• DOLAR 32.338
  • EURO 35.134
  • ALTIN 2302.013
  • ...
Vanlı vekil ve fahri hocalar çözüm bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hükümet ve Diyanet İşleri Başkanlığı`ndan kadro ya da sözleşme talep eden vekil imamlar ile fahri Kur'an kursu hocaları, bir an önce sorunlarına çözüm üretilmesini istiyor.

Vekil imamlar ile fahri Kur'an kursu hocalarının diğer İmam Hatip ve Kur`an Kursu hocalarıyla aynı işi yaptığını ifade eden Diyanet- Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, “Hâlihazırda vekil ve kursiyer olan kardeşlerimize de kadro verilmesi gerekir. Çünkü asli görevlerini yapmaktadırlar. Belli bir imtihana tabi tutulduktan sonra kadro verilmesini talep ediyoruz.” dedi.  

“Binin üzerindeki kursiyerin sadece 150 tanesi kadrolu”

Bölgede dini hizmetler Kur`an Kursları ve camiler aracılığıyla verildiğini hatırlatan Nurullah Arvas, “Malumunuz imam hatiplik görevi kadrolu personelle yürütülmektedir. Kur`an kursu hizmetleri de bölgemizde faaliyet gösteren Kur`an kurslarında kursiyerlerimiz aracılığıyla verilmektedir. Ancak bölgemizde bu kursiyerlere olan ihtiyaç binin üzerindedir. Bunun yaklaşık 150 kadrolu 850 -860 civarında fahri Kur`an kursu öğreticimiz var. Bunun yanında yıllardır vekil imamlık yapan arkadaşlarımız var. Bunlar çok cüzi bir ücret karşılığında bu görevi yerine getirmektedirler. Yani 500-600 civarında bir ücretle bunu yapmaktadırlar. Fahri imamlarımız ve Kur`an kursu hocalarımıza biz sendika olarak devletimizden ve merkezi hükümetimizden bir çözüm üretmesini talep ediyoruz.” dedi.

“Bizler kadro talebinde bulunuyoruz”

Yaklaşık olarak 7 yıldır Fahri Kur`an Kursu öğreticiliği yaptığını ifade eden Hamide Donmuş, “7 yıldır Diyanet İşlerine bağlı İpekyolu İlçe Müftülüğünde fahri Kur`an kursu öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Şu anda benim gibi 7-8 yıl hatta daha fazla zaman diliminde kırsal alanlarda ve köylerimizde en zor şartlarda vekil hocalık yapmış, fakat şu an mağdur olmuş kardeşlerimiz bulunmaktadır. Bizler hükümetimizden yetkililerden, Diyanet İşleri Başkanlığımızdan kadro talebinde bulunuyoruz. Kadro olmazsa sözleşme talebinde bulunuyoruz. Burada ben tüm fahriler adına konuşuyorum. Gerçekten kadro ve sözleşme olmayacaksa bunu iyileştirme yoluna gidilmeli ve bu noktada adımlar atılmalı. Hoca hanımlar ve fahrilerimiz asgari ücrete bağlanabilir. Sigortaları tam olarak yatırılabilir. Ya da bu bağlamda bir iyileştirme yapılabilir” diye konuştu.

“Bu mağduriyetimizin giderileceğine inanıyoruz”

Yılda iki defa öğretmen atamalarının yapıldığını aktaran Donmuş, “Yılda iki defa öğretmen atamaları oluyor. Ne yazık ki fahri hoca hanımlarımız ve fahri imamlarımız bu haktan yararlanamıyor. İnanıyoruz ki hükümet, iktidar partimiz ve kurumumuz bizlere sahip çıkacaktır. Bizlerin bu mağduriyetini götürecektir.” şeklinde konuştu.

“Kadrolu arkadaşlarla aynı işi yapıyoruz”

5 yıldır Van`da vekil imam hatip olarak çalıştığını ifade eden İrfan Arvas, ise “Biz vekil imamlar olarak kadrolu imam hatiplerimizle aynı işi yapıyoruz. 2013 yılında torba yasında vekil arkadaşlarımız imam hatip ve müezzinler çıkarıldı. Taşeron sisteme dâhil edilip bizlere de kadro verilmesini talep ediyoruz.” dedi.

“Bu konuda olumlu bir adım atılmasını bekliyoruz”

2008 yılından bu yana Van ve Ankara`da farklı camilerde Fahri İmam hatip olarak görev yaptığını anlatan Cafer Aldemir, “2008 yılından bu yana farklı yerlerde birçok camide vekil imam hatip olarak görev yaptım. Gerek Van merkez ve ilçelerinde bir dönemde Ankara`da çalıştım. En büyük sıkıntımız iş güvenliğinin olmaması, belli bir süre sonra vekâlet görevimizin sona ermesi bizleri yeni iş bulmaya sevk ediyor. Bu da zor oluyor. Hepimiz belli bir yaşa gelmişiz dışarıda iş aradığımızda insanlar ‘Siz imamsınız Diyanete gidin` bu sıkıntılarımızın giderilmesi en azından bölgedeki münhal bulunan camilerde süresiz vekâlet veya 4B sözleşmeli şeklinde istihdam edilmemiz konusunda devlet büyüklerimiz ve Diyanet İşleri Başkanımız da bu konuda olumlu bir adım atar ve yüzümüzü güldürür.”

Nurullah Bulut isimli fahri İmam Hatip ise kırsal bölgelerde ve zor şartlarda görev yaptıklarını ifade ederek, “2004 yılından bu yana köylerimizde ve ilçelerimizde vekil imam olarak görev yaptık. İsteğimiz yetkililerin durumumuzu göz önüne alarak bir çözüm üretmelerini ve bizleri de kadroya dahil etmeleridir.” diye konuştu. (Murat Dalgın- İLKHA) 
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir