• DOLAR 32.503
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2488.15
  • ...
Bugünün muhacirine yardımcı olmak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bismillahirrahmanirrahim“İyilik ve takva (Allah`a karşı gelmekten sakınma) üzere yardımlaşın. Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın. Allah`a karşı gelmekten sakının çünkü Allah`ın cezası çok şiddetlidir.” (Maide / 2)Konuyla ilgili Peygamber (sav) bir hadiste şöyle buyurmakta: “Müminler birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamet etmede ve birbirlerine şefkat göstermede tek bir beden gibidir. O bedenin bir organı (bir mümin) acı çektiği zaman bedenin diğer (organların  / müminler) de uykusuz kalıp acı çekerler” (Müslim) İslam`ın huzur ve barış ikliminden giderek uzaklaşan günümüz insanının yitirmeye yüz tuttuğu nice değerler var. İşte bu değerlerden biri de yüce dinimizin üzerinde hassasiyetle durduğu toplumsal duyarlılık, başka bir ifadeyle yardımlaşma ve diğergamlıktır. Ancak ne acıdır ki modern yalnızlık, son zamanların ciddi bir hastalığı olmaya başladı. Her türlü hazzın ve hızın arasında sıkışmış, her türlü imkâna, lükse sahip olan, ancak kalabalıklar arasında yalnızlaşan nice insanlarımız vardır. Komşularınca tanınmayanlar, bilinmeyenler çoğaldı. Evinin içinde ailenin şefkat ve muhabbet damarlarını televizyon, bilgisayar, internet ve telefonla koparanlar vardır. Kentlerin büyük meydanlarında ve caddelerinde elini kolunu sallayan nice hür görünen mahkûmlar vardır. Huzur evlerinde huzura hasret, evladına, torunlarına hasret nice büyüklerimiz vardır. Oysa içinde yaşlısı olan bir ev asıl huzur evidir. İnsanın yalnızca zor durumlarda değil, hayatın her anında ilgi ve desteğe, uzatılacak bir ele, gönül alıcı bir söze, içten bir tebessüme ihtiyacı vardır. Unutulmamalı ki yoksulluk sadece varlığın yok olması demek değildir. Yoksulluk aynı zamanda içimizdeki merhamet şefkat gibi insani değerlerin yok olmasıdır. Yüce dinimiz İslam, birlikte hareket etmeyi, paylaşmayı, dayanışmayı ve hayatı birbirimize kolaylaştırmayı emreder. Bencilliği, diğerini yok saymayı çevreye karşı duyarsızlığı yasaklar. Peygamber (sav) hiç kimsenin kendisini yalnız, kimsesiz, çaresiz hissetmesine, ümitsizlik ve karamsarlığa düşmesine kayıtsız kalmamıştır. İhtiyacı olsa da başkalarını kendisine tercih etmiştir. Kimseyi kapısından boş çevirmemiştir. Yoksula, yetime, kimsesize, çocuğa, kadına, hastaya, yaşlıya daima şefkat ve merhamet kanatlarını germiştir. Allah Resulü “kişi kendisi için istediğini din kardeşi içinde istemedikçe tam anlamıyla iman etmiş olamaz” (Buhari) sözleriyle müminlerde bulunması gereken merhamet, muhabbet, şefkat gibi hasletleri tatbik ederek kimsesizlerin kimsesi olmuştur.

Bu manevi atmosferimizi süsleyerek bir kez daha muhacire ensar olan kardeşlerimizle kardeş olma, birlik olma ve paylaşmada yanlarında bulunma zamanıdır. Ensar ve muhacir kardeşliği hürriyeti öğreten bir mekteptir, bir medeniyettir. Ensar muhacir kardeşliği yoksulların, düşkünlerin, muhtaçların, kimsesizlerin, yetim ve öksüzlerin hatırlandığı ve korunduğu güzel bir kardeşliktir. Sıcak yuvasından ayrılmak zorunda kalan kardeşlerimizin derdiyle hemhal olma vaktidir. Evlerinde sevgiye, şefkat ve ilgiye, bir tebessüme muhtaç nice yavrularımız vardır. Anne, baba şefkatinde sıcacık bir yuvadan mahrum olan muhacir çocuklarımız vardır. Oysa yetime, öksüze, kimsesize sahip çıkmak Efendimize cennette komşu olma anahtarıdır.

“Ebu Sirve`a Ukbe b. El-Haris (ra) şöyle anlatıyor”

Medine`de Peygamber`in (sav) arkasında ikindi namazını kıldım. Selam verdi. Sonra aceleyle kalktı, halkın omuzlarından atlayarak eşlerinden birinin odasına gitti. Halk Peygamber`in (sav) acele etmesinden dolayı telaşa düştü. Resulûllah hemen halkın yanına çıktı, acele edişinden dolayı, şaştıklarını gördü ve şöyle dedi.

“Evde bir miktar sadaka malının olduğunu hatırladım, (Allah`a yönelmekten) beni alıkoyar diye korktum ve onların dağıtılmasını emrettim.” (Buhari) bizlere de muhacir kardeşlerimize ensar olma fırsattır, imkândır. Dünyamızı bütün kardeşlerimize açarak büyük kazanımdır. Unutmayalım ki kendisi için istediğini kardeşi için de istemek kendisi için istemediğini onun için de istememek müminde vazgeçilmez ahlaki bir değerdir. Selam ve duayla...

Allah`a emanet olunuz.

Duaya muhtaç kardeşiniz

Seyfettin Bal

İzmir 1 Nolu F Tipi Cezaevi Kırıklar-Buca / İzmir

Bu haberler de ilginizi çekebilir