• DOLAR 32.564
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2432.08
  • ...
Muhalifler: Nusra bahanesiyle ÖSO hedef alınırsa ateşkes çöker
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergei Lavrov'un hafta sonu yaptığı görüşmeleri takiben açıklanan anlaşma kapsamında ateşkes, Nusra Cephesi ya da Irak Şam İslam Devleti gibi 'terör örgütü' olarak kabul edilen grupları kapsamayacak.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) yetkililerine göre anlaşmanın bu maddesi ateşkesin pratikte uygulanmasını neredeyse imkansız hale getiriyor.

Reuters haber ajansına konuşan ÖSO'ya bağlı Yarmuk Ordusu siyasi büro şefi Beşar El Zubi, Nusra Cephesi ile ÖSO'nun Suriye'nin kimi bölgelerinde neredeyse iç içe geçmiş durumda olduğunu belirtiyor.

Zubi, "Rusya ve rejim 'Nusra Cephesi'ni vuruyoruz' bahanesiyle bu bölgeleri hedef almaya devam edecek. Bu bölgelerde grupların ne kadar iç içe geçtiğini herkes biliyor. Eğer bu yola başvururlarsa ateşkes çöker" dedi.

'Sorunlu nokta Nusra'

Eylül 2015'ten bu yana Suriye'de hava operasyonları düzenleyen Rusya, Suriye ordusunun Halep'e doğru ilerleyişinde önemli bir rol oynamıştı.

Batılı ülkeler, Rusya'yı 'Terörle mücadele' bahanesiyle Batı'nın desteklediği muhalif grupları hedef almakla suçluyordu.

ABD ve Rusya'nın üzerinde anlaştığı ateşkes uyarınca, her iki ülke de Suriye'de işbirliği yaptıkları grupların çatışmaları sonladırmaları için aktif çaba harcanacak.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Halit Hoca da, Nusra Cephesi'nin ateşkesin uygulamnaya geçmesini zorlaştıracağını ifade etti.

Reuters'a konuşan Hoca, "Nusra bizim için sorunlu bir nokta. Çünkü Nusra Cephesi sadece İdlib'de değil, Halep'te de var, Şam'da da, ülkenin güneyinde de. Burada kritik nokta ÖSO ya da siviller 'Nusra'yı vuruyoruz' bahanesiyle hedef alınabilir" diyor.

Ateşkesin ilk etapta 2 hafta süreyle uygulanması, tarafların 2 hafta boyunca anlaşmaya uyması durumunda sürenin uzatılması gündemde.

Suriye Devlet Başkanı Esad, haftasonu yaptığı açıklamalarda ateşkese hazır olduğunu ifade etmişti.

Esad ateşkes için şartlarını ise "Terör örgütleri çatışmasızlığı fırsata çevirmeye çalışıp saldırılar düzenlemez ve teröristleri destekleyen ülkeler bu desteğini geri çekerse, ateşkes uygulanır" diyerek açıklamıştı.

BBC Türkçe

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir