• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Teknolojiye direndik ama çatışmalara yenik düştük`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

6 mahallesinde 77 gündür sokağa çıkma yasağının devam ettiği Diyarbakır`ın Sur ilçesinde bulunan değirmenciler de yaşanan çatışmalar nedeniyle iflasın eşiğine geldi.

Gelişen teknoloji ile kurulan un fabrikalarına rağmen çalışmaya devam eden değirmenciler, son aylarda yaşanan çatışmalar nedeniyle zor günler geçiriyor. Önceleri buğday öğütmekten boş vakitleri olmayan değirmencilerin bir kısmı kapalı iken, bir kısmı ise açık olmasına rağmen çalışmıyor.

Turistik Caddesi Mardinkapı semtinde bulunan değirmenci Mehmet Kaçar,  gelişen teknolojiye direndiklerini ama çatışmalara yenik düştüklerini söyledi.

Çatışmalar ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle iflasın eşiğine geldiğini dile getiren Kaçar, “Daha önce Sur bölgesinde 20-30 torba, çevre köylerden ise 30-40 torba buğday öğütülmek için bize gelirdi. Çatışmalar ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle Sur bölgesinden hiç buğday gelmiyor, çünkü ne halk ne de Sur kaldı. Çevre köylerden ise işyerimiz Sur içinde olduğu için buğday gelmiyor.” dedi.

Çatışmalar nedeniyle bazen işyerlerini açamadıklarını ifade eden Kaçar, aylık 20 bin lira zarar ettiklerinin söyledi.

“Aylık 20 bin lira zararımız oluyor, kar ise hiç yok”

Kaçar, “Çatışmalar nedeniyle öğüttüğümüz unu ancak 15-20 gün sonra hak sahiplerine ulaştırabiliyoruz. Çünkü bazen çatışmalar nedeniyle işyerimizi açamıyoruz. Can korkusundan gün oluyor öğle, gün oluyor ikindi vaktinde işyerini açıyoruz. Çatışma sesleri geldiğinde işyerimizi kapatmak zorunda kalıyoruz. Değirmenimin aylık cirosu 25 bin lira dolayındaydı. Şimdi burada günlük 500 lira zararım oluyor. Kira, işçi parası, elektrik, su parasını vermek zorundayım. Gelişen teknolojiye direndik ama çatışmalara yenik düştük. Aylık 20 bin lira zararımız oluyor, kar ise hiç yok. İlkin ortamın düzeleceğini bekliyorduk ama 6 aydır düzelmiyor.” diye konuştu.

“Sadece değirmenciler değil bütün esnaf kapatacak”

Çatışmaların devam etmesi halinde değirmencilerin işyerlerinin kapatacağını ifade eden Kaçar şöyle konuştu:

“Böyle giderse değirmencinin kepenk indirmekten başka çaresi olmayacak. Sadece değirmenciler değil bütün esnaf kapatacak. Halk mecburiyetten buralardan göç ediyor ve edecek. Bütün bunlar isteyerek olmayacak. Bir esnafın yanına gidiyorsun ona zarar verilmiş ama adam konuşmaktan korkuyor. Kirasını ödemeyen esnaflar var. Birçok esnaf tanıyorum adam iş yerine gidemiyor. Kirasını, elektrik ve su faturalarını ödeyemiyor. Bunu devlet biliyor, farkındadır. Bir esnafın iş yerinin önünde bomba patlıyor ‘geçmiş olsun` diyorum bana korkudan cevap veremiyor. Millet korkuyor hakkını savunamıyor. Yetkililere sesleniyorum bizim bu halimizi artık görsünler.” (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz – İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir