• DOLAR 32.573
  • EURO 34.901
  • ALTIN 2436.702
  • ...
DEDAŞ`tan DSİ`ye çağrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), bölgede devam eden sulama kanalları yapımının tamamlanması yönünde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne (DSİ) çağrıda bulundu.

DEDAŞ tarafından yapılan yazılı açıklamada, kayıt dışı elektrikle sulama yapan çiftçilerin, bir dönümden 300 TL kazanç elde edebilmek için 3 bin TL`lik elektrik harcadığı belirtildi.

DEDAŞ dağıtım bölgesindeki 6 milyar TL`lik kaçağın 1,8 milyar TL`sinin tarımsal sulamada kullanıldığının kaydedildiği açıklamada, “Başta Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır olmak üzere 6 ilde tarımsal sulamada kullanılan ve bedeli ödenmeyen kaçak elektriğin miktarı 5 milyar kWh dolayında. İhtiyacın üzerinde kullanılarak yüzde 75`i israf edilen kaçak elektriğin bedeli ise bütün toplumdan çıkıyor. Sadece tarımsal sulamada kullanılan kaçak elektrik, Türkiye`nin cari açığına yılda 400 milyon dolar olarak yansıyor. Bunun ise büyük bir kısmı Rusya`dan doğalgaz alımına gidiyor.” denildi.

Bölgedeki toprakların suyla buluşması için barajların yanı sıra sulama tünelleri ile sulama kanalları yapıldığının bildirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Ancak, sulama kanalları beklendiği gibi tamamlanamadı veya yetersiz kaldı. Bunun üzerine bölgede sayıları 30 bini bulan ve büyük kısmı kaçak olan su kuyuları açıldı. Elektrik bedeli ödememe alışkanlığının etkisi ile tarlalar, yer yer 700 metre yeraltından elektrik gücü ile çekilen su ile sulanmaya başladı. Sayaç takılmadan bedelsiz yapılan vahşi sulama yüzünden bereketli Mezopotamya toprakları çoraklaşmama, yeraltı su kaynakları tükenmeye başladı.”

Öte yandan uzmanlar, DSİ`nin sulama kanallarını tamamlamakta geç kaldığına dikkat çekerek, “Kanallar için 1 milyar lira gerek. Oysa bir yılda kullanılan kaçak elektrik 1.8 milyar lira. DSİ`yi zaman geçirmeden sulama kanallarını tamamlamaya çağırıyoruz.” dediler. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir