• DOLAR 32.352
  • EURO 35.106
  • ALTIN 2317.635
  • ...
Et fiyatları sokağa yansımadı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, önceki gün Türkiye Kasaplar Federasyonu, Ulusal Kırmızı Et Konseyi, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği ve 6 besi işletmesinin yetkilileriyle bir görüşme yapmış, ardından da 'tavan fiyat' açıklaması gelmişti. Buna göre dana kuşbaşı için 34 TL, dana kıyma için ise 32 TL olarak  tavn fiyat belirlenmişti.

Akşam Gazetesi'nin haberine göre tavan fiyat uygulaması market ve kasaplarda karşılık bulmadı. Düşük fiyata kırmızı et bulma umuduyla kasap ve marketlerin yolunu tutan tüketici, etiketlerde görmeyi umduğu değişikliği bulamadı.

'Uygulama spekülatörlere uyarı niteliğinde'

Mevcut maliyetlerle 34 TL`ye kuşbaşı, 32 TL`ye kıyma satmanın imkansız olduğunu dile getiren İstanbul esnafı, uygulamanın faaliyete geçmesi için karkas et fiyatlarında indirim bekliyor.

Fiyat artışının önüne geçmek, tüketici, besici ve sanayiciyi korumak amacıyla faaliyete geçirilen uygulamanın geçen hafta sektör temsilcileriyle bakanlığın bir araya geldiği toplantıda belirlendiğini ifade eden ETBİR Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Yücesan, bağlayıcı olmasa da spekülatörlere bir uyarı niteliğini taşıdığını söyledi.

Yücesan, “Belirlenen fiyat belki Etiler`de ve ya Nişantaşı`nda değişebilir. Ancak dar gelirli semtlerde uygulanacağını düşünüyoruz. Ayrıca bu rakamlar zorunlu değil ama Bakanlık tüketiciyi korumak için ‘fiyat düşmezse ithalatı açarım` mesajını verdi” yorumunda bulundu.

'19 liraya gelmeli'

Halkalı`da faaliyet gösteren büyük bir market zincirinde de kuşbaşının kilosu ise 36 TL ile 50 TL arasında satılıyor. Görüşünü sorulan reyon görevlisi, “Biz etimizi anlaşmalı olduğumuz çiftliklere ürettiriyoruz. 34 TL çok iyimser bir rakam. Önce üreticide fiyatlar düşmeli” dedi.

Şehremini`deki Ortaklar Şarküteri ve Kasap`ın Ortağı Hasan Alp, "Tavan fiyatı duyan vatandaş 'neden düşmedi' diye bize soruyor. Bahsedilen tavan fiyatı oranında et satabilmemiz için dana karkas etin kilosunun bize 19 TL`ye gelmesi lazım" diye konuştu.

Yenibosna`daki bir kasap esnafı da “Rakamlar perakende rakamlar değil, toptan fiyatlar. Dolasıyıla kasap esnafını çok da fazla ilgilendirmiyor. Ne olursa olsun, uygulamanın et fiyatına yansıması olacaktır" dedi.

'Fiyat yükseldikçe satış düşüyor'

Bahçelievler`deki bir market zincirinin reyon görevlisi, “Bizler de düşük fiyatla et yedirmek istiyoruz. Çünkü fiyat yükseldikçe satış düşüyor. Uygulama, fiyatları biraz dizginler" dedi.

Şehremini`de 40 yıllık geçmişe sahip Aydoğan Et Tavuk`un sahibi Mustafa Aydoğan da tavan fiyat uygulamasını tüketicinin yüksek fiyatla et yememesi için atılmış iyi niyetli bir girişim olarak değerlendirdi. Aydoğan, “Dana etinin bize geliş fiyatına bakarsak 32 TL`ye kıyma, 34 TL`ye kuşbaşı satmamız mümkün değil. Et fiyatlarına bir standart getirilmek isteniyorsa fiyatları belirleyen 3-5 spekülatöre müdahale etmekte fayda var. Bir de köyünde üretim yapan küçük işletmelere destekler verilmeli” diye konuştu.

Türkiye genelinde faaliyet gösteren bir indirim market zincirinin Yenibosna şubesinde kasap yetkilisi, "Yerli ette böyle bir rakam mümkün değil. Bizim sattığımız da yerli ama biz yeni açıldığımız için rekabetçi olmak adına şimdilik bu rakamlara satıyoruz” dedi. 

Akşam Gazetesi

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir