• DOLAR 32.378
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2325.675
  • ...
Aytaç Baran duruşması yarın Kayseri`de başlayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR üyesi ve Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran`ın PKK`lilerce katledilmesiyle ilgili açılan davanın ilk duruşmasına yarın 09.30`da Kayseri 2`inci Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.

Diyarbakır`ın Yenişehir ilçesinde 9 Haziran 2015 tarihinde evinin önünde katledilen Baran`ın dosyasının, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin güvenlik gerekçesini ileri sürerek Adalet Bakanlığına naklettiğini ardından da Kayseri 2`inci Ağır Ceza Mahkemesine gönderildiğini ifade eden dava avukatlarından Abdulgani Orhan, Baran Dosyası ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Baran cinayetiyle ilgili katil zanlısı olarak sadece bir kişinin tutuklu olduğunu ancak bu sayının daha da fazla olması gerektiğini savunan Orhan, gizli tanık ifadelerine göre cinayetin Eşit Özgür Yurttaş Derneğinde planlandığının ortaya çıktığını, iki tetikçi ile birlikte çok sayıda keşif ve gözcünün de cinayete iştirak ettiğini, tüm bu şahısların da yakalanıp yargılanması gerektiğini belirtti.

İşte dava avukatlarından Abdulgani Orhan`ın Aytaç Baran Dosyası ile ilgili İlke Haber Ajansına (İLKHA) yaptığı açıklamalar:

“Suikast Eşit Özgür Yurttaş Derneğinde planlandı”
Gizli tanık ifadelerine göre Baran cinayetinin, HDP/PKK`ye yakınlığı ile bilinen Eşit Özgür Yurttaş Derneği Şehitlik/Benusen Şubesinde planlandığının ortaya çıktığını belirten Orhan, sözkonusu olayı şöyle aktardı:

“7 Haziran 2015 seçimlerinden birkaç gün önce Eşit Özgür Yurttaş Derneğinde dağdan gelen 3 kişiyle beraber yapılan bir toplantıda suikast eyleminin gerçekleştirileceğine karar verilmiş ve Aytaç Baran`ın evi ve işyeri gözetim altına alınmış. Seçimden iki gün sonra da HÜDA PAR üyesi ve Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran evinin önünde şehit edildi.”

“Soruşturmanın genişletilmesini talep edeceğiz”
Baran Dosyası`nın Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin güvenlik gerekçesini ileri sürerek Adalet Bakanlığına naklettiğini ardından da Kayseri 2`inci Ağır Ceza Mahkemesine gönderildiğini hatırlatan Orhan, söz konusu suikastla ilgili sadece 2 kişiye dava açılmasının hukuk sıkandalı olduğunu ve mutlaka soruşturmanın genişletilmesi gerektiğini kaydetti.

Cinayet zanlılarından sadece Diyadin Gümüş`ün tutuklu bulunduğunu, Sezgin Demirok`un ise Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde polisle girdiği çatışmada öldürüldüğünü dile getiren Orhan açıklamalarını şöyle sürdürdü:
 “Dosyanın, Baran suikastı ile ilgili görüntülere yansıyan iki kişi ile sınırlı tutulmasının hatalı olduğunu belirtelim. Cinayet zanlılarından Diyadin Gümüş otogarda kaçma hazırlığı yaparken silahlı bir şekilde ve yanında 3 kişi ile birlikte yakalanmıştı. Ancak yanındaki 3 kişi nedense dosyaya eklenmeden serbest bırakıldı.”

Yarın görülecek ilk duruşmada soruşturmanın genişletilmesini talep edeceklerini dile getiren Orhan, azmettirici konumunda olan şahısların tespiti ve dosyaya dahlini isteyeceklerini ifade etti.

“Baran suikasti azmettiricileri de yargılanmalı”
Gizli tanık ifadelerinin cinayete dahli olanları bir bir ortaya koyarken sadece bir kişinin tutuklu olmasını eleştiren Orhan, “Dosyada bir tane gizli tanık var. Bu tanık, Eşit Özgür Yurttaş Derneğinin içerisindeki bu toplantıdan haberdar ve toplantıda konuşulanlar, toplantıya katılanlar hakkında bilgi vermiş. İsimler içerisinde tetikçiler ile azmettirenler de var. Ama o isimler savcılık dosyasında yer almıyor. Bu da bazılarının korunduğu, dosyanın sadece tetikçilerle sınırlı bırakılmaya çalışıldığı şeklinde bir izlenim oluşturuyor. Yarın ki duruşmada bunları da dile getireceğiz.”dedi.

Tutuklu sanık görüntülü konferansla duruşmaya katılacak
Kayseri 2`inci Ağır Ceza Mahkemesinde yarın 09.30`da başlayacak duruşmayı çok sayıda avukatla takip edeceklerini belirten Orhan, davanın tek tutuklu sanığı Diyadin Gümüş`ün ise bulunduğu Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevinden görüntülü konferans (SEGBİS) sistemi ile duruşmaya katılacağını söyledi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir