• DOLAR 32.357
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2307.392
  • ...
Vanlı Pazarcılar Çözüm Bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Meydana gelen depremler sonrası kanayan yara birçok yerde bir türlü durmadı. Özellikle esnaf bu hadiseden en çok etkilenen kesimlerden oldu. Van`da bulunan ve "Bit Pazarı" olarak isimlendirilen halk pazarında işler bitme noktasına geldi. Her alanda iş sıkıntısı çektiklerini belirten Pazar sakinleri, işin olmayışından dolayı borçlarını ödeyemediklerini vurguladılar.
 
100 Milyar Borcu Birikenler Var 
Kendi işyerlerinde borç üstüne borç altında iş yaptıklarını belirten esnaf yaşadıkları sıkıntıları şöyle dile getirdi: "Halk pazarında işler bitme aşamasına geldi. Evlerimizden işimize sabah boş geliyor, akşama boş gidiyoruz. Bu artık sabrımızı tamamen zorluyor. Borçlarımız olmamış olsaydı, bir an önce dükkanlarımızı kapatıp başka illere giderdik. Ancak şuanda 100 milyar borcu olan esnaf arkadaşlarımız var. Yıllardır bu işi yapmamıza rağmen çek senedimiz olmamıştır. Deprem öncesi bu borçları ödeme imkanımız oluyordu. Ancak şu an da bu imkanımız yok."
 
Burada İş Bitme Eşiğine Geldi 
Halk pazarı esnafı olarak işyerlerini kapatma durumuna geldiklerini belirten pazar esnafı, "İşlerimiz deprem sonrası yüzde 80 durdu. Şuana dek birçok esnaf dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı. Biz de şuanda kapatma eşiğine geldik. Biçok sorunla başbaşa bırakıldık. Yaşadıklarımız yetmezmiş gibi bir de elektrik kesintisi yaşıyoruz. Yaklaşık olarak 4 gündür elektrik verilmiyor. Ne zaman verileceğini biz de bilmiyoruz. Yetkililerden istediğimiz bu yaşadıklarımıza bir an önce çözüm bulmalarıdır" diye konuştular.
 
Verilen Krediler Yalan mı Çıktı? 
"Devlet Bakanı Nihat Ergün tarafından esnaf için kredi verilecekti. Ancak bu kolaylıktan bir türlü faydalanamadık" diye sitemlerini dile getiren pazar esnafı, "Biz de bu umutla birçok sorunumuzu çözeceğimizi sanıyorduk. Ancak ilk önce söyledikleri şimdiyi tutmuyor. Burada borç konusunda çok sorun yaşıyoruz. Bankaya kredi almaya gittiğimiz vakit birçok zorluk çıkarıyorlar. Bize araba sahibi olmamız gerektiğini, iki kefil getirmemiz gerektiğini… ve benzeri önümüze birçok madde koyuyorlar. Anlamadığımız şey şuanda verilmesi düşünülen bu kredi hangi esnaflar için? Biz bunun cevabını bulamıyoruz" diye vurguladılar.
 
Şu An 18 Bin Kişi Başvuruda Bulunmuş 
Binlerce kişinin kredi için başvuruda bulunduğunu ifade eden esnaf, "Söz konusu kredi işlerimizde birçok kolaylıklar sağlayacak. Bize verildiği anda 4 aylık bir borcumuzu kapatmış olacağız. Bununla birlikte rahat bir nefes alacağız. Şuanda 2 ay geçmesine rağmen bizlere verilmedi, verilmiyor. Artık çözüm istiyoruz. Sabah gelip akşam boş dönmek istemiyoruz. Bazen elimize birkaç kuruş geçiyor ama bu da yetmiyor. Neye vereceğimizi biz de bilmiyoruz. Krediye 18 bin kişi şimdiden başvuruda bulunmuş Biz niye başvuramıyoruz. Yetkililer buna bir çözüm bulmalı" dediler.
 
Burhan Teke - İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir