• DOLAR 32.492
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2496.438
  • ...
Şehadet ayı etkinlikleri yoğun katılımlarla geçekleşti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her yıl olduğu gibi bu yıl da başta Türkiye olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde düzenlenen programlarla İslam şehitleri anıldı. Peygamber Sevdalıları Platformu'na üye dernekler tarafından birçok il ve ilçede düzenlenen programlara halkı yoğun katılım gösterdi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programlarda şehit ve şehadet kavramları üzerinde duruldu. Bu kavramlarının İslam`a has terimler olduğuna dikkat çekilerek hiçbir ideolojinin bu kavramları kullanmaya hakkının olmadığı vurgulandı.

Şehadet konulu bestelenen marş ve ezgilerin seslendirildiği programlarda özellikle son dönem İslam şehitlerinin hayatından kesitler aktarıldı.

Dünyanın farklı yerlerinde Müslümanlara yönelik olarak gerçekleştirilen saldırı ve katliamların anlatıldığı slayt gösterimlerine yer verilen programlarda zaman zaman duygulu anların yaşandığı görüldü.

Programlara katılan konuşmacılar Şehit ve Şehadet kavramlarının İslam'daki önemini anlatarak, İslam dinin Hz. Muhammed (sav) döneminden başlayarak canlarını ve mallarını Allah yolunda feda eden şehitlerle bugünlere geldiğini belirtti. Konuşmacılar, şehitlere vefanın, onların bedeller ödeyerek kendilerinden sonrakilere emanet ettikleri davalarına sahip çıkmak olduğunu ifade ettiler.

İlk olarak yayımladığı mesajla şehitleri anan Mustazaflar Cemiyeti, şehadet gibi yüce bir makamın büyük fedakârlıklarla elde edilebileceğine dikkat çekti. Şubat ayının Allah yolunda kurbanlar verilmiş bir ay olduğu belirtilen mesajda, Hasan El-Bennalar, İskilipli Atıflar, Abbas Musaviler, Malcom X`ler, Metin Yükseller, Şeyh Zekiler gibi İslami hareket liderleri ve tarihe iz bırakan şahsiyetlerin bu ayda canlarını Rablerine sattığı belirtildi.

İstanbul

Şehitler Kervanı Platformu, İstanbul Ümraniye`de halkın yoğun katılımıyla düzenlediği şehitler gecesi programıyla şehitleri andı. Haldun Alagaş Spor Salonunda düzenlenen etkinliğe binlerce İstanbullu iştirak etti.

Şehitlerle ilgili sinevizyon gösteriminin yapıldığı programda, konuşan Şehitler Kervanı Platformu Başkanı Ömer Çelik, şehit sahabelerin hayatlarından örnekler vererek, çağımızın anne ve babalarının da çocuklarını onlar gibi yetiştirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmasında Şeyh Zeki ve 6-7 Ekim saldırılarında şehid olan Yasin Börü ve arkadaşlarını da anan Çelik, şunları söyledi: “Üstad Şeyh Zeki Cizre`de insanların evlerinden çıkmaya korktuğu, örgütün herkesin kalbine korku saldığı bir dönemde, o adeta üstadı olan sahabeler gibi ölüme meydan okudu. Biz Kürdistan`da olduğumuz müddetçe asla sizin alçak emellerinize fırsat vermeyeceğiz diyerek kahramanca ölüme meydan okuyarak şehit oldu. Evet değerli kardeşlerim, yine resmini karşıda görmüş olduğunuz Şehit Aytaç ve onların yetiştirdiği talebeler Şehit Yasin, Hasan, Hüseyin, Riyad, Turan ve Şehit Cumali kardeşlerimiz, onlar da tıpkı sahabeler gibi ölüme meydan okudular, ölümü korkuttular. İnanın kendi cesaretleriyle, yiğitlikleriyle adeta ölüme meydan okudular, ölümü korkuttular sevgili kardeşlerim. Ölmeyi göze aldılar, balkonlardan atılmayı göze aldılar, vücutlarının paramparça olmasını göze aldılar; yeter ki bölgede zalimler ve kâfirler hâkim olmasın diye.”

Özlem Ajans sanatçılarından Nurullah Kuray, Özcan Atsat ve Eyüp Çalar'ın şehitlerle ilgili ilahiler seslendirdiği programda konuşan Doğruhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Göktaş da, şehadet mefhumunu ve şehitleri anlatırken özellikle Mekke ve Medine`deki sahaberin hayatından, onların İslam dini için gösterdikleri fedakârlık ve cihad meydanlarındaki duruşlarından kesitler sundu. Şehidlerin hayatının iyi irdelenmesi gerektiğini belirten Göktaş, hayatının sonunda şehadeti umanların onlardan alacağı çok dersler olduğuna dikkat çekti.

Yalova

Peygamber Sevdalıları Platformu`na üye derneklerden Yasin-Der tarafından Yalova`da düzenlenen programda da şehitler anıldı. Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, şehid ve şehadet konulu marş ve ezgiler seslendirildi.

Programda konuşan Şuayb Uslu, Şubat ayında Hasan El Benna, Malcom-X, İskilipli Atıf Hoca, Şeyh Said, Metin Yüksel gibi birçok İslam âliminin ve bahadırının şehadet şerbetini içtiğini belirterek, Şubat ayının bu vesileyle şehitler ayı olarak kabul edildiğini söyledi.

Şehitlerinin hayatından alınacak örnekler olduğunu ifade eden Uslu, şehadet mertebesine yükselen bu Müslümanların hayatlarını İslam`la güzelleştirdiklerini ve hayatlarının sonunu ise şehadetle taçlandırdıklarını belirtti.

Adana

Peygamber Sevdalıları Platformuna üye derneklerden Mekteb Eğitim ve Kültür Derneği (Mekteb-Der) tarafından Ramazanoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen “Şehadet” konulu programla İslam şehitleri özlem ve hasretle yâd edildi. Programa konuşmacı olarak katılan Şehitler Kervanı Platformu Başkanı Ömer Çelik, Allah yolunda şehit olmanın faziletini anlatarak Şehitler Kervanı`nın kıyamete kadar yoluna devam edeceğini vurgulandı.

Asrımızda tüm İslam coğrafyasında şehadet çağrısına Hasan El Benna, Seyyid Kutup, Abdulkadir Udeh, Şeyh Ahmed Yasin, Abdulkadir Molla, Şeyh Said, İskilipli Atıf Hoca ve nice önderlerin lebbeyk dediğini anlatan Çelik, Müslümanlar içerisinde bu çağrıya lebbeyk diyenlerin her zaman var olacağını söyledi.

Osmaniye

Peygamber Sevdalıları Platformu'na üye derneklerden Osmaniye İlim Ve Yardımlaşma Derneği (OSİYAD) tarafından düzenlenen 'Şehadet' konulu programda da şehit ve şehadet mefhumu üzerinde durularak şehitlerin hayatından kesitler aktarıldı.

Etkinliğin konuşmacıları, Şubat ayının şehadet ayı olarak anıldığını belirterek, şehitlerin Allah`ın yeryüzündeki şahitleri olduğunu söylediler.

Şehitlerin Allah`ın kendilerine verdiği nimetlere şahitlik edip şükürlerinin bir edası olarak emanet aldıkları canlarını tertemiz bir şekilde Allah`a feda ettiklerini vurgulayan konuşmacılar, "Şehitler, İlay-ı Kelimetullah`ı yeryüzünün her tarafına yayarak Allah`ın dinini yüceltirler. Şehitler, mazlum ve Mustazaf halkları zulmün ve şirkin karanlığından, İslam`ın tertemiz iklimine kavuşturarak Allah`ın dinine şahitlik ederler.` diyerek şehadet ve şehitlerin önemine vurgu yaptılar.

Malatya

Hayrın Yolcuları Derneği tarafından düzenlenen “Şehadet Gecesi” programında konuşan Araştırmacı Yazar Cengiz Aydın, şehadet kavramı üzerinde durarak şehidin, Allah`ın dini yüce olsun diye çalışan ve bu uğurda canını feda eden kişi olduğuna dikkat çekti.

Şehit olmak için şehit gibi yaşamak gerektiğini ifade eden Yıldız, "Şehitlik konusunda Resulullah (sav) bize çok güzel örnek olmuştur. O`nun davasına bağlılığı, dünyayı hatta evreni dahi verseler yine davasından vazgeçmeyecek bir bağlılıktır. Şehadet; dünyayı dahi size verseler davanızdan vazgeçmemenizdir. Şehadet en büyük istikamettir.”  diye konuştu.

Elazığ

Elazığ`da  ise İhya Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İhya-Der), ‘Şubat Ayı Şehadet Gecesi` temasıyla düzenlediği programla İslam şehitlerini andı.

Programa Elazığlılar yoğun ilgi gösterirken programa HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin ve HÜDA PAR Genel sekreteri Mehmet Yavuz da katıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Özkan Yaman, şehadetin, Allah`a giden yolun ve imanın Sidretül Münteha`sı olduğunun altını çizdi.

Şehitlerin hayatından kesitler aktaran Yaman, “Şeyh Sait Efendi`den ve kırk altı arkadaşından yani şu coğrafyanın şu Kürdistan bölgesinin incilerinden, hazinelerinden, deryalarından, âlimlerinden ayrılmanın hüznünden bahsediyoruz, öyle kolay değil. İnanın biz şu an bir şeylere ermişsek, başımız dik geziyorsak, inanın bu şehitler sayesindedir.  Şu an elimde mikrofon karşısında bir şeyler anlatabiliyorsak, bu şehitlerin canlarını Allah yolunda vermeleri sayesindedir.  Onlara çok büyük bir vefa borcumuz var. Zulmün ayyuka çıktığı anda katliamların, zulümlerin hiç ara vermediği bir anda kıyamet kopmuyorsa, Allah-u Teâlâ bu dünyayı helak etmiyorsa, başımıza geçirmiyorsa, o şehitler hürmetinedir.” dedi.

Gaziantep

Peygamber Sevdalıları Platformuna üyesi derneklerden bir diğeri Rahmet-Der ve İlim Der tarafından Gaziantep`te düzenlenen iki ayrı programla şehitler anıldı. Halkın yoğun katılım gösterdiği programlarda başta son dönem şehitleri olmak üzere İslam şehitlerinin hayatlarından örnekler verildi.

6-8 Ekim saldırılarında PKK`liler tarafından kurban eti dağıtırken vahşi bir şekilde katledilen Hasan Gökgöz`ün babası Mehmet Gökgöz yaptığı konuşmada, yaşanan barbarlığı anlattı. Gökgöz'ün konuşması sık sık tekbirlerle kesilirken bazı katılımcıların gözyaşlarına hâkim olamadığı görüldü.

İttihad'ul Ulema üyesi Abdulkadir Üstündağ Hoca da yaptığı konuşmada, Allah yolunda şehit olmanın faziletine değinerek bu dünyada nasıl öleceklerini bilmeyenlerin nasıl yaşayacaklarına karar veremeyeceklerini söyledi. Üstündağ, “Şehitler bize nasıl yaşayacağımızı, nasıl öleceğimizi öğretiyorlar. Nasıl öleceklerini bilmeyenler nasıl yaşayacaklarına karar veremezler. Şehitler bize aslında ölümün yokluk olmadığını öğretiyorlar. Ölümü sevenler ölmekten korkmazlar. Ölümü anlayanlar bütün dünyaya meydan okurlar.” şeklinde konuştu.

İlim-Der dernek binasında düzenlenen programda ise mevlit okundu. Programa konuşmacı olarak katılan Nezir Tunç ve Abdulkadir Gökçen şehit ve şehadet kavramları üzerinde durarak, PKK tarafından katledilen Süleyman Akyüz`ün hayatından kesitler aktardı.

Van

İnsan ve Medeniyet Hareketi Van Şubesi tarafından düzenlenen 'Şehadet ve Şehitlik' konulu programda, şehit ve şehadet kavramlarının İslam`a has terimler olduğuna dikkat çekilerek hiçbir ideolojinin bu kavramları kullanmaya hakkının olmadığına vurgu yapıldı.

Programda konuşan İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH) Van Şube Başkanı Abdurrahman Eren,  Allah yolunda ölmenin bir kayıp değil aksine kazanç olduğunu belirterek, “Şehitlik ve Şehadet Kur'anî bir kavram olup sadece İ`la-i Kelimetullah'ı yüceltmek için o uğurda canını veren kişilere denir. Müslümanlar dışından kimse bu kavramı kullanamaz. Bizler bu kavrama sahip çıkmalı ve şehitlerin hayatından da örnekler almalıyız.” diyerek İslam şehitlerinin hayatlarından kesitler aktardı.

Van/Erciş

Van`ın Erciş ilçesinde İhya-Der tarafından düzenlenen “Şehid ve Şehadet” konulu programa ise konuşmacı olarak bölge âlimlerinden Molla Emrullah Uysal katıldı.

Şubat ayında birçok Müslüman'ın Allah için canını feda ettiğini ifade eden Uysal, şehitlerin davasına sahip çıkılması ve her Müslüman ferdin yürüyen bir şehit olması gerektiğini söyledi. Uysal, “Bizlere çok görev düşüyor. Şehitlerin davasına sahip çıkmak gerekiyor. Şehitlerin ailelerine, çocuklarına sahip çıkmalıyız. Onları her zaman yâd etmeliyiz. Yürüyen şehit olmalıyız ahlakımızla, edebimizle, tebliğimizle, mücadelemizle sürekli o şehitlerin yolunu sürdürmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Muş

Selam-Der tarafından düzenlenen “İslam Şehitlerini Anma ve Anlama” programına Muşlular yoğun katılım gösterdi. Özlem Ajans sanatçılarından Hikmet Kıyançiçek'in şehadeti konu olan ezgiler seslendirdiği programa konuşmacı olarak Doğruhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Göktaş katıldı.

Şehitlerin, Allah ile kazançlı bir ticaret yaptıklarını ve kendilerini Allah`a adadıklarını vurgulayan Göktaş, şehitlerin ümmete meşale olduklarını ve onlara şiddetle ihtiyaç olduğunu söyledi.

Diyarbakır/Ergani

Diyarbakır`ın Ergani ilçesinde Kardeş-Der tarafından düzenlenen İslam şehitlerini anma ve anlama etkinliğine konuşmacı olarak Molla Mustafa Durgun ve Özkan Yaman katıldı. Etkinliğin yapıldığı salonun dört bir yanı şehitlerin resimleri ve veciz sözleriyle donatıldığı,  kadınların da yoğun katılım gösterdiği görüldü.

Şehitlerin örnek vasıflara sahip olduklarına değinen Molla Mustafa Durgun, 1993 yılında Dicle Üniversitesinde okurken İslami çalışmalarından dolayı katledilen Abdulcelil Akbaş`ın hayatından kesitler aktardı.

Şehitlerin davasının, geride kalanlar tarafından sürdürülmesi gerektiğini belirten Durgun, “Onlar bize bu çığırı açtılar. Canlarını bu aziz dava için verdiler. Bize düşen ise bu aziz şehitlerin davasını yere düşürmemektir. Allah`a, Resulüne ve bu şehitlere ahitlerimizi yenilemeye geldik. Size söz veriyoruz Ey Şehitler! Kanımızın son damlası kalıncaya kadar bu dava aziz kalacak.” dedi.

Araştırmacı Yazar Özkan Yaman da, şehitlerin seçilmiş kişiler olduğunu ifade ederek şehitlerden geriye ağır bir dava kaldığını  belirtti. 

Diyarbakır/Silvan

Silvan`da Ümmet Anlayışını Yayma ve Yaşatma Derneği (Ümmet-Der) kadın kolları tarafından düzenlenen programla şehitler anıldı. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan 6-7 Ekim olaylarında katledilen Hasan Gökgöz`ün babası Mehmet Gökgöz, şehitlerin kendilerini adadıkları davaya işaret ederek, bu davanın Peygamberin davası olduğunu ve bugüne kadar türlü sıkıntılara rağmen sürdüğünü söyledi.

Gökgöz, “Bu davanın bedeli ağırdır. Allah`a hamdolsun ki ben de bu yolda bir azizimi verdim. Hasan`ımı Allah`a kurban ettim. Ben yine de Allah`a hamdettim. Bugün Ebu Cehil`in torunları bize zülüm ediyor, bizim çocuklarımızı balkonlardan atıyor ama biz yine de yolumuzdan dönmeyeceğiz.” dedi.

Mardin/Kızıltepe

Mustazaflar Cemiyeti Kızıltepe şubesi tarafından düzenlenen “Şehit ve Şehadet” konulu programda şehitlerin hayatlarından kesitler sunularak İslam dininin onların kanıyla ayakta durduğuna vurgu yapıldı.

Halkın yoğun katılım gösterdiği programda konuşan Kızıltepe Mustazaflar Cemiyeti Şubesi Başkan Yardımcısı Burhan Aydın, Mekke ve Medine`den sonra en fazla Sababe kabrinin Kürdistan`da bulunduğuna dikkat çekti.

 6-7 Ekim olaylarından Yasin Börü ve arkadaşlarıyla beraber uğradığı saldırıdan yaralı olarak kurtulan Yusuf Er'in yaşadıklarını anlattığı programda, konuşan TV programcısı ve Araştırmacı-Yazar Abdullah Kavan, şehitlerin sürekli gündemde tutulması gerektiğini söyledi.

Şanlıurfa/Birecik

Birecik`de bir araya gelen İslami Sivil Toplum Kuruluşları Şubat ayı münasebetiyle şehitleri anma gecesi düzenledi.

Programa konuşmacı olarak katılan İlahiyatçı-Yazar Ramazan Kayan, İsrail askerleri tarafından 10 Müslümanın şehit edildiği Mavi Marmara gemisinde şahit olduklarını anlattı. Şehit Furkan Doğan`ın hayatından kesitler sunan Kayan, İrlandalı aktivist Cueeva Butlerly, Doğan'ın, Kayseri'nin Talas ilçesindeki mezarını ziyaret ederek burada Kelime-i Şehadet getirip Müslüman olduğunu hatırlattı.

Adıyaman/Kâhta

Kâhta Çağrı-Der tarafından da ‘Şubat ayı Şehadet ayı` konulu program düzenlendi. Halkın yoğun ilgi gösterdiği programa konuşmacı olarak katılan Doğruhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Göktaş, şehidliğin en kârlı ticaret olduğunu belirtti.

Program, İbrahim Halil Ödemiş hocanın Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başladı, ardından sinevizyon gösterimi sunuldu.

“Şüphesiz Allah, müminlerden canlarını ve mallarını, kendilerine vereceği cennet karşılığında satın almıştır...” ayetini hatırlatan Göktaş, “Evet, bu ticaret çok güzel bir ticarettir. Yasinlerin, Hüseyinlerin, Hasanların, Cengizlerin ve daha nice şehidlerin ticaretidir.  Şehidler, şehid olmadan önce değil harama, değil başkasının namusuna, değil başkasının malına, kendilerine helal kılınan eşlerini bile geride bırakarak kendilerini Rablerine adamışlardır.” dedi. 

Mardin/Midyat

Midyat`ta faaliyetlerde bulunan Azim-Der de “Şehit ve Şehadet” temalı bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte bir konuşma yapan Araştırmacı-Yazar Mahmut Kılınç, artık ölüleri konuşmanın faydası olmayacağını, Allah katında diri olan şehitlerin örnek hayatlarını anlatmanın gerektiğini söyledi.

Kocatepe Konferans Salonunda düzenlenen program, halkın yoğun katılımıyla gerçekleşti. Sunuculuğunu Enes Çelik`in yaptığı program, Hafız M. Zeki Pürnek`in Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Özlem Ajans sanatçılarından Bilal`in şehitler için bestelenmiş eserleri seslendirdiği ezgiler salonda duygulu anlar yaşattı.

Ölülerden bahsetmenin faydası olmadığını, dirileri konuşmanın gerekli olduğunu belirten Kılınç, şunları söyledi: “Bu gecede ölülerden bahsetmeyeceğiz. Çünkü Allah ‘Şehitler için ölü demeyiniz, zira onlar diridirler, fakat sizler bunu anlayamazsınız.` diye buyuruyor. Bu yiğitler için ölü diyemeyiz çünkü asıl ölüler bizleriz. Biz dirilerden bahsedeceğiz ki üzerimize serpilmiş ölü toprağını silkeleyip kendimize gelelim. Bu yiğitler gibi dirilmeyi ve dirilişi tercih edelim. Allah-u Teâlâ, dinini unutan insanlar için hayvanlardan daha aşağıdırlar nitelemesi yapıyor, bu sınıfa girmemek için şehitleri iyi anlayıp, onlar gibi yaşamalıyız.”

Halkın da yoğun katılım gösterdiği “Şubat ayı şehadet ayı” etkinlikleri her yıl Türkiye genelinde ve dünyanın farklı ülkelerinde tertipleniyor. Düzenlenen etkinliklerde, geçmiş ve yakın dönemdeki İslam şehidleri yâd ediliyor.

Peygamber Sevdalıları Platformu'nun öncülüğünde gerçekleşen etkinlikler; genç, yaşlı ve kadınların yoğun katılımıyla gerçekleşiyor.   (İLKHA)


























































































































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir