• DOLAR 32.377
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2325.779
  • ...
Kırmızı ete rağbet azaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batmanlı kasaplar, 2015 yılından beri kırmızı et fiyatlarının yükselmeye başladığını belirterek, bu durumda hem kendilerinin hem de halkın olumsuz yönde etkilendiğini belirttiler.

Kırmızı et fiyatlarının yüksek olmasından dolayı, alım gücü yetersiz olan halkın, beyaz ete yöneldiğini belirten kasaplar, kırmızı et satışlarının durma noktasına geldiğini ve eski rağbetin kalmadığını ifade etti.

Kırmızı et fiyatlarındaki artışın tüketici başta olmak üzere esnafı büyük oranda olumsuz etkilediğini belirten kasap M. Ali Rüzgar, “Kırmızı et fiyatının yükselişinden dolayı, müşterilerin rağbeti geçen senelere göre azalmış durumdadır. Fiyatların yüksek olmasında kasaplar olarak bizler de şikâyetçiyiz. Fiyatların düşmesini istiyoruz. Kırmızı et fiyatı düştüğü zaman tabi ki satışlarımız daha yüksek seviyededir. Şu an fiyatlar çok yüksek olduğundan dolayı satışlarımızda çok düşüş vardır.” dedi.

Tarım Bakanlığı`nın kırmızı etin fiyatının düşeceğini belirttiğini, ancak bölgeye yansımadığını söyleyen Rüzgar, “Batman`da kırmızı etin fiyatının düşmemesinin sebebi, ihracat yapılan hayvanlar bölgeye gelmediğinden dolayıdır. Ayrı bir husus ise hayvan yokluğundan dolayı et fiyatları yüksektir. Buna rağmen bölgemizde fiyatlar batıya göre biraz daha ucuzdur.  Bölgemizde eskisi gibi besiciler kalmamış bu da et fiyatına olumsuz yönde etkilemektedir.” diye konuştu.

Kımızı et fiyatının bir yıl içerisinde yaklaşık 10 TL yükseldiğini dile getiren Rüzgar, devamında şunları söyledi: “Geçen seneye göre fiyatlarda yaklaşık 10 TL yükselmiş durumdadır. Kuzu eti eskiden 20 TL iken, şimdi ise 26-27 TL`ye satılmaktadır. Dana eti 24-25 TL iken şimdi ise 32-35 TL`ye kadar çıkmaktadır. Bu senenin kuzuları yeni doğmaya başlamış, yaz mevsimine doğru kuzu etti fiyatında bir düşüş olmasını bekliyoruz.”

Bölgede yaşanan olayların hayvan alımını etkilediğinden dolayı fiyatların yüksek olduğunu vurgulayan kasap Hasan Velioğlu ise şöyle dedi: “Hayvan bulmada zorluk çekiyoruz. Piyasa da hayvan besicileri çok azalmış durumdadır. Bu yüzden et fiyatı pahalanmış durumdadır. 18-19 TL`ye verdiğimiz et, şu an 26 TL olmuş. Geçen senelerde hayvanların çokluğundan fiyatlar ucuzdu, şu an hayvan olmayışından dolayı fiyat yüksektir. Bölgede yaşanan olaylardan dolayı da et pahalıdır. Eskiden bize Nusaybin, Cizre, İdil ve doğunun birçok yerinden hayvan geliyordu. O bölgelerde olaylar olduğundan hayvan alamıyoruz.” (M. Sait Çelik– İLKHA) 
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir