• DOLAR 32.569
  • EURO 34.881
  • ALTIN 2434.873
  • ...
SON DAKİKA
Hayvanlar Tescil Edilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların tamamını küpeleyerek tescil edecek. Büyükbaş hayvanların tescili 6 ay içinde tamamlanacak. Küçükbaş hayvanların tamamı da bir yıl içinde küpelenerek kayıt altına alınacak. Hayvanla ilgili doğum, ölüm, hastalık, kesim, sağlık, nakil ile ilgili bilgiler 3 yıl saklanacak.

Kayıtlar sayesinde kurbanlık hayvanların yaşını doldurma tartışması sona erecek. Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi 02.12.2011 tarih ve 28130 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Kurbanda Yaş Tartışması Bitecek
Yeni düzenleme hayvan sahiplerine de önemli sorumluluklar yüklüyor. Hayvan sahibi, işletme veya işletmelerini tescil ettirmek, işletme plakasını takmak ve tescil edilen hayvanların tanımlanmalarını sağlamakla görevlendiriliyor. Doğum, ölüm, kesim, zorunlu kesimleri ile işletmeden olacak tüm hayvan hareketleri ile ilgili kayıtları tutmak ve bu kayıtları bildirmeleri zorunlu kılınıyor. Her bir sığır cinsi hayvanın işletmeye gelişinden ayrılışına kadar hayvanın pasaportunun yanında bulunması gerekiyor. Alıcı ve satıcıların aldıkları veya sattıkları sığır cinsi hayvanların hayvan sağlığı ve refahı, alım ve satışları il veya ilçe müdürlüklerine bildirme yükümlülüğü getiriliyor. Bu arada yönetmelikte, Kurban Bayramı nedeniyle kesilen hayvanın düşülmesi için kulak küpeleri ve hayvan pasaportları 7 gün içinde en yakın il ilçe müdürlüğüne teslim edilmesi isteniyor. Böylece kurbanda hayvan yaşı tartışması da bitecek.

İspat Edemeyenin Hayvanı Elinden Alınacak
Hayvanlarla ilgili veritabanında, her bir sığır cinsi hayvan için, bireysel tanımlama numarası, doğum tarihi, cinsiyeti, ırkı, annesinin bireysel tanımlama numarası veya Avrupa Birliği üye ülkeleri dışındaki ülkelerden ithalat halinde ise orijin tanımlama numarası ile bağlantılı bireysel tanımlama numarası yer alacak. Ayrıca satış, ölüm veya zorunlu kesim mutlaka kaydedilecek. Yönetmelik hükümlerine göre tanımlanmamış sığır cinsi hayvanın kendisine ait olduğunu ispat edemeyen kişinin hayvanı elinden alınarak, kaçak hayvan bulundurmaktan para cezası uygulanacak.

Süre 20 Gün
Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nurettin Kıyas büyükbaş ve küçükbaş hayvanların küpeleme işlemleri ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, yeni doğan büyükbaş hayvanların en geç 20 gün içerisinde küpelenmesi gerektiğini ifade ederek, 20 günlükten büyük hayvanların küpelenmesinin cezai işlem uygulandıktan sonra gerçekleştirildiğini belirtti.


Kanun Gereğince Küpesiz Hayvanlara Cezai İşlem Uygulanacak

Büyükbaş hayvanların kimliklendirilmesi maksadı ile yeni doğan hayvanların doğumdan sonra en geç 20 gün içinde küpelenebildiğini söyleyen Kıyas, Küpelenen hayvanların elektronik ortamda Hayvan Kayıt Sistemine (Türkvet) kaydedildiğini vurgulayarak, "20 günlükten büyük hayvanların küpelenmesi ancak cezai işlem uygulandıktan sonra gerçekleştirilmektedir. Ancak 02.12.2011 tarih ve 28130 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğinin geçici 1. maddesi gereğince; 2 Haziran 2012 tarihine kadar her yaştaki sığır cinsi (sığır-manda) hayvanın küpelenmesine müsaade edilmiştir. Bu nedenle en geç 2 Haziran 2012 tarihine kadar tüm yetiştiricilerimizin küpesiz büyükbaş küpeletmesi ve hayvanlarına ait pasaportlarını alması gerekmektedir. Söz konusu tarihten sonra 20 günlükten büyük hayvanlar kesinlikle küpelenmeyecek olup, ilgili kanun gereğince küpesiz hayvanlara cezai işlem uygulanacaktır" dedi.

6 Ayını Geçmiş Küçükbaş Hayvanlar Kesinlikle Küpelenmeyecek
Kıyas, "Yine 02.12.2011 tarih ve 28130 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğinin geçici 2. maddesi gereğince; 1 Ocak 2013 tarihine kadar her yaşta küçükbaş (koyun-keçi) hayvanın küpelenmesine müsaade edilmektedir. Söz konusu tarihten sonra 6 ayını geçmiş küçükbaş hayvanlar kesinlikle küpelenmeyecek olup, 6 aydan büyük küpesiz hayvanlara cezai işlem uygulanacaktır" diye konuştu.

Küpesiz Hayvanlar Teşvikten Faydalanamazlar
Küpesiz ve kayıtsız hayvanların il ve ilçe dışına nakledilemediğini kaydeden Kıyas, "Küpesiz ve kayıtsız hayvanlar hayvan pazarlarına sokulmamakta, mezbahalarda kesimi yapılmamakta ve sahipleri hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden faydalanamamaktadır" şeklinde konuştu.

Ali Yıldırım - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir