• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Ölüm tehlikesine aldırmadan nergis topluyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hasankeyf`e yaklaşık 15 kilometre mesafede bulunan Akalin (Alîne) köyünün çocukları, yüksek dağlarda ölüm tehlikesine aldırış etmeden nergis çiçeği topluyor. Güzelliği ve kokusunun yanı sıra baharın da müjdeleyicisi olan nergis çiçeğini toplayan çocuklar harçlık biriktirmeye çalışıyor.

35 haneli toplam 350 nüfusa sahip Akalin köyü kırsalında yetişen nergisleri toplayabilmek için yüzlerce metre yükseklikteki dağlara tırmanan çocuklar, ölüm tehlikesine aldırmadan burada topladıkları nergisleri çevre il ve ilçelere götürüp satarak harçlıklarını çıkarıyor.

Köy muhtarı İbrahim Alp, çevredağlarda yetişen nergislerin hasat vakti olduğunu belirterek, özellikle çocukların harçlıklarını çıkarmak için nergisleri topladıklarını söyledi.

Çevrenin en güzel nergislerinin kendi köylerinde yetiştiğini ifade eden Alp, şunları söyledi: “Çevremizdeki köylerde de nergisler çıkıyor ama çok azdır. Nergisler Şubat ayı ile Mart ayı arasında çıkıyor. Köyümüzdeki çocuklar, çıkan bu nergisleri toplayıp Batman`a, Hasankeyf ve ilçelere satıyorlar. Çocuklar, sattıkları nergislerle harçlıklarını çıkarıyorlar.”

Devletin destek vermesi halinde nergislerin köylü için bir geçim kaynağı haline getirilebileceğini söyleyen Alp, nergisleri kendilerinin ekip, çevre il ve ilçelere satacağını ve geçim sıkıntısı yaşayan köylünün bundan bir gelir elde edebileceklerini ifade etti.

Okuldan artan zamanlarında ve hafta sonlarında harçlık biriktirmek için dağlarda nergis çiçeği toplayıp Hasankeyf ve Batman`da sattıklarını dile getiren Abdurrahman Bulut ve Mehmet Zeyd Alp, topladıkları nergislerin demetini 5 liraya satarak, bu şekilde okul harçlığını çıkardığını söyledi.  (M.Fatih Akgül-İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir