• DOLAR 32.324
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2299.689
  • ...
Davutoğlu: Tehlike varsa ateşkes bizim için bağlayıcı olmaz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Borsa İstanbul-Borsa Konya işbirliği imza ve gong töreninde" gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD ile Rusya'nın uzlaşmaya vardığı Suriye'de ateşkes anlaşmasıyla ilgili bir soruya yanıt veren Davutoğlu, "Bu ateşkes Suriye`nin içinde savaşan taraflar için söz konusudur. Türkiye için bir tehlike söz konusu olursa Türkiye için ateşkes söz konusu değildir" dedi. 

Davutoğlu şunları kaydetti:

"YPG bizim işin aynen DAEŞ ve Nusra gibi terör örgütüdür. Bu ateşkes Suriye`nin içinde savaşan taraflar için söz konusudur. Türkiye için bir tehlike söz konusu olursa Türkiye için ateşkes söz konusu değildir. Türkiye kendisini savunmak için kimseden izin almaz. Olay o zaman Suriye meselesi değil, Türkiye meselesi olur. Herkes ayağını denk alsın. Hem YPG hem de ona destek veren ülkeler "Nasıl olsa ateşkes var” derse bunun karşılığını alır. DAEŞ`e yönelik operasyonda zaten bir bağlayıcılığı yok anlaşmanın. Rejim`den saldırı gelirse o da karşılığını alır."

"Halep koridoru açılacak mı?"

"Hemen dokümanın püf noktalarıyla ilgili kendilerini aradım. Rusya, yaptıkları saldırıları 'IŞİD`e karşı yapıyorum' deyip Bayırbucağı bombalıyor. Eğer bu uygulama devam ederse ve Rusya bu bombardımana devam ederse IŞİD, Nusra diye, bu ateşkesin anlamı kalmaz. İkinci husus, daha önce ateşkes sağlandı ve rejim ve YPG tarafından Halep koridoru kapatıldı. Şimdi biz Halep`e yardım göndermek istediğimizde bu koridor açılacak mı? Bir ateşkese sahip olduk diye bu işten kurtulduk değil.

'Dokunulmazlık konusunda gereğini yaparız'

Davutoğlu, Ankara saldırısını gerçekleştiren canlı bombanın taziyesine giden HDP milletvekili Tuğba Hezer'in dokunulmazlığının kaldırılabileceği mesajını verdi, "Parlamento nezdinde gerekli adımları atarız" dedi.

"Milletvekili dokunulmazlığı, Meclis'te bir milletvekili fikrini söylerken baskı altında kalmaması içindir. Dokunulmazlık, herhangi bir suça gerekçe olamaz. Teröre destek varsa dokunulmazlık zırhının arkasına saklanarak suç işleyemez. Meclis dışında kim teröristle işbirliği içinde olup, teröristin taziyesi gibi utanç verici bir şeye katılırsa hukuki işlem takip edilir. Gereken adımları atarız. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde böyle bir caniye taziye yapılmaz. Bir milletvekili gidip taziyesine katılmaz. Hukuk nezdinde ve parlemento nezdinde adımlar atılır."

Cerattepe'de durdurma kararı

Davutoğlu, Artvin Cerattepe'deki maden faaliyetlerinin durdurulması kararı hakkında da şu ifadeleri kullandı.

"2 saate yakın bir görüşme yaptık. Şeffaf olursak çözemeyeceğimiz mesele yok. Koruyacağımız doğa da yer altındaki zenginlikler de bizim. Hukuki süreç atılana kadar adım atılmayacak. Artvin`in genel kaygısı olması sebebiyle söylemeliyim ki kesinlikle açık galeri olmayacak. Ve çevreye zarar verici böyle bir uygulama gerçekleşmeyecek. Taşıma teleferikle olacak. Bakanlarla görüştüm 50 bin deniyor ama sadece 3500 ağaç kesilecek. Bir tane fazla değil. Ve hepsinin yerine ağaç dikilecek. Siyanür gibi maddeler kullanılmayacak. Bu konularda dün mutabakata varıldığını düşünüyorum… Artık bu konunun istismar edilmesine kimse izin vermemeli. Bizzat Artvin`e gideceğim."

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir