• DOLAR 32.372
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2325.69
  • ...
Vanlı kahvaltıcılar iflasın eşiğinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2014 yılında dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası rekoru kırılarak Guinness Rekorlar Kitabı`na giren Van kahvaltısı, ismini geniş çapta duyurarak yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmişti. Van kahvaltısının rekorlar kitabına girmesiyle birlikte Van`da yoğun bir şekilde turist akını olmuştu ancak, yaşanan olaylar nedeniyle bölgeye turistler gelmemesi sonucu  Vanlı kahvaltıcılar iflasın eşiğine geldi.

Konuyla ilgili konuşan Kahvaltıcılar Sokağı esnafı, yaşanan olaylar ve bölgedeki ekonomik çöküşle iş yapamaz duruma geldiklerini ve bu şekilde devam etmesiyle beraber iflas edeceklerini söylediler.

Olaylarla birlikte turistlerin kentte gelmediğini söyleyen Kerem Çelik isimli işletmeci, “ Olaylarla birlikte yerli ve ya yabancı turist Van`a gelmez oldu. Yabancı turistlerin katkısı az olurken özellikle yerli turistlerin işlerimize etkisi çok iyidir. İranlı turistlerin bize pek bir faydası yoktu, zaten İran`da kahvaltı kültürü burası gibi pek gelişmemiş. İranlı turistin bizlere doğrudan olmasa bile dolaylı olarak katkı sağlamaktadır. Turistler çevre esnafa ekonomik olarak katkı sağlarken, esnafta işlerinin iyi olmasından dolayı buraya gelip kahvaltısını yapar.” ifadelerini kullandı.

“Tescil kazandırılmasını çok olumlu buluyorum”

Van kahvaltısı adı altında kahvaltı salonu açmak isteyenlerin  belli şartları yerine getirmek zorunda olduğunu söyleyen Çelik, Van kahvaltısının markalaşması en çok Van`daki kahvaltı salonu işletmecilerini sevindirdiğini dile getirdi.

Çelik, “Geçtiğimiz yıl Van kahvaltısının tescil kazanması bizler için çok iyi oldu. Van kahvaltısı adına yeni iş yerlerinin açılması geçmişte olduğu gibi kolay olmuyor. Tescil sayesinde yeni kahvaltı salonlarının açılmaması gelen az müşterimizi de paylaşmamış olduk. Bunun yanında Van Kahvaltısının markalaşmış adı için Türkiye`nin neresinde olursa olsun belli şartları yerine getirmeden kahvaltı salonu açamayacaklardır. Gelecek içinde bunu düşündüğümüzde tescil durumunun kazandırılmasını çok olumlu buluyorum.” İfadelerini kullandı.

“Van kahvaltısı çok iyi tanıtıldı”

Van`ın meşhur kahvaltısının çok iyi tanıtıldığını ve bu sayede rağbetin de çok iyi olduğunu söyleyen Çelik, yaşanan olaylardan dolayı şu an tanıtımın da bir işe yaramadığını belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü;  

“Van kahvaltısı her yönüyle çok iyi tanıtıldı. Ancak olaylar işlerimizi tamamıyla bitirme noktasına getirdi. Buradaki esnafın çoğu şu an iflasın eşiğinde. Ayrıca iş yapamadığımız içinde son birkaç aydır personelimizin maaşlarını da düzenli bir şekilde veremez olduk. Umut ediyoruz ki bu işsizliğin seyri bu şekilde yürümez.” diye konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir