• DOLAR 32.591
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2511.246
  • ...
Bireysel Emeklilik Faiz midir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bireysel Emeklilik ya da tedavülde olan diğer adıyla özel sigorta;  devlet tarafından zorunlu olarak yapılması gereken sigortanın bulunmaması nedeniyle ya da sigortası var ama gelecekle ilgili yatırım yapma niyetinde olan şahısların bankalara belirli bir meblağ vermesi, emeklilik sürecinde ise bu meblağı fazlasıyla almasıdır.

Faiz, verilen paranın fazlasıyla veya eksiğiyle alınmasıdır. Çünkü İslam`a göre para kendi cinsiyle takas edildiği zaman aynı miktarda olması şarttır. Aksi takdirde bu faizdir. Haramdır.

Sigorta şirketleri düzenli olarak aldıkları paraları ya fazlasıyla şahıslara ödüyorlar ya da eksiğiyle. Bu aşikârdır. Böyle bir durumun söz konusu olduğu muamelelerin caiz olması söz konusu olamaz. Çünkü burada gerçekleşen takas misli misline değildir.

Faizli bankaların açtığı özel sigortanın haram olduğu konusunda ihtilaf yoktur. Çünkü bunlar aldıkları parayı faizli sistemlerinde kullanıyor fazlasıyla geri veriyorlar.

Katılım/finans bankalarının bireysel emeklilik adı altında açmış oldukları sistem ise islami kazanç usullerine göre olursa caizdir. Şöyle ki; aylık düzenli olarak belli bir zamana kadar bankalara ödenen bu paralar banka ve parayı yatıranlar arasında kar payı anlaşmasıyla çoğaltılırsa ve parayı yatıran kişi emekli olduktan sonra ya da vefat ederse mirasçıları bu kar payını alırsa bu muamele caizdir. Sonradan emekli olacak kişi, bu paranın helal ortamlarda çalıştırılacağı hususunda ve yüzdelik olarak kar payını bankayla anlaşmalıdır. Aralarında meçhul kalacak ya da sonradan münakaşa etmelerine sebep verecek her türlü kapalılığın ortandan kalkması gerekir.

Bireysel emekliliğin caiz olması için para yatıran kişinin istediği zaman bu anlaşmadan geri çekilme ve hayatını kaybetme durumunda yatırmış olduğu bütün paraları mirasçıları aracılığıyla geri alma hakkının bulunması gerekir. Çünkü bu para kendisine aittir. Sadece anlaşma gereği bankalara verilmiştir. Bu bakımdan bunun geri alınmama durumu söz konusu olmamalıdır.

Molla Enver KILIÇARSLAN
 

http://fetvakurulu.com

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir