• DOLAR 32.541
  • EURO 34.896
  • ALTIN 2488.855
  • ...
Tarihi Hasan Paşa Hanı eski günlerini arıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kentin ticaret merkezinde bulunan Hasan Paşa Hanı yaşanan çatışmalar ve sokağa çıkma yasağından dolayı büyük esnaf mağduriyet yaşarken, han eski günleri arıyor.

Sur ilçesindeki Tarihi Hasan Paşa Yöneticisi Ali Sait Özkan, çatışmalardan en çok kendilerinin zarar gördüğünü ve Tarihi Hasan Paşa Hanının tarihinde ilk defa böyle uzun süreli kapalı olduğuna dikkat çekti.

Handa 91 esnafın 3 aydan beri kapalı olduğunu söyleyen Özkan, çatışmaların bir an önce bitmesini ve Tarihi Hasan Paşa Hanının eski günlerine geri dönmesini umut ettiklerini ifade etti.

Han içeresinde bulan her bir iş yerinin birden fazla personel çalıştırdığını ifade eden Özkan, “Bunların hepsi şuan evde atıl durumda bekliyorlar ve olayların biran önce bitip iş başına geçmeyi ummuyorlar. Han han olalı belki 600 yıldan beri ilk defa böyle bir şey oldu. Biz daha önce diyorduk Ramazan ayının ilk gününde iş yerlerimizi kapatalım ‘yok kapatmayalım işlerimiz iyidir’ diyorlardı. Şimdi 86 gündür iş yerlerimiz kapalıdır. Her bir günümüz bir yılı aratmıyor. Çünkü her bir günü bir yıl sayıyoruz.” dedi.

Kredi kartlarının borçlarını ödeyemediklerini de belirten Özkan, “Perişan haldeyiz, kredi kartlarının borçları var. Çeklerin hepsi geri döndü. Daha önce işler iyi olduğu için fazladan eşya almıştılar. Esnafımız onu da ödeyemediler. Devlet bize 3 bin TL para yardımında bulundu ama kimsenin derdine derman olmadı. Biz olayların bitmesini bekliyoruz. Devlet büyüklük yapsın bitirsin bu işi artık. Vurmak ve öldürmekle olmuyor. Nereye kadar sürecek?  Tekrar çözüm süreci geri gelsin veya onun altında başka alternatifler sunulsun.” ifadelerini kullandı.

Özkan son olarak insanların olayları çabuk unuttuğunu ve bundan dolayı da olaylar biterse birkaç yılda toparlanacaklarını ve eski durumlarına döneceklerini söyledi.

Tarihi Hasan Paşa Hanı, 1572-1575 yılları arasında dönemin Diyarbakır Valisi Sokullu’nun oğlu Vezirzade Hasan Paşa tarafından yapımına başlanmıştır. Ancak bu süreç içerisinde Vali Hasan Paşa başka bir göreve atandığından hanın tamamlanması dönemin valisi Osman Paşa döneminde olmuştur. Kentin ticaret merkezinde bulunan Hasan Paşa Hanı, Deliller hanından sonra Diyarbakır’daki ikinci büyük handır.

Şu an turistik bir gezi mekânı olan Hasan Paşa Hanı restore edilip, çeşitli turistik işletme ve kafelere ev sahipliği yapmaktadır. Daha önce deve, merkep ve atların gecelediği ahır olarak yapılmış birimin bir kısmı günümüzde kapalı restaurant bir kısmı ise kitap evi olarak kullanılmaktadır. (Emrah Deniz, Hamza Adiyaman-İLKHA) 























Bu haberler de ilginizi çekebilir