• DOLAR 32.577
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2438.444
  • ...
Merkel`den Türkiye açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Merkel, iki gün sürecek Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi için gittiği Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, zirvede İngiltere'de yapılacak AB referandumu ve sığınmacı krizinin ağırlıklı görüşülecek konular olduğunu kaydetti.

Sığınmacı krizine ilişkin AB-Türkiye Ortak Eylem Planı'nın uygulanması için özellikle çaba sarf eden 11 ülkenin yer aldığı grubun bugün toplanamadığına işaret eden Merkel, “Korkunç terör saldırılarından dolayı Türk halkının acılarını paylaşıyorum. Türkiye Başbakanı (Ahmet) Davutoğlu'nun bu sebepten dolayı gelmemesi tümüyle anlaşılır bir durum. Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan) ve Başbakanı'nı arayarak Alman halkı adında taziyeleri ilettim" dedi.

Merkel, buna rağmen sığınmacı kriziyle ilgili burada gerekli sonuçları çıkarmak ve bu konuda ilerleme sağlamak için yoğun şekilde çalışacaklarını ifade ederek, “Üzerinde anlaşmaya varılan konuların uygulanması için AB-Türkiye Ortak Eylem Planı'na öncelik tanınmasını istiyorum" diye konuştu.

Bu sayede AB'nin dış sınırlarının korunabileceğini ve sığınmacılar konusunda görev paylaşımının yapılabileceğini dile getiren Merkel, özellikle bugünlerde Suriye'den kaçan sığınmacıların durumunun önemine dikkati çekti.

Almanya Başbakanı Merkel, “Avrupa ve Türkiye'nin yükü paylaşması iyi olur. Ancak bizim dış sınırlarının korunmasına, insan kaçakçılığına karşı mücadeleye ihtiyacımız var. İnsanların AB'ye yasal şekilde girebilme yollarını bulmamız lazım" ifadesini kullandı.

Merkel, AB üyesi 28 ülkenin bu konuda ortak karar alması gerektiğini bildirdi.

İngiltere'nin AB'de kalması konusunda ön şartların yerine getirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Merkel, Almanya için bunun önemli olduğunu ancak bu konuya İngiliz halkının karar vereceğini sözlerine ekledi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir