.” diye konuştu.

“HDP belediyeleri kaynaklarını militanlara aktarıyor”

HDP belediyelerine aktarılan kaynakların militanlara verildiğini belirten Davutoğlu,  “Mardin Belediyesi'nin harcamalarını bir çok yerde paylaştım, yatırıma yüzde 7 ayırıyor, personele yüzde 80 çünkü o personel üzerinden terör örgütlerinin militanlarına kaynak aktarılıyor. Sadece Mardin`de değil,  Van'da,  Diyarbakır'da bir çok yerde. Bunların hepsini denetleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bingöl Sivil Toplum Kuruluşlarıyla bir araya geldiği programın ardından Bingöl`den ayrıldı. (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir