• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Batman Çayı`na kanalizasyon suyu akıtılmasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman merkez Hilal Mahallesi`nde 16 yaşındaki Mahsum Yaprak`ın düşerek hayatını kaybetmesi üzerine gündeme gelen isimsiz kanal tehlike saçmaya devam ediyor. “İkinci İluh Deresi” olarak da adlandırılan kanalın etrafında bariyerlerin olmaması ve kanaldan akan kanalizasyon suyunun arıtılmadan Batman Çayı`na akmasına halk tepki gösteriyor.

Söz konusu kanal ve yaşanan sorunlarla ilgili günlerdir tüm yetkili kurumları arayıp bilgi edinmeye çalışmamız sonuçsuz kalırken mahalle sakinleri ise tepkilerini dile getirdiler.

Kanal ile ilgili bilgi almak için aradığımız Batman Belediye Başkanlığı Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü (BASKİ), Batman Devlet Su İşleri Müdürlüğü (DSİ) ve Batman İl Özel İradesi`nin konuyla ilgili herhangi bir bilgilendirmede bulunmamaları akıllarda soru işareti bıraktı.

Batman Çayı`na akıtılan kanalizasyon suyunun çevre kirliliğine ve sudaki birçok canlının telef olmasına neden olduğunu belirten çevre sakinleri ise yetkililerin duyarsızlığına ve önlem almamalarına tepki gösterdiler.

“Buradan çevrecilere de sesleniyoruz”

Yaşadıkları sorunlara çözüm bulunmaması üzerine çevrecilere seslenen Yusuf Yıldız isimli Batmanlı, tepkisini şöyle dile getirdi: “Dereden akan kanalizasyon suları hiçbir arıtmadan geçmeden Batman Çayı`na aktarılıyor. Yapılacak olan bir arıtma tesisi ile buradaki çevre kirliliği önlemiş olunacak. Bu pis suların temiz sulara karışmasını istemiyoruz. Yetkililerle beraber buradan çevrecilere de sesleniyoruz. Bu pisliğe ve rezilliğe dur denilmesini istiyoruz.”

Kanalın ihmallerden dolayı ölümlere de neden olduğunu belirten Yıldız, “Bir yıldan fazladır adeta ‘İkinci İluh Deresi` yapılmış ama yetkililer maalesef bu kanalla ilgilenmiyorlar. Geçenlerde bir komşumuzun çocuğu deredeki tedbirsizlikten dolayı motosikletiyle dereye düştü. Üç gün kayıp kaldıktan sonra ölü olarak kanalda bulundu. Bu olay hepimizi çok üzdü. Başka kişiler ölmesin diye bir an önce bariyerlerin yapılmasını istiyoruz. Yetkililer buna dur demesi lazım.” dedi.

Yaşanan bu duruma tepki gösteren Hasan Basut da “Bu kanaldan Batman Çayı`na kanalizasyon suyu arıtılmadan akıtılıyor. Buraya bir arıtma sistemi kurulması gerekiyor. Ayrıca bu kanalın bariyerleri de yok. Bir hafta önce bir kardeşimiz kanala düşerek öldü. O kardeşimiz tedbirsizlikten dolayı öldü. Eğer orada bariyerler olsaydı o ölüm olmayabilirdi. Allah rızası için bu kanala bir çare bulunsun. Yetkililerden özellikle şehir merkezinden geçen dereye bariyer kurmalarını istiyoruz.” diye konuştu.

Hatırlanacağı üzere ‘Bariyersiz kanal can aldı` haberimiz ile kanal gündeme gelmişti. (M. Sait Çelik – İLKHA)     


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir