• DOLAR 32.546
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2425.897
  • ...

Marketlerdeki yüksek et fiyatlarının gündeme gelmesinin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kırmızı ete tavan fiyat uygulaması getirildi. Buna göre karkas yağsız ette 23, kıymada 32, kuşbaşıda ise 34 TL tavan fiyat olarak belirlendi.

Bakanlığa kasap ve marketlerin tavan fiyatlara uymadığı yönünde gelen şikâyetlerin ardından konuyla ilgili açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tavan fiyat uygulaması için 6 aylık süre konulduğunu ve fiyatların karkas yağsız 23, kıyma 32, kuşbaşı için ise 34 TL olarak belirlendiğini hatırlattı.

Kırmızı ette tavan fiyat uygulamasını sorduğumuz Adana Kasaplar Çarşısı esnafı ise tavan fiyattan daha ucuza et sattıklarını belirttiler. Kırmızı et fiyatlarını marketlerin yükselttiğini savunan kasaplar, “Taze, kaliteli ve ucuz et almak isteyenler kasaplarına sahip çıksınlar.” diye konuştular.

Adana`da kırmızı etin fiyatının uzun bir süredir artmadığını savunan kasap Bedrettin Bakırhan, “Bakanlık yüksek et fiyatlarının önüne geçmek için tavan fiyat belirledi. Adana Kasaplar Çarşısı esnafı olarak biz oldubitti bu fiyattan daha ucuza et satıyoruz. Şu an tezgâhımızda sığır karkası 21,  kuzu karkası 23, kıymayı 29, kuşbaşını ise 31 TL`den satıyoruz.” dedi.

“Et marketten değil, kasaptan alınır”

Kasaptaki etin her zaman markettekinden taze olduğunu ve daha lezzetli olduğunu ifade eden Bakırhan, “Zaten markette kasaptan aldığı eti daha fazla fiyata satıyor. Et marketten değil, kasaptan alınır. Daha taze, lezzetli ve ucuz et yemek için halkımızın kasaba sahip çıkmasını istiyoruz.” diye konuştu.

“Fiyatları yükseltenler spekülatör şirketler”

Kasaptaki etin her zaman marketten daha ucuz olduğunu belirten kasap Yasin Güven de “Kemikli eti 24 TL, kemiksiz et ise 32 TL`ye satıyoruz. Kasaplardaki et fiyatı hiç yükselmedi. Buna karşın markete gidene kadar fiyatlar da katlanıyor.” dedi. Kırmızı etteki yüksek fiyatların sebebinin spekülatör büyük şirketler olduğunu ifade eden Güven, Adana Kasaplar Çarşısı esnafı olarak tavan fiyatları desteklediklerini zaten bu fiyatlardan daha ucuza et sattıklarını söyledi.

Ucuz ve taze kırmızı et yemek isteyenleri kasaplar çarşısından alışveriş yapmaya çağıran kasap Tufan Dönen, televizyonda gördükleri 60 TL civarındaki fiyatlara kasap olarak kendilerinin bile şaşırdıklarını ifade etti. Bakanlığın getirdiği tavan fiyatların uygulanabilir olduğunun kanıtının kasaplar çarşısı olduğunu dile getiren Dönen, bunun farkında olan Adanalıların da et almak için kasapları tercih ettiğini söyledi. (Ayhan Kaya-İLKHA)