• DOLAR 32.421
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2327.379
  • ...
Dışişleri Bakanı: PYD arazide ABD`yi de Sattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda yaptığıı konuşmada, Türkiye'nin başından beri Suriye'de siyasi çözümden yana olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, çatışmaların durdurulması anlaşmasının başarısız olması halinde "bölünme seçeneğinin de içinde olduğu B planı" ile ilgili açıklaması hatırlatılan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"ABD de bugüne kadarki tecrübelerine dayanarak, o çerçevede temkinli yaklaşıyor. Rusya'nın daha önceki anlaşmalara uymadığını ve saldırılarını devam ettirdiğini, sürecin bu aşamaya gelmesinde Rusya'nın negatif bir rolünün olduğunu ABD zaten kabul ediyor. İyi niyetle Rusya'yı masaya çekmeye çalıştılar. Bazen fazla iyi niyetli oldular" diye konuştu.

"PYD/YPG Suriye'yi bölmek istiyor"

Bakan Çavuşoğlu, "ateşkesin PYD gibi grupların toprak kazanımlarını korumalarına yarayacağı" iddialarına şöyle yanıt verdi:

"PYD'nin, YPG'nin amacı belli. Suriye'yi bölüp kendilerine yönetim oluşturmak istiyorlar. Bu amaçlarını da gizlemiyorlar. PKK da bölücü terör örgütüdür. PKK, YPG aynıdır, farkı yoktur. Bizim uluslararası destek grubu olarak amacımız Suriye'nin topraklarını siyasi çözümden sonra birine vermek değil. Tamamında siyasi dönüşüm sağlayarak, bütünlüğünü sağlamaktır. Dolayısıyla el Nusra'nın da DAEŞ'in de niyeti bu. Onlar da tamamen Suriye'yi ele geçiremeyeceklerini biliyorlar. Kendi yönetimlerini oluşturmak istiyorlar. Ama gerekli cevabın da verilmesi lazım."

ABD'nin PYD ile ilgili tutumunda değişikik olup olmadığıyla ilgili soru üzerine Çavuşoğlu, "YPG konusunda ABD'nin ciddi çelişkisi var. YPG'yi esasen DAEŞ ile mücadele eden kara gücü olarak bakıyor. Bu son derece yanlıştır" dedi.

Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı John Kerry'nin, telefonda kendisine YPG'nin güvenilmez olduğunu söylediğini belirtti.

Çavuşoğlu, "Terör örgütü (PYD), arazide ABD'yi de satmaya başladı. Moskova'da ofisini açtı" dedi.

"Her türlü stratejinin uygulanması gerektiğini savunduk"

Türkiye'nin, Suriye'de DAEŞ ile mücadele konusundaki duruşunun değişmediğini belirten Çavuşoğlu, "Biz, başından beri hava operasyonlarının yanında kara operasyonlarının ve her türlü stratejinin uygulanması gerektiğini savunduk" şeklinde konuştu.

"Malzeme ve personel girişi sağlandı"

İncirlik Üssü'ne Suudi Arabistan uçaklarının gelmesine ilişkin soru üzerine, malzeme ve personel girişinin sağlanarak gerekli keşiflerin yapıldığını bildiren Çavuşoğlu, "Bugün, yarın uçakların gelmesi bekleniyor" dedi.

"Ortak çalışma grubu önerisine yanıt alamadık"

Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov`a Belgrad`daki görüşmelerinde uçak hadisesinin ardından atılması gereken adımlar konusunu değerlendirmek için iki taraftan dörder kişiden oluşan ortak çalışma grubu önerisinde bulunduklarını ancak bir yanıt alamadıklarını söyledi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir