• DOLAR 32.578
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2487.854
  • ...

Tekstilin şehri Gaziantep`te bölgeden ve Ortadoğu ülkelerinden gelen esnaf ve tüccarların alışverişiyle ayakta duran esnaf, bölgede artan çatışma ve şiddet olaylarının ardından iş yapamaz hale geldi.

Son zamanlarda bölgede artan çatışma ve şiddet olayları, 5 yılı aşkındır Suriye`deki iç savaş, Irak pazarı, Rusya`da yaşanan ekonomik kriz ve uçak düşürülmesiyle baş gösteren siyasi gerginlik birçok sektörü etkilediği gibi tekstil sektörünü de vurdu. Tekstil ihracatının kalbi olan Gaziantep`te son üç aydan bu yana derin bir sessizlik hâkim. Tekstil esnafının yoğunlukta olduğu çarşıda sokaklar ve dükkânların içi bomboş.

Ürettikleri malları daha çok Doğu illeri başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine satan esnaflar, son zamanlarda yaşanan şiddet olaylarının bölge ekonomisini olumsuz etkilediği gibi kendilerini de olumsuz etkilediğini belirterek, çok zor günler geçirdiklerini, ölümlerin ve kaosun olduğu yerde ticaretin olmayacağını vurguladılar.

Yaşadıkları sıkıntıları İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) anlatan tekstil esnafı, mağduriyetinin giderilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Gaziantep`in yanı sıra bölgedeki kentlerin ekonomisinin büyük bir oranda komşu ülkelerle ve illerle yapılan ticarete bağlı olduğunu belirten 20 yıllık esnaf Cemal İlkgören, Suriye`deki iç savaş başta olmak üzere bölgedeki yaşanan olaylardan çok fazla etkilendiklerini söyledi.

“Olaylar bizleri oldukça mağdur etti”

Olaylar başladığından bu yana satışlarının yüzde 50 oranında düştüğünü belirten İlkgören, esnafın kırılma noktasında olduğunu söyleyerek, “Bizler böyle olmasını istemezdik. Suriye olayı başta olmak üzere Doğu`daki olaylar bizleri oldukça mağdur etti. Çeklerimizin, senetlerimizin ödenememesi ve açık hesaplarımızın ödenmemesi bizim işimizi sekteye uğrattı. Alış verişimiz yüzde 40-50 oranında düşmüştür.” dedi.

Buna rağmen esnaf olarak iş yerlerini kapatmamak için mücadele ettiklerini aktaran İlkgören, “Vergilerimiz ağır, altından kalkmaya çalışıyoruz. Giderlerimiz çok yüksek. Yüksek bir lüks içerisindeyiz. Bunun önüne geçemiyoruz. Bizler Irak`a, Suriye`ye, Rusya`ya ve Azerbaycan`a mal gönderiyorduk. İstanbul üzerinden birçok ülkeye ürün gönderiyorduk. Fakat şimdi bu ülkelerle olan ihracatımız durdu. Şu an esnaf kırılma noktasındadır. Şu an esnaf olarak çaresiz bir şekilde bekliyoruz. İnşallah iyi olur diye bekliyoruz. Doğu`daki ve Suriye`deki olaylar biter. Biz de inşallah rahat ederiz. Temennimiz bu olayların sona ermesidir.” diye konuştu.

“Devlet Gaziantep ve Adana esnafına da destekte bulunsun”

Bölgedeki olaylardan esnaf olarak ciddi anlamda etkilendiklerini belirten 26 yıllık esnaf Menderes Turan ise bölgedeki olayların bölge esnafı ile birlikte Gaziantep ve Adana gibi illerdeki esnafları da olumsuz etkiliğini dile getirdi.

Turan, “Şu anda çok sıkıntılar yaşıyoruz. Esnafımız daha önceki senelerde ihracat yapıyordu. Şu anda ihracat yapamıyoruz. Irak ile şu an galiba vize çıkacakmış. Bu da olursa bizi tam olumsuz etkiler. Müşteriler gelmiyor. Baya bir sıkıntılı günler yaşıyoruz. Doğu illerindeki bu olaylar bizleri oldukça olumsuz etkiledi. Bu olaylar olmadan önce Doğu`dan günlük 20-30 müşterimiz geliyordu. Şimdi ise 1 ve 2`ye düştü. Devlet Doğu illerindeki esnaflara bazı kolaylıklar sağladı. Biz Gaziantep esnafı olarak da bu kolaylıkların bize de sağlanmasını istiyoruz. Çünkü Gaziantep ve Adana gibi illerdeki esnaflar olarak bölgedeki olaylar oradaki esnaflar ile birlikte direk bize de yansıdı.” ifadelerini kullandı.

“İşsizlik had safhada satışlarımız yok”

Tekstil alanında 30 yıldır esnaflık yapan Mehmet Aytaç ise içinde oldukları zor durumu şu ifadelerle anlattı:

“Bölgedeki olaylardan sadece biz değil, Türkiye`nin her tarafındaki esnaflar olumsuz etkilendi. Alt, orta ve üst tabaka diye bir şey kalmadı. Bütün esnaflar olarak bu olaylardan etkilendik. Şu an işsizlik had safhada, satışlarımız yok ve müşterilerimiz çeklerini ödemiyor. Bu ülkenin sonu ne olacak? Bu gidiş nereye gidecek. Gördüğünüz gibi caddede kimse yok. Pazar gününden farkı yok. Çoğu esnafımız siftahsız kapatıyor. Doğu illerinde ve Ortadoğu`da olaylar had safhada. Rusya ayrı bir dert, biz esnaf olarak bunun hangi birine çare bulacağız. Bütün olaylar üst üste geldi. Bu olaylardan fakir fukara etkilendi. Evimize ekmek götüremeyecek hale geldik.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)