• DOLAR 32.39
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2326.501
  • ...
'Tavsiye ile tüketilen ilaç insan sağlığını tehdit ediyor'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye’de ilaçların doktor tavsiyesi yerine eş, akraba, arkadaş ve komşu tavsiyeleri üzerine eczacı ya da doktora danışılmadan tüketildiğini ifade eden Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Karabal Kumcu, bu durumun insan sağlığını ciddi ölçüde etkilediğini söyledi.

Kamuoyunda ilaç kullanımında doğru bilinen yanlışlarla ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kumcu, hastanın doktor tarafından muayene edilmesiyle konulan teşhise ve geçerli bir sebebe dayanarak hekimin tavsiye ettiği ilacın, yine hekimin talimatları doğrultusunda kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Halk arasında çoğu zaman buna uyulmayarak tavsiye üzerine ilaç tüketildiğini bildiren Kumcu, tavsiye üzerine ilaç kullanımının beklenmeyen yan tesir veya toksik etki gibi insan sağlığını tehdit eden etkileri doğurduğunu, bunun yanında ciddi bir ilaç israfını da beraberinde getirdiğini söyledi.

“Tavsiye üzerine en çok ağrı kesiciler kullanılıyor”

Suistimal edilen ilaçların önemli kısmını ağrı kesicilerin oluşturduğunun altını çizen Doç. Dr. Kumcu, “Bazen ağrı önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Böyle bir durumda ağrının ilaçla kesilmesi, hastalığın teşhisini ve dolayısıyla tedavi edilmesini de geciktirmiş olacaktır.” şeklinde uyardı.

“Bilinçsiz antibiyotik kullanımı çok sık görülüyor”

Yine toplumda soğuk algınlığı ve gribal rahatsızlıklarda antibiyotik kullanımına başlama eğiliminin yüksek olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Kumcu “Antibiyotikler oldukça güçlü ve etkili ilaçlardır. Ancak antibiyotikler sadece hastalık etkeni olan bakterilere etki ederler. Hastalık eğer bakteri kaynaklı değilse ne kadar antibiyotik alınırsa alınsın hastalığın ortadan kalkmasına bir katkıları olmayacaktır. Böyle durumlarda dinlenmek ve iyi beslenmek zaten iyileşmeye gereken katkıyı sağlayacaktır.” dedi.

Bebek, çocuk ve yaşlılar gibi daha hassas grubu oluşturan bireylerde de eczacı veya doktora danışılmadan ilaç kullanımının istenmeyen sonuçlar doğurabildiğini belirten Kumcu, “Bebek, çocuk ve yaşlılarda doğru ilacın, doğru dozda ve uygun aralıklar ile kullanılması büyük önem taşıyor. Bu konuda ilaç temini esnasında eczacıya danışılması, dikkatlice dinlenilmesi ve kullanımda bu önerilerin göz önünde bulundurulması ilacın doğru bir şekilde kullanımını sağlayacaktır.” diye tavsiyelerde bulundu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir