• DOLAR 32.332
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2280.134
  • ...
 `Hz. Peygamber ve Ticaret Ahlakı` konulu panel
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman`da faaliyet gösteren Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından “Hz. Peygamber ve Ticaret Ahlakı” ve “İslam Ticaret Hukukunda Sigorta” konulu panel düzenlendi.

Düzenlenen panele HÜDA PAR Batman İl Başkanı Mehmet Emin Doğu, AK Parti Batman İl Başkanı Diyaettin Uçar, bazı oda ile STK temsilcileri ve işadamları ve halk katıldı.

Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program,  ASKON Batman Şube Başkanı Mehmet Selman Nasıroğlu`nun açılış konuşmasıyla devam etti. Daha sonra ASKON tanıtımını konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Panelde Batman İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bedri Aslan ve Araştırmacı Yazar Şefik Sevim “Hz. Peygamber ve Ticaret Ahlakı” ile “İslam Ticaret Hukukunda Sigorta” konularında birer konuşma yaptı.

“Müslümanca helal rızkı temin edebilme iradesini gösterebiliriz”

İlk olarak panelde “Hz. Peygamber ve Ticaret Ahlakı” konusuyla Araştırmacı Yazar Şefik Sevim söz aldı. Sevim, “Bir davanın misyonlarının sahipleri olarak biz bu iddiada isek, biz bu zorlu coğrafyalarda materyalist dalgaya ve Kemalist anlayışına karşı dik duruş göstermek iddiasındaysak, bu konuda en örnek şahitliği ispatlamak zorundayız.” dedi.

Kureyş süresinde geçtiği gibi karın doyurma olayının önemli olduğunu söyleyen Sevim, “Bu fıtri ve insani bir gerçekliktir. Biz ne kadar çetrefilli, spesifik tamamıyla zorlu bir sanayi toplumunda yaşıyorsak da, biz bütün bu dayatmalara karşı, modernitenin ayartıcı güç unsurlarına karşı biz Müslümanca izzetimiz ve şerefimizce helal rızkı temin edebilme arayışında bir irade gösterebiliriz. Biz inanmalıyız ki Rabbimiz bizi bu potansiyelde yaratmış. Dolayısıyla bu çerçevede biz, bu sınırları ve hassas zeminleri konuşmamız aslında şu anda burada bulunmamız bu arayışın bir parçasıdır. Dolayısıyla bunu kabul etmeliyiz ki, Kur`an`da çalışan çalıştıran ruhlar satır aralarında işlenmektedir ve bizim için bu önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Peygamber`in (sav) ticaret ahlakından esinlenmemiz gerektiğine vurgu yapan Sevim, “Yeryüzü, bedenimiz ve malımız bize emanettir ama bu emaneti fıtri, insani ve Risalet`in ruhuna uygun bir şekilde biz hayat tasavvurumuzda dönüştürerek kainat-evren üzerinde bu resmi sergileyebilmeliyiz. Helal rızık anlayışımız, hassasiyet ve endişelerimiz Batman`ın, Diyarbakır`ın, Urfa`nın, Siirt`in, Mardin`in sokak ve caddelerine iş kurumlarına insanlarımızın beyinlerine, yüreklerine ve zihinlerine rahatlıkla işlenebilir. Dolayısıyla biz bu noktada sermayenin her çağda önemli bir faktör olduğunu hatta devletleri kuran ve yıkan bir özelliğe sahip olduğunu görmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.  

“İslam zekat, kefaret, nafaka, sadaka ve akide müesseseleriyle insanlar farz etmiştir”

Sevim`in konuşmalarından sonra “İslam Ticaret Hukukunda Sigorta” söz alan konulu konuşmasını yapmak üzere söz alan   Yrd. Doç. Dr. Bedri Aslan, “Müçtehitlerimiz Kur`an ve Hadis-i Şeriflere dayanarak içtihadi olarak sigorta çeşitleri ile ilgili fetvalar ortaya koymuşlardır. Dolayısıyla yeni meselelerin çoğu itilaflı meselelerdir. Âlimlerin ihtilafa düştükleri konulardan bir tanesi sigortalardır. Sigorta bildiğiniz gibi güncel akitler meselesinde en çok tartışılan bir konudur.” dedi.  

Bir profesöre göre, sigorta fikrinin milattan önce 4 bin 500 yıllarına kadar gittiğini söyleyen Aslan, “Bu dönemlerde Mısır`da ve milattan önce 3 bin yıllarında Çinli tacirlerin, aralarında bir sandık kurduklarını bize haber veriyor. Bu tespitlere baktığımız zaman insanlık tarihinde yardımlaşmanın en güzel örneklerini görüyoruz. Özellikle İslam dininin yardımlaşma ve dayanışmaya verdiği önemi Kur`an-ı Kerim`in ayetlerinden anlıyoruz. İslam dini bununla yetinmemiş bunun yanında zekat, kefaret, nafaka, sadaka ve akide müesseseleriyle insanlar arasındaki yardımlaşmayı sağlamak için farz etmiştir.” ifadelerini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Bedri Aslan konuşmasının ardından panel soru cevap bölümü ile davam ettikten sonra  verilen ikramlarla son buldu. (M. Sait Çelik – İLKHA)  
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir