• DOLAR 32.519
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2425.856
  • ...

En çok bölgeye satış yaptıklarını ancak bölgede artan şiddet olaylarının ardından bölgeden alım-satım yapamadıklarını belirten Gaziantep`teki otomotivciler, olaylar başlamadan önce satışlarının çok iyi olduğunu ama şu an piyasanın tükenme noktasına geldiğini ve bir an önce olayların bitmesini istediklerini belirttiler.

Son zamanlarda yaşanan şiddet olaylarının bölge ekonomisini olumsuz etkilediği gibi bir darbe de ikinci el araç piyasasına vurduğunu belirten otomotivci Yakup Kaya,  11`inci aydan bu yana Gaziantep`te otomobil alım ve satımlarının durma noktasına geldiğini söyledi.

Bölgedeki olumsuz gelişmeler işleri tamamen durdurdu

Bölgeye iş yapamamaktan dolayı nerede ise iflasın eşiğine geldiklerini belirten Kaya, “11`inci aydan beri ciddi bir durgunluk var. Suriye`deki savaş, ekonomik krizin artması, altın ve doların yükselmesi petrol fiyatlarının bir düşüşe bir yükselişe geçmesi ve emlak sektöründeki durgunluk işlerimizi çok olumsuz etkiledi.” dedi.

Yaklaşık 4 aydan bu yana ikinci el araç alım ve satımlarının durma noktasına geldiğini ifade eden Kaya, “Şu anda otomotiv sektöründe olumsuz bir hava var. Şu an biz ne araç alabiliyoruz ne de satabiliyoruz. Doğu illerine de aynı şekilde. Şu an batı illerinden araç alabiliyoruz. Yaptığımız masraflar, vergi ve artan Bağ-Kur ödemelerinin artması durgunluğa sebep oldu. Bölgedeki olumsuz gelişmeler işimizi tamamen durdurdu. Buna Irak pazarı da eklenince tam durduk.” ifadelerini kullandı.

Bölgede yaşanan olaylar Gaziantep`i çok etkiliyor

Otomotivciler olarak en çok bölgeye satış yaptıklarını ancak artan şiddet olaylarının ardından bölgeye satış yapamadıklarını, bölgedeki müşterilerinin de artık gelemediğini aktaran Kaya, “Özellikle bizim pazarımız Suriye ve Irak ileydi. Gaziantep olarak araçlarımızın çoğunu Doğu illerine satıyorduk. Şu an Doğu illerinde insanlar kendi canının derdine düşmüş. Oradaki müşterilerimiz aylardır gelmiyor. Bölgede yaşanan olaylar Gaziantep`i çok etkiliyor. Otomotiv sektörü olarak da sanayi sektörü olarak da yaşanan olaylardan çok ciddi anlamda etkilendik.” şeklinde konuştu.

Yetkililerin bize yardımcı olmalarını istiyoruz

Satış yapamayınca borçlarını ödeyemez hale geldiklerini belirten otomotivci Kerem Sağlam ise sabah işyerlerini açıp akşam kapattıklarını söyleyerek, içinde bulundukları sıkıntıları şöyle dile getirdi: “Otomotiv piyasasında bayağı bir durgunluk var. 4-5 aydan bu yana inanın doğru dürüst bir siftah bile yapmadık. Şu an her hangi bir canlılık yoktur. Bizim müşterilerimiz hep Doğu illerinden geliyordu. Şu an oradan gelen hiç müşterimiz yok. 3 aydır bölgeden hiç müşterimiz gelmedi. Kaç aydır işyerimizi sabah gelip açıyoruz. Akşam ise kapatıp gidiyoruz.”

İşlerindeki durgunluktan dolayı borçlarını ödeyemediklerini belirten Sağlam, borçlarının ertelenmesini isteyerek, “Bu durgunluktan dolayı yetkililerin bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Vergilerimizi, Bağ-Kur`umuzu ödeyemiyoruz. Borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz. Bu durgunluk bizi bayağı etkiliyor. 580 TL Bağ-Kur ödüyoruz. İşçilerimiz var. Şu an çok zor durumdayız.” dedi.

Olaylar başlamadan önce bu kadar sıkıntımız yoktu

Bölgedeki olumsuz gelişmelerin bölge esnafı ile birlikte kendilerini de etkilediğini dile getiren bir diğer otomotivci Ali Sağlam, “Alım ve satımlarımız şu an çok durgun ve iş gücü yok. Sabah dükkâna gelip akşam gidiyoruz. Piyasada aşırı bir şekilde durgunluk var. Bu durgunluğu savaşa bağlıyoruz. Her yerde savaş var. Bölgede kaç aydır olaylar var. Doğu`daki müşterilerimiz gelmiyor. Bu olayların bitmesini istiyoruz. Bu olaylar başlamadan önce bu kadar sıkıntımız yoktu.” diye konuştu.

Bölgedeki olayların sonlanması durumunda işlerinin düzeleceğini umduklarını anlatan belirten Haci Yüksel de bölgedeki olaylardan dolayı satışlarının durma noktasına geldiğini belirterek, bu olayların sadece oto galericileri değil tüm esnafı perişan ettiğine dikkat çekti.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)