• DOLAR 32.326
  • EURO 35.119
  • ALTIN 2302.391
  • ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın katıldığı törenle faaliyete başlayan Vakıf Katılım, Vakıflar Genel Müdürlüğü`nün iştiraki olarak faaliyet gösterecek. 805 milyon TL ödenmiş sermaye ile kurulan banka, bu yıl 30 şube ve 500 çalışana ulaşmayı hedefliyor. ‘0001` numaralı müşteri olarak 10 bin liralık hesap açan Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz sisteminin acımasız olduğunu vurguladı. Ekonomideki sıçramanın katılımla olacağını vurgulayan Erdoğan, Vakıflar Genel Müdürlüğü`nün Vakıfbank`taki % 58`lik hissesinin Vakıf Katılım`a aktarılmasını istedi.

Vakıfların paylaşım kültürünü ve kamunun gücünü birleştirerek katılım bankacılığına yeni bir soluk getirmeyi hedefleyen Vakıf Katılım Bankası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle dün hizmete başladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün iştiraki olarak faaliyet gösterecek olan Vakıf Katılım Bankası; 805 milyon TL ödenmiş sermaye ile kuruldu.

0001 NUMARALI MÜŞTERİ ERDOĞAN
Vakıf Katılımın bir numaralı müşterisi, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Törende konuşan Cumhurbaşkanı, kendi adıyla açılan 0001 nolu hesabına 10 bin lira yatırdığını söyledi. Açılışı yapılan Vakıf Katılım'ın 20 yıllık bir hayalin ürünü olduğunu belirten Erdoğan, “Belki gecikmiş olabiliriz ama katılım, finans yönetimi konusunda çok kısa sürede, çok büyük ilerleme kaydedeceğimize bu sektörde inanıyorum" dedi.

Vakıf Katılımın açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanısıra Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, İBB Başkanı Kadir Topbaş, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, birçok bankanın genel müdürü ile iş dünyası temsilcileri katıldı.

BANKA AYRI ŞEY KATILIM AYRI
Faizsiz prensibiyle çalışan finans kuruluşları için 'banka' ifadesinin kullanılmasını doğru bulmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kavramları birbirinden tefrik etmemiz lazım, ayırmamız lazım. Banka nedir, katılım nedir, bunları ayıracağız. Katılım finans sistemi, varlığa dayalı yapısı, risk paylaşımını esas alması ve spekülasyonlara kapalı olmasıyla, mevcut bankacılık sisteminden tümüyle farklı bir yapıdır" dedi.

VAKIF KATILIM 1 NUMARA OLMALI
Erdoğan, Vakıf Katılım'ın kurulmasıyla eskiden beri amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı konusunda endişelerin bulunduğu vakıf gelirlerinin değerlendirilmesiyle ilgili gönülleri mutmain eden bir çözüm yolunun bulunduğuna inandığını ifade etti. Bu açılışın bir ilk adım olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti: “Daha henüz olmuş değil. Bu daha bir adım. Temennim odur ki en kısa zamanda Vakıf Katılım, tüm Vakıfbank'taki imkânlarını, oradaki hissedarlığını almak suretiyle Vakıf Katılım artık kendi sermayesiyle yola devam eder. Yoksa bu 805, leblebi çekirdek... Vakıf Katılım'ın çok büyük gücü var. O Vakıfbank'ta aklımda kaldığı kadarıyla yüzde 58'in nereye gelmesi lazım? Vakıf Katılım'a gelmesi lazım. Vakıf Katılım'a geldiği zaman Vakıf Katılım'ın katılım sektöründe nereye ulaşacağını düşünün. 1 numara..."

FAİZ SİSTEMİ ACIMASIZDIR
Katılım finans sisteminin tüm bankacılık sistemindeki payının yüzde 5 olduğunu dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Yapılacak işlerimizin olduğunu düşünüyorum. Bunu süratle yüzde 25'e çıkarmalıyız. Faizsiz finans araçlarına ihtiyaç var. Gelişmiş ülkeler dahi, dünya küresel krizin etkisini atlatabilmiş değil. Katılım finans sisteminin ahlakiliği Müslüman toplumlarla birlikte dünyaya yeni bir pencere açıyor. Bir Cumhurbaşkanı olarak söylerim, 'Faiz sistemi adil değil ve acımasızdır."

KATILIMIN LİDERLİĞİ HEDEFİYLE ÇALIŞIRIZ
Mecidiyeköy'de bulunan genel müdürlük binasının girişinde yer alan merkez şube ve 120 personelle çalışmalarını başlatan Vakıf Katılım, Türkiye'nin İslami finansın merkezi olması konusunda öncü rol oynamayı hedefliyor. Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, Vakıf Katılımın ilk etapta Mecidiyeköy'de 7 bin metrekarelik genel müdürlüğü ve bankacılık dünyasına örnek olması hedeflenen bin metrekarelik merkez şubesiyle hizmete gireceği bilgisini verdi. Vakıf Katılımın bu yıl içerisinde 30 şubeye ulaşması ve 500 kişiye iş imkanı sağlamasının planlandığını aktaran Oran, 2023'e kadar Türkiye genelinde 250 şubeye ve 3 bin çalışana ulaşarak sektör lideri olmayı hedeflediklerini de vurguladı.

Vakıf Katılım; İstanbul'un ardından Ankara, Konya, Gaziantep, Bursa, İzmir, Adana, Antalya ve Kayseri'de şube açmayı planlıyor. 805 milyon TL ödenmiş sermaye ile kurulan banka, bu yıl 30 şube ve 500 çalışana ulaşmayı hedefliyor.

KALKINMAYA KATKI
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ise yeni katılım bankalarının Türkiye'nin kalkınmasında, fonların verimli şekilde kullanılmasında ve bankacılık sisteminin gerçek işlevini üstlenmesinde en önemli kuruluş olduklarını vurguladı. Elitaş, “İşte bizim ihtiyacımız olan da budur. İnşallah Türkiye'nin büyüme gücüne güç katacak bir katılım bankası kuruluyor bugün. Katılım bankalarının sayısının artması 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşma konusuna katkıda bulunacak" diye konuştu.