• DOLAR 32.503
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2486.759
  • ...
Kurtulmuş: `Vekalet savaşlarına katılan bütün güçleri uyarıyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen istişare toplantısında yaptığı konuşmada, 21. yüzyılın başında bütün dünya ölçeğinde önemli krizlerle karşı karşıya kalındığı bir dönemden geçildiğini belirterek, kısa vadede bu işin çözümüyle ilgili sihirli anahtarın bulunmadığının küresel ölçekte görüldüğünü kaydetti.

DÜNYA SİSTEMİ FİİLEN ÇÖKTÜ

"İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra oluşan dünya sistemi fiilen çökmüştür, ama bunun yerine siyasal sistem kurulamamıştır. Sadece güçlülerin hakim olduğu sistem öngörülmüş. Herhangi bir meseleyi çözmek için dünya sistemi BM'nin o güçler dengesi içerisinde hareket ediyor. Bu mekanizma nerede bir denge oluşturuyorsa orada da sonuç geçici olsa da çözülebiliyor.

Şimdi sorun, dünya sistemi Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra tek kutuplu dünya sistemi kuramamış, mevcut BM teşkilatı ve dünyanın diğer uluslararası kurum ve kuruluşlarına denge oluşturma yeteneğini yitirmiştir. Avrupa'nın göbeğinde Ukrayna krizi çözülememiştir. Bunun çözülememesi Rusya tarafından oldu, bitti ile geçiştirilmiştir ama şu unutulmasın ki zaten pamuk ipliğinde hayata tutunan dünya küresel siyasal sistemine çok büyük darbeler vurmuştur. Suriye krizinin 5 yıllık sürede çözülememesi önemli sorunlar ortaya çıkarmıştır. Bu sorun Suriye kaynaklı olmaktan uzak, küresel terör tehditleri haline dönmüştür. Bu çerçevede Suriye krizini çözemeyen küresel siyasal sistemden bahsediyoruz."

AMERİKA VE RUSYA'YI UYARIYORUZ

Bu siyasal sistemin sorun çözme yeteneği içerisinde olmadığını anlatan Kurtulmuş, "Bunun sonucunda Suriye'de iç savaş başladı, arkasından vekalet savaşları dediğimiz savaş son 3 yıldır sürdürüldü. Şimdi onun da sonuna gelindi. Ben çeşitli vesilelerle şu uyarıları yapmıştım, bazıları belki yanlış anladı; Amerika ve Rusya başta olmak üzere vekalet savaşlarına katılan bütün güçleri uyarıyoruz.

Eğer Suriye'deki soruna insani bir çözüm bulunamazsa, herkesi tatmin eden bir barış düzeni oluşturulamazsa artık vekalet savaşları sona erer ve bu ülkeler doğrudan doğruya savaşın tarafı haline gelir. Yüreğimiz yanarak, Suriye krizinden etkilenen bir ülke olarak ifade etmeye çalışmıştım. Bu zorluk ilgili taraflar tarafından da görülüyor. İnşallah cuma günü bir barış sürecinin başlangıcıyla ilgili mutabakat öngörülüyor. Umarız ki gerçekten bir ateşkes sağlanır, 6 aylık süre içerisinde Suriye'de barış görüşmeleriyle, sonra 18 aylık geçici hükümetin Suriye halkının istediği şekilde imkan sağlayan bir düzen olur" şeklinde konuştu.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir