• DOLAR 32.559
  • EURO 34.887
  • ALTIN 2429.829
  • ...
BMGK`dan Türkiye`ye çağrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Rusya`nın çağrısıyla bugün yapılan oturumda, Türkiye`nin PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin askeri kanadı YPG`ye karşı başlattığı top atışı konusunu görüştü. Konsey üyeleri, Türkiye`nin, Suriye`ye yönelik top atışına son vermesi, devamından endişe duyulduğu konusunda ortak görüşe vardı.
Toplantının ardından BMGK şubat ayı dönem başkanı olan Venezuela'nın BM Daimi Temsilcisi Rafael Ramirez Carreno, gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey üyelerinin Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyine yönelik bombalamalarından endişe duyduğunu söyledi. Suriye'nin bu konuya ilişkin Konseye mektup gönderdiğini ifade eden Carreno, "Tüm BMGK üyeleri, Türkiye'den uluslararası hukuka uygun hareket etmesini isteme konusunda anlaştı" dedi.

Gazetecilerin, 15 üyenin tamamının da aynı görüşte olup olmadığını yönündeki sorusu üzerine Carreno, değişik seviyelerde olmakla birlikte tüm üyelerin bu konuda hemfikir olduğunu söyledi.

Suriye'nin bu konuya ilişkin Konseye mektup gönderdiğini ifade eden Carreno, "Tüm BMGK üyeleri, Türkiye'den uluslararası hukuka uygun hareket etmesini isteme konusunda anlaştı" dedi.

'Hastanelere saldırılar konusunda mutabakat yok'
Konseyin halen Münih'teki anlaşmaya bağlı olduğunu kaydeden Carreno, ateşkes konusundaki çalışmaların sürdüğünü belirtti. Carreno, "Rusya'nın Halep ve İdlib'teki hastane ve okullara yönelik saldırılarını görüştünüz mü?" şeklindeki bir soruya ise "Evet görüştük ancak Güvenlik Konseyi bu konuda bir görüş birliğine varmadı. Çünkü çok farklı kaynaklardan bilgiler var. Herkes sağlık kuruluşlarına saldırılardan endişeli" yanıtını verdi.

onseyin sağlık kuruluşlarına saldırılmasından endişe ettiğini ancak saldırıyı kimin gerçekleştirdiğine ilişkin üyelerin farklı görüşleri savunduğunu ifade etti.

Rusya'nın BM Büyükelçi Yardımcısı Vladimir Safonkov ise "Müttefiklerinden Suriye'deki uygunsuz hareketlerine son vermesi için Ankara'ya uygun güçlü mesajı vermelerinin istedik" diye konuştu.

Kaynak: AFP, AA, DHA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir