• DOLAR 32.591
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2511.246
  • ...
Van AFAD Müdürü basınla bir araya geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü binasında düzenlenen tanışma toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelen Osman Uçar, deprem bölgesi içerisinde yer alan Van’da afetler öncesinde alınacak tedbir çalışmalarını anlattı.

AFAD’ın kuruluş aşaması ve faaliyetleri hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Uçar, “Teşkilatımız 5902 Sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri hakkında Kanun 17 Haziran 2009 tarih ve 27261 sayılı yazıyla Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu kanunla Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü kaldırılarak merkezde Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, İllerde ise İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri kurulmuştur. Bu kanun kapsamında kurulan Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü 17 Haziran 2009 tarihi itibari ile faaliyete geçmiştir. İl Müdürlüğümüz Afet ve Acil Durumlar ile Sivil Savunmaya ilişkin hizmetlerini 64'i Arama Kurtarma Teknisyeni olmak üzere toplamda 120 personelle yürütmektedir. 8 tam donanımlı kurtarma aracı, 3 adet kar motoru,1 adet KBRN, 1 adet Dekontaminasyon araçlarımız mevcuttur. 3 adet eğitimli K9 köpeğimizden Naz isimli köpeğimiz bölgede tek sertifikalı ve geçen aylarda Samsun’da yapılan sınavda Türkiye üçüncülüğü olan çok başarılı bir köpek, bu başarısını en son yapılan çığ tatbikatında da gelen arkadaşlarımız görmüşlerdir. Ayrıca Naz isimli köpeğimiz 2011 Van depreminde 4 adet canlıyı enkaz altında tespit etmiştir.” dedi.

“Depremde Van’ın nüfusu 1 Milyon değil 78 Milyon oldu”

Van’da meydana gelen deprem sonrası AFAD’ın başarılarından söz eden Uçar, ayrıca basın camiasının anlık gelişmeleri ulusal medya ile paylaştığını ve bu sayede tüm ülkenin Van için yek vücut olduğunu ifade etti.

Uçar, “Bilindiği üzere ilimiz 2011 yılında iki büyük deprem yaşamış ve bu depremler neticesinde 644 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Binlerce vatandaşımızın ev, ahır ve işyerleri yıkılmış pek çok vatandaşımızda kenti terk etmek zorunda kalmıştır. Yine depreminin ilk saatlerinden itibaren siz basın camiamız tarafından büyük bir özveriyle ulusal basına da dakika dakika haber  yapılmış, duyurulması sonucu tüm Türkiye’nin kalbi Van’da atmıştır. Adeta Van’ın nüfusu o zamanlar 1 Milyon değil 78 Milyon olmuştur. Bu vesile ile huzurlarınızda tekrar Van depreminden sonra yeniden inşa sürecine katkı sunan devletimize, basın camiamıza ve tüm vatandaşlarımıza şükranlarımı arz ediyor ve hayatını kaybeden vatandaşlarıma tekrardan Allah’tan rahmet diliyorum.” diye konuştu.

“Afet öncesinde alınacak tedbirleri aldık”

Her türlü krizi kısa sürede atlatabilecek donanıma sahip olduklarını belirten Uçar, “Bundan sonra ilimizde afetler öncesi her türlü hazırlığı ve tedbirlerin alınmaya çalışıldığını afet öncesi ve sonrası tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapıp koordineli bir şekilde her türlü krizi kısa sürede atlatabilecek donanıma sahip olduğumuzu belirtmek isterim. Başkanlığımızın hazırlamış olduğu Türkiye Afet Müdahale Planı ve müdürlüğümüzün hazırlamış olduğu Van Afet Müdahale Planı ile artık krizleri çok rahat yönetebilecek, her kurum çağrı beklemeksizin konuşlanma alanına intikal edip önceden belli olan görevlerini icra edebileceklerdir. Bizler il müdürlüğü olarak tüm kamu kurum ve kuruluşlara öncülük edip artık krizlerin değil risklerin yönetildiği bir kurum olarak yolumuza devam etme çabası içerisindeyiz. Van’da yaşayan her vatandaşımızı ve kamu kurum ve kuruluşları ‘afete hazır Van’ haline getirebilmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. İnşallah 2016-2020 hedeflerimizde ilimizde temel afet bilinci eğitimi almayan vatandaşımız kalmayacaktır. Sizlerin de destekleri ile ilimizin her alanda yaşanabilir bir şehir olması için müdürlüğümüz olarak üzerimize düşen her görevi yerine getirmekte onur duyacağımızı, Vanlı bir hemşeriniz olarak da memleketimize insanlarımıza tüm enerjimizle hizmet edeceğimizi belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.

Basın mensuplarıyla tanışma toplantısı soru cevap şeklinde son buldu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir