• DOLAR 32.315
  • EURO 35.115
  • ALTIN 2293.917
  • ...
Defineciler tarihi mezar taşlarını tahrip ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman`ın Kozluk ilçesine bağlı Alıçlı köyünde bulunan mezarlık alanı ilginç mezar taşları ile dikkat çekerken mezar taşlarının define avcıları tarafından tahrip edildiği ortaya çıktı.

Mezar alanının bölge tarihine önemli bir katkı sunacağı belirtilirken, mezarlar ve taşları Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından tapu kaydında sit alanı kapsamına alındığı öğrenildi.

Koruma altına alınmasına rağmen yeterince korunamayan mezarların define avcıları tarafından sık sık tahrip edildiğini ifade eden köylüler, duruma tepki gösterdiler. Tahrip edilen mezarlığın hâlâ tehlike altında olduğunu söyleyen köy sakinleri, bu konuya özellikle dikkat çekerek önlem alınmasını istediler. 

Ayrıca Batman Üniversitesi Rektörü ve Hasankeyf Kazı Başkanı Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Türkiye`de genellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, onun dışında Azerbaycan ve Kuzey İran Bölgesinde de bu tür tarihi mezar taşlarına rastlandığını belirtti.

Uluçam, “Aslında sadece belirli bölgelerde değil, Anadolu`nun dört köşesi; Türk kurganları, mezar taşları, balbal, kaya çizimleri, yazıları ve daha birçok eserler ile doludur. Sadece bunlara ilgi gösterenlerin az olması neticesinde bulunmaları zaman alıyor ve bulunanlar ise ya şans eseri ya da bu işi görev edinmiş tarih meraklısı insanlarımız tarafından bulunuyor. Şu da bir gerçek ki, herkesten önce soyguncuların bulduğu bu eserlerden geriye de pek bir şey kalmıyor. Gerekli olan ise bu konuda bir kurul oluşturulmalı. Ülkemizdeki bütün mezar alanları ufağından büyüğüne kadar yerli insanlardan da bilgi alınarak araştırılmalı ve fotoğraflanıp belgelenmelidir.  (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir