• DOLAR 32.586
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2487.548
  • ...
`En Hayırlınız Eşine En Hayırlı olanınızdır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
M. Salih Özcan / Van
İslam’da kadına şiddete yer olmadığını dile getiren İlahiyatçı Yazar Abdulcelil Candan Hoca; kadını hor gören, tarihte kadının insan olup olmadığını dahi tartışan Avrupa’nın, İslam’ın kadına şiddet uyguladığı iftirasında bulunduklarını dile getirdi. Bazı yerli avukat ve kadın savunucuların da bu iftiraya alet olduklarını dile getiren Candan Hoca, İslam ve şiddet kavramlarının bir arada telaffuz dahi edilemeyeceğini vurguladı. Bir kavramı anlamak için özellikle o kavramın türemiş olduğu kelimenin kök yapısının bilinmesi gerektiğini söyleyen Candan Hoca “bu açıdan İslam ve şiddet kavramları birbirine tamamen zıt kavramlar. İslam ‘sılm’yani ‘barış’ kökünden geliyor. Bu açıdan her şeyi ile bunu ortaya koyuyor ki; Müslümanlar hem bir araya geldikleri zaman, hem ayrıldıkları zaman Allah’ın barışı üzerinize olsun diyorlar. Bu aynı zamanda bir barış mesajıdır” dedi.

İSLAM’IN TEMEL ESASLARI DAHİ ŞİDDETE KARŞIDIR
Allah’u Teâlâ’nın milyonlarca kavram içinde barış ismini seçmesinin anlamlı olduğunu dile getiren Candan Hoca, “Demek ki barışsız bir hayatın olduğu düşünülemez. Peygamber Efendimiz (s.a.v) 63 senelik hayatıyla bunu ortaya koymaya çalıştı. Hem hac, hem namaz, hem oruç, hem zekât ki bunlar İslam’ın temel esaslarıdır. Hepsinde de barışa yönelik bir damar, bir hat mevcuttur. Bu açıdan Resulullah (s.a.v) bütün kabileler arası sürtüşme ve çatışmaları kaldırdı. Barışı önce insan, sonra ailede sonra toplumda ve bütün dünyada kurmaya çalışmıştır” şeklinde konuştu.

AVRUPA, KADINI İNSAN YERİNE DAHİ KOYMADI

İslam’da kadının büyük bir önemi olduğunu söyleyen Candan Hoca, kadın konusunun istismara çok açık bir konu olduğunu belirterek, Avrupa’nın geçmiş tarihte kadını hor gördüğünü ve yıllarca kadının insan olup olmadığını tartıştığını hatırlattı. Avrupa bugün İslam’ın kadına şiddet uyguladığı iftirasında bulunduğunu ve bazı yerli avukat ve kadın savunucularının da bu şiddeti İslam’la ilişkilendirmeye çalıştıklarını dile getiren Candan hoca, “Kadın ya annemizdir, ya bacımız, ya eşimiz, teyzemiz, halamızdır. Hiç değilse insandır. İslam neden kadına şiddet uygulasın ki, bu kadar meziyete sahip olan bir varlığa neden hor baksın, hepimizi o yetiştirmedi mi? Hepimizi o ninnileriyle uyutmadı mı? Sütüyle beslemedi mi? Dolayısıyla Allah (c.c)’tan sonra annenin hakkı kadar hiçbir hak yoktur. Ki en mübarek yer cennettir. Cennet de onun ayakları altındadır” ifadelerini kullandı.

İSLAM’DA KADIN MİMARDIR, MÜHENDİSTİR
Yüce Allah’ın kadına değer vererek onu zorluklardan muaf tuttuğunu belirten Candan Hoca, “Kadın, insanlığın anasıdır. Çalışmayı, didinmeyi, koşuşturmayı özellikle zorluklara katlanmayı İslam erkeğe yüklemiştir. Kadın bir sultandır ve İslam, kadının nafakasını dahi erkeğe yüklemiştir. Kısacası kadın rahattır. Çünkü yapısı itibari ile eğiticidir. İslam’da kadın mimardır, mühendistir. İnsanı yetiştiren bir mimardır” dedi. İslami bir terbiyede şiddettin hiçbir surette araç olmadığını söyleyen Abdulcelil Candan Hoca, “Şiddet şiddeti doğurur. Yani herhangi bir meseleyi halletmez, çözmez. Onun için nasihat ve eğitim çok önemlidir. Bu konuda bize örnek Allah resulüdür. Resulullah (s.a.v); bırakın bir kadını, bir hayvanı dahi dövmemiştir, şiddet uygulamamıştır. Dolayısıyla şiddet hiçbir şekilde çözüm değil. Özellikle evde şiddet olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

ONLARIN ASIL DÜŞMANLIKLARI İSLAM`A
Kadına şiddeti İslam’a mal eden camiaların olduğunu söyleyen Abdulcelil Candan Hoca, nedeni ise bu insanların prensip olarak İslam’a karşı olduklarını ve bu insanların demeçlerinin maksatlı ve Müslümanların bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini söyledi. İslam düşmanlarının misalinin sivrisineğin güneşten rahatsız olduğu gibi, İslam’dan rahatsız olduğunu dile getiren Candan Hoca, “Aslında güneşin hiçbir kusuru yoktur. Ama güneş doğunca bu sivrisineklere bir iş kalmıyor. Bu malum kesimler şunu iyi biliyorlar ki; İslam’ın gölgesinde, kadını bir meta olarak kullanamazlar, kandırarak istismar edemezler. Bunu çok iyi bildikleri için var güçleriyle sivrisineğin güneşle mücadele etmesi gibi İslam ile mücadele ediyorlar” şeklinde konuştu.

HABERLERİ EHLİNDEN ALMALIYIZ
Müslümanlar için en güzel örneğin Resul-i Erkem (s.a.v) olduğunu söyleyen Candan Hoca, “Onun eğitimi, terbiyesi, yöntemi her şeyi elimizdedir. Hiçbir şekilde ne kadını hor görecek, onu rahatsız edecek bir davranışta bulunmuş, ne de kabul etmiştir. Hatta ‘En hayırlınız eşine en hayırlı olanınızdır ki, ben de eşlerine en hayırlı olan kişiyim’ diye buyurmuştur” dedi.

Bu tür haberlere karşı Müslüman kadınların takınması gereken tavır ve sorumluluklarının olduğunu söyleyen Candan Hoca, “Biz bu kesimleri yadırgamıyoruz. Herkes görevini yapıyor, çok normaldir. Bir yılanın zehir vermesini yadırgamayız. Bizlere düşen yılanın ağzına elimizi sokmamamızdır. Bizim yapmamız gereken Kur’an-ı Kerim’de beyan ettiği gibi haberi ehil kişilerden almamızdır. İslam dini aldığınız haberin kaynağını araştırmanızı emrediyor. Dolayısıyla kardeşlerime bunu hatırlatır ve tavsiye ederim. Haberi alacağımız zaman kaynağını araştırmalıyız. Biz hadisi alırken kaynağını araştırırız, fıkhı alırken kaynağını araştırırız, fetvayı alırken kaynağını araştırırız. Böyle İslam’ı ilgilendiren, kadını ilgilendiren konularda ise çok daha fazla hassas olmalıyız. Özellikle haberi nerden aldığımızı iyi incelemeli ve değerlendirmeliyiz” dedi.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir