• DOLAR 32.383
  • EURO 35.107
  • ALTIN 2326.38
  • ...
Siirt'te Hıdr'ül Ahdar Camii restorasyonu hâlâ bitirilemedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Siirt Ulus Mahallesi’nde bulunan Hıdr’ül Ahdar Camii’nde uzun zamandır başlatılan restorasyon çalışmaları bir türlü bitirilemedi.

Uzun zamandır devam eden yenileme çalışmaların bazı bölümlerinin yapılıp diğer kısımları ise hâlâ bitirilememesi çevre sakinlerinin tepkisine neden oluyor. Mahalleli uzun zamandan bu yana devam eden çalışmaların şu an durmuş olduğunu söyledi.

Caminin ilk ismi yeşilin yeşili anlamına gelen Hıdr’ül Ahdar’dı. Fakat cumhuriyetin kurulmasından hemen sonra rejim sahipleri çağdaşlaşma ve inkılâplar adı altında yapılan harf ve kılık kıyafet inkılâpları ile nasıl ki halkın değerlerini yok etmek istemiş ise bu hedeflerinden biri de camiler olmuştu. Yapılan kültürel asimilasyonda camilerin isimleri de değiştirildi. Siirt merkezde olan Hıdr’ül Ahdar Camii’nin de ismi o dönem Cumhuriyet Camii olarak değiştirildi.

Siirt’in en tarihi camilerinden olan Hıdr’ül Ahdar’ın, 12. yüzyılın başlarında yapıldığı sanılmaktadır. Hıdr’ül Ahdar Camii 1929 yılında yeniden onarılmış, minaresi yenilenmiş ve ismi de Cumhuriyet Camii olarak değiştirilmiştir. Kimi tarihçilere göre bu caminin tarihinin çok eskilere dayandığı, hatta milattan öncesine kadar bir geçmişinin olduğu belirtiliyor.

Bu caminin içerisinde Hz. İsa’nın havarilerinden Yahova’nın mezarı olduğu iddia edilse de bununla ilgili bir bilgi ve kalıntıya rastlanmamıştır. Aynı zamanda caminin bitişiğinde bulunan Sûk’ul Ayn Çeşmesi de Selçuklu döneminde yapılmıştır.

Kesme taştan, tek kubbeli bir yapı olan bu caminin doğusuna Selçuklu döneminden sonra iki kubbeli bir mekân eklenmiş ve yapının planı dikdörtgene dönüşmüştür. Kuzey yönünde biri ibadet mekânına, diğeri de sonradan eklenen bölüme açılan iki ayrı kapısı bulunmaktadır. Bu kapılar sivri kemerlidir. Ancak bu kemerli kapılar sonradan kapatılmış ve iki küçük kapıya dönüştürülmüştür.  (Muhammed Dayan - İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir