• DOLAR 32.494
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2434.271
  • ...
Davutoğlu: HDP millete açıklama yapmak zorunda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 17 Şubat`taki Ankara saldırısını düzenleyen intihar bombacısı için kurulan taziye evine giden HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer`e sert tepki gösterdi. Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu, bunu “ihanet” diye niteledi ve “HDP açıklama yapmak zorunda” dedi. Açıklamaları şöyle:

"Türkiye yasa boğuldu ama Türkiye meclisinde teröre karşı ortak tavır içeren bildiriyi HDP imzalamadı. Acılar karşısında bile meşru siyaset çizgisine gelemedi. İpe un serdi, bahaneler uydurdu. ‘Bu cinayeti lanetliyorum` diyemedi. Teröre dayanarak siyaset yaptıkları için bu bildiriye imza atamadı. Bunların bu coğrafyanın kaderiyle de kederiyle de hiçbir bağı yok. Bu ülkenin geçmişine de geleceğine de yabancılaşmış bunlar. İnanıyorum ki o partiye oy veren herkes bir kez daha muhasebesini yapmıştır."

"Kürt'üyle, Türk'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle bu ülkeye gönülden bağlı hiçbir vatandaşımız, vicdan sahibi hiç kimse, hiçbir insan evladı, helal süt emmiş hiçbir insan teröre, cinayete sempatiyle bakamaz. 28 canımızın cenaze törenleri yapılırken, o teröriste taziyede bulunamaz. Çünkü bunlar kötülükten, kandan, gözyaşından besleniyorlar. Bu partinin (HDP) yetkili organları, bu konuda milletimize bir açıklama yapmak zorundalar. Bir intihar bombacısının, kan dökmüş, eli kanlı bir katilin taziyesine katılmak, onu  saygıyla anmak, insanlığa karşı yapılabilecek en büyük ihanettir. Bunların ne yapmaya çalıştığını açıkça görüyoruz. Milletimizin yasıyla, onuruyla dalga geçiyorlar. İsteyerek, bilerek provokasyon yapıyorlar. Tek bir dertleri ve amaçları var; açıkça bu ülkede çatışma çıkarmanın gayreti içindeler. Etnik bir kutuplaşma oluşturma çabası içindeler. Türkiye, bu oyuna gelmeyecek ama hukuk içinde de bunların hesabını da birer birer hepsinden soracaktır."

"Burada YPG'yi temize çıkarma çalışması var"

Davutoğlu, Ankara saldırısının ardından güvenlik önlemlerinin artırıldığını da hatırlatarak şunları söyledi:

"Her ilin güvenlik ihtiyacını karşılamaya dönük çalışmalar yürütüyoruz. Ankara'ya, başkente has güvenlik konseptini geliştirdik. Ankara'nın huzur ve emniyeti için ne gerekiyorsa yapacağız. Terörle mücadele çok boyutlu ele alınması gereken bir mesele."

"PKK'dan talimat alan YPG'nin Türkiye'ye yönelik eylemleri ortadadır. Türkiye'ye yönelik terör örgütlerinin hedefi hepimiziz. İnternette basit bir arama ile başka birine ait olan bir fotoğrafı montajladılar. Burada YPG'yi temize çıkarma çalışması var."

"Aktörleri deşifre edeceğiz"

"PKK da PYD de aynıdır, bunlar piyon örgütlerdir. İsim değişince şeytani emellerini gizleyebileceklerini sanıyorlar. Türkiye güney sınırında olanlara seyirci kalmayacak. Bu kirli oyunun arkasındaki aktörleri deşifre edeceğiz. Piyonları da uygun bir tarzda cezalandırmaya devam edeceğiz."

"Türkiye`yi bir terör yapılanmasıyla sınır komşusu yapmak isteyenlere izin vermeyiz."

"TBMM çalışma halindeyken saldırıyı gerçekleştirilmesine rağmen çalışmalarına devam eden arkadaşlarımıza teşekkürü borç bilirim. Bu saldırı neticesinde TBMM değil bir gün, bir saat bir saniye bile çalışmalarına ara vermeyecek. Biz iktidardayken hiçbir güç Meclis'in çalışmasına ara vermesine sebep olmayacaktır."

"Türkiye'nin ulusal güvenliği tüm çıkarların dengelerin üzerindedir. Bu konuda kimseden izin almayız. Suriye'de aldığımız tavır açık ve nettir. Mezhepçi ve etnik siyaset gütmüyoruz, gütmeyeceğiz."

"Avrupa sınavda"

Davutoğlu`nun Avrupa`ya da eleştirileri vardı.

"Teröre karşı ikiyüzlü tavır alanlar mültecilere karşı da olumsuz tavır alıyorlar. Bu yönetimler kardeşlerimizin kaldığı taciz suçlarının sorumlusudurlar. İşte Avrupa sınavda. Biz 5 yıldır bu sınavı veriyor, tarihin huzuruna ak alınla çıkıyoruz. Onlar ise bu sınavı ilk aşamasında kaybediyorlar. Biz belki onlar kadar zengin değiliz ama bizim gönlümüz zengin. Avrupa tarihine kara sayfalarla geçecek bu günler, bizim tarihimize ak sayfalarla geçecektir."

"CHP olmadan da yeni anayasa olur"

Davutoğlu, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dağılmasıyla ilgili de değerlendirme yaptı. Başbakan, Komisyondan ayrılma kararı alan CHP olmadan, diğer iki partiyle yeni anayasanın yapılabileceğini ifade etti.

"Cumhuriyet Halk Partisi başta olmak üzere bütün siyasi partilerimize çağrıda bulunuyorum: Gelin hemen, bu hafta içinde, darbe dönemlerinde çıkarılmış olsun olmasın, kanun ve genelgelerimizde yer alan bütün antidemokratik hükümleri ayıklamaya yönelik bir ortak komisyon kuralım. Hemen ve derhâl, bugün kuralım. Bunun lafını etmek yerine adımını atalım."

"Elbette yeni anayasanın her dört partinin iştirak ettiği yüksek düzeyde bir temsille yazılmasını tercih ediyoruz. Ancak CHP komisyona katılmaktan imtina ederse, diğer iki partiyle oluşturacağımız komisyonla da Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yeni anayasanın yazılabileceğine ve bu anayasanın da hiçbir meşruiyet açığına sahip olmayacağına inanıyoruz."

"Bütün bu samimi çağrılarımıza ve iyi niyetli çabalarımıza rağmen, siyasi partilerimiz yeni anayasa konusunda bir uzlaşmaya varamazlarsa, biz AK Parti olarak, milletimize verdiğimiz yeni anayasa sözünü yerine getirmekte kararlıyız."

Bu haberler de ilginizi çekebilir