• DOLAR 32.386
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2326.566
  • ...
Batman'ın demografik yapısı konuşuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) organizasyonuyla Batman’ın gelir durumu ve demografik yapısı konulu bir konferans düzenlendi.

BATSO konferans salonunda düzenlenen konferansa; BATSO Başkanı A.Kadir Demir, kentteki yatırımcı ve işadamları katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Uluslararası Kalkınma ve Girişimciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Ekonomist Yazar Turan Kaya, Batman’ın gelir durumu ve demografik yapısı hakkında bilgiler paylaştı.

Batman’ın sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre 81 il içerisinde 70’inci sırada yer aldığını söyleyen Kaya, “Batman’da geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 35’tir. Yani şu anda işsiz rezerviniz 190 bin kişidir. Bu resmi kayıtlara yansıyan verilerdir. Bu müthiş beşeri sermayeyi kullanamıyoruz.” dedi.

“Batman suç sıralamasında 17’nci sırada”

Batman’ın yaşanabilir iller sıralamasına göre 72’inci sırada olduğu bilgisi veren Kaya, “Türkiye genelinde suç sıralamasına göre ise 17’inci sırada gelmektedir. İçişleri Bakanlığı emniyet ve jandarma kayıtlarına göre günlük 22 asayiş vakası meydana gelmektedir. Her sene 16 bin göç almakta ve 21 bin göç vermektedir. Batman nüfusuna kayıtlı 108 bin kişi İstanbul’da yaşamaktadır.” bilgisini paylaştı.

Batman’ın hızlı kentleşme trendine girdiğini müşahede ettiğini söyleyen Kaya, devamında şöyle dedi: “Son derece modern ve lüks yapıların yükseldiğini gördüm. Ama Belediyenin 2015-2019 yılı stratejik planını incelediğim SWOT analizi bölümünde nitelikli elemanın ve AR-GE biriminin olmadığı ifade edilmektedir. Bu bağlamda belediyenin gelir kaynaklarının çeşitliliğini arttırıcı plan ve programlarının olmadığı ifade edilmektedir. Yine Batman havzası içerisinde doğal yoğun yağış gibi değişik nedenlerle oluşan bazı çukur alanlar olduğunu gördüm. Buralar değerlendirilebilinir, aynı zamanda yaşanacak olumsuzlukları önleme amaçlı ve gelir getirici faaliyet alanları olarak değerlendirilmelidir. Çevreyi kirleten öder prensibi ilkesinden hareketle atığı kimse görmedi diye atana her sene çevre ceza cetvelleri yayınlanmaktadır. Çevre denetiminin etkin bir şekilde yapılmadığını gördüm.”  

Batman’a 25 kişilik sınıf, 40 derslik toplam bin öğrenci kapasiteli 60 adet ilave okul ihtiyacının olduğunu belirten Kaya, “Bölgede özellikle kırsalda kadınların önemli bir kısmı okuma yazma bilmemektedir. Okuryazarlık oranının çok düşük düzeylerde seyretmesi bölgede konuya ilişkin tedbirler alınmasını gerektirmektedir. Kadın okuryazarlığını arttırmak için destekleyici tedbirler yaygın eğitim yoluyla uygulanabilir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye genelinde 2015 yılında kredi kartı ve kredilerde batağa düşenlerin sayısının 7 milyona ulaştığına dikkat çeken Kaya, Batman’ın Türkiye’de ikinci sırada yer aldığının altını çizdi.

Yine Batman’da ilçeler dâhil 110 eczane bulunduğunu hatırlatan Kaya, kentte 50 eczanenin eksik olduğunu kaydetti.

Yapılan bilgilendirme sunumun ardından program, karşılıklı soru-cevap bölümüyle son buldu. (M. Fatih Akgül- İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir