• DOLAR 32.376
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2325.58
  • ...
İtalya`da cami inşasını zorlaştıran kanuna iptal
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İtalya'nın kuzeyindeki Lombardei Eyaletinde 'karşı cami kanunu' olarak bilinen ve cami inşaasını zorlaştıran kanun, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Kanunun çıkmasını sağlayan ırkçı parti 'Lega Nord'un lideri, karara tepki göstererek, solcuların 'Allahuekber' diye bağırdıklarını söyledi.

Milano, Monza ve Brianza İslam Cemaatleri Birliği, kararı memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Birlik sözcüsü Davide Piccardo, şimdi tüm ülkede kültür ve inanç binalarının benzer kanunlarla zorlaştırılmasını engellemek için genel bir kanun çıkarılması gerektiğini belirtti.

Eyalet Parlamentosu tarafından 2015 Ocak ayında, sağcı koalisyonun çoğunluğuyla kabul edilen kanun, dini binaların yapımı için çok sayıda şart ortaya koyuyordu. Şartlardan biri binanın şehir görünümüne uyup uymadığının kontrol edilmesini öngörüyordu. Ayrıca binalarda video sistemleri kurulması ve bu sistemlerin doğrudan polis merkezine bağlanması da taleb ediliyordu. En zor şartlardan biri de binanın yapılabilmesi için dini derneğin devletle bir anlaşmasının bulunmasıydı, ki hiçbir dini kuruluşun İtalyan devleti ile bir anlaşması bulunmuyor.

Kanunun Anayasa Mahkemesine taşınmasına, Milano'da yapılması planlanan 3 cami inşaatı nedeniyle çıkan tartışmalar yolaçtı. Herhangi bir parti mensubu olmayan sol görüşleriyle bilinen Milano Belediye Başkanı Giuliano Pisapia, cami inşaatlarını destekliyordu.

Ancak ırkçı parti 'Lega Nord', camilerin yapılmaması için karşı propagandaya başladı. Camilerin birer fundamentalist yuvası olacağı yönünde halk arasında söylentiler yaydı. Lombardei'de kararlaştırılan 'karşı cami kanunu'na tepki olarak, Başbakan Matteo Renzi yönetimindeki ulusal hükümet, Anayasa Mahkemesine başvurarak itiraz etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir