• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Tarihi Mezarlıkların Hali İçler Acısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 Tarihi mekanda restorasyon yaklaşık 2 yıldır sürerken, cami ve mezarlık son 3 aydır da ziyarete ve ibadete kapatıldı. Camiye bitişik nizam yapılan boğaz manzaralı ve tamamı ahşaptan oluşan 2 katlı binanın ise imam ve müezzin için lojman olarak kullanılacağı öğrenildi.

Kanuni Sultan Süleyman`ın süt kardeşi Şeyh Yahya Efendi’nin ölümünden sonra Sultan 2. Selim tarafından Mimar Sinan`a yaptırılan ve bugün cami ve dergah olarak kullanılan tarihi mekan, içler acısı halde. Yaklaşık 2 yıldır devam eden ve ‘restorasyon’ adı altında yürütülen çalışmalar sırasında çok sayıda mezar zarar gördü. Dergahın bahçesinde bulunan ve Kanuni Sultan Süleyman`ın kızı Raziye Sultan, 2. Abdulhamit`in kızı Hatice Sultan`ın da aralarında bulunduğu çok sayıda tarihi şahsiyetin kabirlerinin bulunduğu mezarlıklar, bakımsızlık ve restorasyon çalışmalarındaki dikkatsizlikler nedeniyle yok olmaya yüz tutmuş durumda.

Son üç aydır tamamen ibadete ve ziyarete kapatılan mekanda, restorasyon çalışmalarını üstlenen firma basın mensuplarını içeri almazken, içeriden çekilen fotoğraflarda mezarlığın ve caminin şantiyeye döndüğü gözlendi.
 
BOĞAZA NAZIR 2 KATLI AHŞAP LOJMAN
Öte yandan, camiye bitişik halde yapımına kısa bir süre önce başlanan ve tamamı ahşaptan yapılan 2 katlı binanın cami imamı ve müezzini için lojman olarak kullanılacağı öğrenildi. İstanbul’un en güzel manzaralı tepesinde boğaza nazır yapılan lojman inşaatı sırasında da bazı mezarların zarar gördüğü öne sürüldü.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir