• DOLAR 32.56
  • EURO 34.864
  • ALTIN 2427.201
  • ...
Suriye`nin 5 yıllık bilançosu: 370 bin ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Al Jazeera ve Reuters'da yer alan habere göre: Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Suriye'de beş yıldır süren iç savaşta 370 binden fazla kişinin öldüğünü tahmin ettiklerini duyurdu. Gözlemevi'nin belgelenmiş bir önceki bilançosu, 270 bin civarındaydı.

SOHR, savaşan tarafların gizlilikle ilgili endişeleri ve bazı bölgelere erişimdeki güçlükler nedeniyle bütün ölümleri bu sefer belgeleyemediklerini belirtti.

ATEŞKES TARİHİNDE UZLAŞMA

2011'de başlayan iç savaşı durdurmak üzere yapılan çalışmaların ardından, ABD ve Rusya Suriye'de ‘ateşkesin' 27 Şubat'ta başlaması için anlaştı. Suriye'de savaşan gruplardan anlaşmaya katılmak isteyenler de 26 Şubat öğlene kadar niyetlerini bildirecekler.

ESED'DEN SEÇİM TARİHİ

ABD ve Rusya'nın Suriye'de ateşkes için tarih belirlemesinin hemen ardından Suriye rejimi lideri Esed, 13 Nisan'da parlamento seçimlerinin yapılmasını öngören bir kararname imzaladı. Suriye'de son parlamento seçimi Mayıs 2012'deydi.

MUHALİFLERDEN KOŞULLU BAĞLILIK

Suriyeli muhaliflerin Yüksek Müzakere Komitesi Koordinatörü Riyad Hicab ise, ateşkes anlaşmanın 'uluslararası garantilere bağlı olduğunu' söyledi. Komitenin daha sonra yaptığı yazılı açıklamada, muhaliflerin önceden beri üzerinde ısrar ettiği insani talepler yinelendi.

Ateşkes anlaşması için uluslararası çabalara olumlu yanıt verme niyetinde olduklarını belirten komite, ateşkese bağlılıklarının koşullu olduğunun altını çizdi. Muhaliflerin talepleri; kuşatmaların kaldırılması, savaş esirlerinin serbest bırakılması, sivillere yönelik hava saldırılarının durdurulması ve insani yardımların girişine izin verilmesi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir