• DOLAR 32.509
  • EURO 34.947
  • ALTIN 2439.223
  • ...
Etiyopya`ya 100 bin Kur`an-ı Kerim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Etiyopya, birçok Afrika ülkesi gibi imkânsızlıklar ülkesidir. Temel ihtiyaçlarını dahi karşılamada zorlanan Etiyopyalılar, yeterli sayıda ve sağlıklı okul ve cami inşa edememiş. Çocuklar okuma yazmayı ve temel dini bilgileri uygunsuz ve sağlıksız koşullarda öğrenmek zorunda kalmıştır. Eğitim, halkın öncelikleri arasında yer alsa da, sömürgeci devletlerin üzerlerinden düşmeyen gölgeleri, Müslüman Afrika halklarını eğitim yolunda çok geri bırakmış durumda. Müslüman halk ilim yolunda karşılaştığı her türlü zorluğa rağmen kendi eğitim sistemini oluşturabilmiştir. Şifahi olarak yapılan bu eğitim şekli, tüm Afrika ülkelerinde aslında şartların gerektirdiği geleneksel bir yöntem olarak kullanıla gelmiştir günümüze dek. 
 
Hedef 100 Bin Kur`an-ı Kerim 
Etiyopya`da yaklaşık olarak 55 milyon Müslüman yaşamaktadır. Ülkede kabul gören tespit yaklaşık 10 öğrenciye bir Kur`an-ı Kerim düştüğü yönündedir. İHH, "Etiyopya Kur`an Projesi" kapsamında 100 bin öğrenciye Kur`an-ı Kerim dağıtmayı hedefliyor. Bağış için bir Kur`an-ı Kerim maliyeti 8 TL olacak. 
 
Hıristiyanlık Kokan Sahte Bir Tarih Yazıldı ve Okutuluyor 
Afrika`da hızla yayılan Katolik okullar, bulundukları bölgelerin en iyi örneklerini teşkil edince, kimse devlet okulu yapmaya lüzum görmüyor. Ayrıca Avrupa devletleri tarafından Afrika`ya yapılan eğitim yardımları, sadece bu Katolik okullara aktarılıyor. Anlaşılacağı üzere, uygulanmak istenen siyaset, ya çocukların okuyup Hıristiyan olmalarına ya da okumayıp cahil kalmalarına yönelik uygulanmıştır. Hatta bazen öyle ileri gitmişler ki, çoğu Afrika ülkesinin tarihi kayıtları değiştirilip yerine bol Hıristiyanlık kokan sahte bir tarih yazılmış ve okullarda da bu şekilde öğretilmiştir. Durum böyle olunca Müslüman halk, çocuklarını bu okullara göndermek yerine hâlen geleneksel eğitim sisteminin devam ettiği medreselere göndermeyi tercih etmiştir. 
 
Afrika Halkı Medrese Eğitimine Büyük Önem Vermekte 
Müslüman Afrika halkı medrese eğitimine büyük önem vermektedir. Medreseler genellikle çeşitli zorlukların bir gelenek olarak şekillendirdiği şifahi eğitim sistemini uygulamaktadırlar. Hiçbir defter veya kalem kullanmaksızın, sadece öğretmenin söylemesi, çocukların da tekrarlayarak öğrenmesi ve ezberlemesi yöntemine dayanan eğitim sistemi, Afrika`nın her ülkesinde imkansızlıklardan dolayı vazgeçilmez bir yöntemdir. 
 
Luh:Eğitimde Kullanılan Tahta Levhalar 
Luh adı verilen tahta levhalar Etiyopya`da eğitim alanında yaşanan imkânsızlıkların nasıl aşıldığına çok güzel bir örnektir. Luh üzerine yazılan her bilgi ve ayet, ezberleninceye dek silinmeden bekletilir; ezber tamamlanınca levha silinir ve yeni dersler lavhaya yazılır. Her öğrencinin ezber yapacağı bir Kur`an-ı Kerim`i olmadığı için bu sistem halk tarafından geliştirilmiştir.
 
Ayetullah Turgut - İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir